Kaj narediti, ko se na razpis za delovno mesto v vašem podjetju prijavi več primernih kandidatov, ki so vsi približno enakovredni po svojih kompetencah za zasedbo delovnega mesta?ID 100356960 1

Veseli bodite, da imate pred seboj tako sladko izbiro, vendar boste vseeno morali sprejeti odločitev, koga zaposliti. Podajamo vam nekaj kriterijev, ki vam bodo v pomoč pri vaši odločitvi:

1. Kateri kandidat deluje, da bo najlažje izpolnil delovne naloge?

Poleg izobrazbe in delovnih izkušenj se pozanimajte o konkretnih delovnih nalogah na njihovem prejšnjem delovnem mestu ter ciljih, ki so jih morali dosegati. Naj bodo odgovori konkretni, najbolje da v številkah, da si boste lahko pomagali s konkretnimi podatki.

2. Določite, katere so ključne veščine za zasedbo delovnega mesta

Tu morate razmisliti, katera veščina je najpomembnejša za uspešno opravljanje tega dela. Seveda ste v oglasu za zaposlitev lahko navedli več različnih veščin, na primer natančnost, komunikativnost, prijaznost, vendar izberite najpomembnejšo. Morda želite komunikativnega in prijaznega sodelavca, a se boste vseeno raje odločili za natančnega, če ta oseba ne bo imela stika z vašimi strankami. Pri prodajalcu bo seveda ravno obratno in boste raje postavili na prvo mesto komunikativnost.

3. Ocenite, kateri od kandidatov se bo bolje vklopil v kolektivu

Seveda je pomembno, kakšne odnose bo nov delavec vzpostavil z najožjim krogom sodelavcev. Če se nikakor ne morete odločiti, spoznajte kandidata z bodočimi sodelavci in naj še oni povejo svoje mnenje.

4. Koliko so ambiciozni?

Zavedajte se, da ima lahko za vas ambicioznost kandidatov dve plati. Ambiciozen kandidat bo vnesel v kolektiv nove ideje, energijo in delovno vnemo, vendar bo za svoj trud pričakoval potrditev in s tem tudi nagrado. Do problema pa pride, če v vašem podjetju nima možnosti za napredovanje. Takrat bo tak delavec postal nezadovoljen in bo začel iskati priložnost drugje. Zato se v primeru, ko ocenite, da bo določen kandidat pri vas slej ko prej nesrečen, raje odločite za drugega kandidata.

Shranite si podatke o kandidatih, ki so primernim, pa jih niste izbrali. Poskrbite tudi, da se vsem ustreznim kandidatom zahvalite za njihovo prijavo in jim obrazložite, da ste zainteresirani za sodelovanje v prihodnje, čeprav tokrat niso bili izbrani. Hitro se lahko zgodi, da boste spet iskali delavca za enako delovno mesto in zakaj ne bi imeli nekaj kandidatov »na zalogi«.