Kaj narediti, ko se na razpis za delovno mesto v vašem podjetju prijavi več primernih kandidatov, ki so vsi približno enakovredni po svojih kompetencah za zasedbo delovnega mesta?

Veseli bodite, da imate pred seboj tako sladko izbiro, vendar boste vseeno morali sprejeti odločitev, koga zaposliti. Podajamo vam nekaj kriterijev, ki vam bodo v pomoč pri vaši odločitvi:

1. Kateri kandidat deluje, da bo najlažje izpolnil delovne naloge?

Poleg izobrazbe in delovnih izkušenj se pozanimajte o konkretnih delovnih nalogah na njihovem prejšnjem delovnem mestu ter ciljih, ki so jih morali dosegati. Naj bodo odgovori konkretni, najbolje da v številkah, da si boste lahko pomagali s konkretnimi podatki.

2. Določite, katere so ključne veščine za zasedbo delovnega mesta

Tu morate razmisliti, katera veščina je najpomembnejša za uspešno opravljanje tega dela. Seveda ste v oglasu za zaposlitev lahko navedli več različnih veščin, na primer natančnost, komunikativnost, prijaznost, vendar izberite najpomembnejšo. Morda želite komunikativnega in prijaznega sodelavca, a se boste vseeno raje odločili za natančnega, če ta oseba ne bo imela stika z vašimi strankami. Pri prodajalcu bo seveda ravno obratno in boste raje postavili na prvo mesto komunikativnost.

3. Ocenite, kateri od kandidatov se bo bolje vklopil v kolektivu

Seveda je pomembno, kakšne odnose bo nov delavec vzpostavil z najožjim krogom sodelavcev. Če se nikakor ne morete odločiti, spoznajte kandidata z bodočimi sodelavci in naj še oni povejo svoje mnenje.

4. Koliko so ambiciozni?

Zavedajte se, da ima lahko za vas ambicioznost kandidatov dve plati. Ambiciozen kandidat bo vnesel v kolektiv nove ideje, energijo in delovno vnemo, vendar bo za svoj trud pričakoval potrditev in s tem tudi nagrado. Do problema pa pride, če v vašem podjetju nima možnosti za napredovanje. Takrat bo tak delavec postal nezadovoljen in bo začel iskati priložnost drugje. Zato se v primeru, ko ocenite, da bo določen kandidat pri vas slej ko prej nesrečen, raje odločite za drugega kandidata.

Shranite si podatke o kandidatih, ki so primernim, pa jih niste izbrali. Poskrbite tudi, da se vsem ustreznim kandidatom zahvalite za njihovo prijavo in jim obrazložite, da ste zainteresirani za sodelovanje v prihodnje, čeprav tokrat niso bili izbrani. Hitro se lahko zgodi, da boste spet iskali delavca za enako delovno mesto in zakaj ne bi imeli nekaj kandidatov »na zalogi«.