Maserjevo delo je masaža, s katero sprošča, krepi telo in duha osebe katero masira.

maser
Delovni postopki

Gre za delo z ljudmi na intimni ravni, zato je pri delu potrebna ustrezna higiena. Pomembno je, da so maser in njegovo delovno okolje ter masažna miza, čisti.

Pred prihodom stranke maser najprej pripravi masažno mizo s prevleko za enkratno uporabo, poskrbi za prijetno ozračje z umirjeno glasbo in pripravi masažna ter eterična olja.

Ko sprejme stranko, se ji predstavi, vpraša kakšno vrsto masaže želi in če ima kakšne zdravstvene težave in nato izvede želeno masažo. Pri delu izvaja lahko klasično masažo, tajsko, japonsko, aromaterapijo, masažo stopal, glave, dlani ali obraza. Pri delu lahko uporabi tudi prijeme iz kiropraktike. Med masiranjem preveri kako se stranka počuti in upošteva njene želje glede masaže.

Delovni pripomočki

Pri delu maser potrebuje masažno mizo na kateri je prevleka za enkratno uporabo, večjo brisačo s katero pokrije stranko, razna masažna in eterična olja za ustvarjanje prijetnega vzdušja ter umirjeno glasbo. Pri delu lahko uporabi tudi rutko za obraz, da mu ne kaplja pot s čela. Oblečen je v belo delovne obleko. Zelo pomembna je higiena maserja in prostora, za to poskrbi s sredstvi za razkuževanje. Med masiranjem ne sme uporabljati parfumov in nakita ter ličil.

Na kaj mora biti pozoren?

Maser zmasira stranko, da se po masaži počuti bolje in bolj sproščeno, saj masaža sprošča in krepi telo ter duha.

Znati mora dobro komunicirati in imeti dobre veščine, saj je masiranje na zelo intimni ravni. Maser je vljuden, uvideven, toleranten in sprejema značajsko in starostno raznolike ljudi.

Pri delu mora poskrbeti za svojo varnost, za svojo držo med masiranjem, saj hrbtenice pri nepravilni in prisiljeni drži precej trpi. Zato mora biti tudi dobro kondicijsko pripravljen, zna si razporediti urnik in si vzeti čas za počitek.

Delovno področje in razmere dela

Zaposlitev si lahko najde v raznih masažnih in kozmetičnih salonih, salonih lepote, zdravja in dobrega počutja ali pa v zdraviliščih, kjer nudijo masažne storitve. Če izvaja terapevtske in rehabilitacijske masaže, se lahko zaposli v rehabilitacijskem centru, kot športni maser pa v športnem in fitnes klubu.

V nekaterih ustanovah dela lahko samo dopoldan, drugje pa tudi dvoizmensko. Med masažami si mor vzeti odmor za počitek, paziti mora na svojo hrbtenico, saj so lahko nekatere masaže zelo naporne in utrudljive.