kako najti mentorja
Delo z mentorjem je lahko izjemno dragoceno za vsakogar, ki želi napredovati v svoji karieri in zato vam v tem članku odkrivamo kako najti mentorja.

Mentorji lahko zagotovijo vpogled v posebne poklicne situacije, pogajalske taktike, priložnosti in cilje karierne poti.

Najti dobrega kandidata in ga prositi za mentorja je včasih lahko velik izziv. Vendar pa je vredno pridobiti zaupanja vrednega svetovalca in vodnika. V tem članku bomo razpravljali o najboljših načinih za iskanje in sodelovanje z mentorjem.

Kaj je mentor?

Mentor je nekdo, ki z izkušnjami razširja svoje znanje drugi osebi, tako da ponuja nasvete, gradi zaupanje in posluša ter odgovarja na vprašanja in skrbi. Posameznik mora biti za mentorstvo angažiran, zavedajoč se potreb osebe, ki jo mentorira, pristen in zanesljiv.

V strokovnem smislu mora mentor pokazati tudi lastnosti, ki so potrebne za uspeh v določeni panogi ali področju. Namen mentorja je usmerjati nekoga, ki se začenja na novem področju, raziskuje novo karierno pot ali si preprosto želi uspeti na trenutnem položaju.

Nekatere prednosti mentorstva vključujejo:

  • Vzpostavljanje profesionalnih povezav za prihodnje priložnosti
  • Imeti zanesljiv vir za priporočilno pismo
  • Pridobivanje poštenih povratnih informacij o svojih prednostih in področjih, ki jih je treba izboljšati
  • Prepoznavanje priložnosti in virov za izgradnjo ključnih veščin
  • Podpora med postopkom zaposlovanja za urejanje življenjepisa, vadbo vprašanj za intervjuje

Kako najti mentorja

Sledite tem korakom, da poiščete mentorja, ki vam lahko pomaga z vpogledom in pomočjo, ki jo potrebujete.

1. Razmislite, ali je mentorstvo primerno za vas

Razmislite o svojih lastnostih in o tem, ali bi bili dober mentor. Vprašajte se, ali bi bili nekdo, ki bi mu želeli biti mentor. Če ne, zakaj? Ste spoštljivi, pripravljeni trdo delati, prilagodljivi in ​​odprti za povratne informacije in kritike? Če želite uspeti v odnosu mentor – mentoriranec, morate aktivno graditi svoje veščine in si prizadevati za napredovanje v svoji karieri.

2. Ugotovite svoje potrebe po mentorstvu

Razmislite o ciljih, ki ste si jih zastavili za svojo poklicno rast, in razmislite, kaj bi bilo potrebno za dosego teh ciljev. To je lahko izhodišče za vaše pogovore z mentorjem. Prav tako vam lahko pomaga izbrati nekoga, ki vam lahko pomaga doseči te cilje.

3. Izberite ljudi, ki jih želite zaprositi za mentorstvo

Ko razmišljate o ljudeh v vašem življenju, ki bi lahko bili dober kandidat za mentorja, pomislite na posameznike, ki so pred vami v smislu kariere ali poklicne rasti. Drug način za prepoznavanje možnih mentorjev je iskanje tistih, ki imajo položaj, v katerega želite zrasti v prihodnosti.

4. Začnite z osebnim omrežjem

Obstaja več krajev, kjer lahko začnete iskati mentorje. Nekateri primeri vključujejo družinske povezave, poklicna združenja, vaše delovno mesto, neprofitne organizacije, lokalne poslovneže in skupine prostovoljcev. Ko iščete mentorja, poiščite navdihujoče in uspešne ljudi v svojem življenju. Preden vam bo nekdo mentor, bo verjetno moral videti vaš potencial v panogi, pa tudi vašo pripravljenost, da trdo delate in uspete.

5. Pripravite svoj nagovor

Bodite pripravljeni samozavestno deliti svoje cilje, zakaj menite, da je ta oseba pravi mentor za vas in kakšna so vaša pričakovanja od njih. Če v začetnem pogovoru postavite jasna pričakovanja – vključno s potrebnim časom – zagotovite vašemu potencialnemu mentorju informacije, ki jih potrebujejo za premišljen premislek o vaši zahtevi.

Kako nekoga prositi za mentorja

Preden nekoga prosite za mentorja, se želite prepričati, da sprašujete pravo osebo. Če ste prepričani, da bi posameznik, ki ga nameravate vprašati, imel lasten interes za vaš uspeh, pa tudi čas za vlaganje v vašo rast, je naslednji korak, da ga prosite, naj vlaga v odnos mentor – mentoriranec z vami. . Ne pozabite, da je biti mentor velika odgovornost.

1. Načrtujte sestanek

Če je mogoče, se poskusite osebno srečati s svojim potencialni