Kako se izogniti temu, da bi že prvi dan po zaposlitvi novega delavca obžalovali, da ste ga sprejeli v svoj kolektiv?

Podajamo vam napotke, da boste med kandidati, ki glede na CV ustrezajo kriterijem vašega delovnega mesta, znali izbrati človeka, ki se bo znal vklopiti v delovni proces vašega podjetja.ID 100531823

1. Vključite svoje zaposlene v izbiro novega sodelavca

Glede na to, da vaše podjetje posluje, seveda znate izbirati kompetentne delavce. Morate pa se zavedati, da bo moral ta človek kot oseba konstruktivno sodelovati z vašimi zaposlenimi, zato je dobro, da ga pred zaposlitvijo spoznajo tudi njegovi bodoči najožji sodelavci. Kot dodaten varnostni ventil se odločite tudi za krajše obdobje poskusnega dela, da kasneje ne bo težav s tem, kako se ga znebiti.

2. Preverite priporočila

Če imate najmanjši dvom v iskrenost kandidata, se pozanimajte pri njegovih bivših delodajalcih, da izveste več o kandidatu. Pozanimajte se, če so bili z njim kakšni posebni problemi, večje napake, če je bil veliko na bolniški, kako vestno je hodil na delo, če se je razumel s sodelavci in z bivšim nadrejenim,…Zavedati se morate, da življenjepis napiše kandidat sam, tako da je verjetno zamolčal svoje negativne lastnosti.

3.”Poguglajte” kandidata

Na spletu lahko izveste veliko o vašem bodočem sodelavcu. Izvedeli boste s kakšno osebo imate opravka. Seveda pri tem ne smete biti prestrogi, vsi imamo pravico, da se zabavamo. Pozorni pa bodite na ekstremna stališča, če zasledite, da je ta oseba po družabnih omrežjih žaljiva, nesramna ali nestrpna, saj so to lastnosti, ki lahko hitro načnejo vzdušje v vašem podjetju.

4. Zakomplicirajte vprašanja na razgovoru

Na razgovoru postavljajte podvprašanja, v stilu: »zakaj ste tako odgovorili?«. S tem boste prisilili kandidata, da pove kaj več kot le odgovore, na katire se je lahko že v naprej pripravil.

Nekaj nadležnih vprašanj za neprimerne kandidate:
• Kaj mislite, da bi vaš bivši šef povedal o vas, če ga pokličemo?
• Kaj natančno ste storili za nadaljnje poklicno usposabljanje?
• So kdaj kritizirali vaše delo?

5. Vzemite si dovolj časa za izbor kandidata

Dobro je, da začnete iskati nove delavce vsaj kakšen mesec pred dejansko zaposlitvijo. V zadnem dnevu sigurno ne boste mogli kvalitetno oceniti več kandidatov za delo pri vas. Manj časa kot ga boste imeli, večja bo verjetnost, da zaposlite neprimernega delavca. Prav tako pa boste z dovolj zgodnjim začetkom izbora kandidatov imeli dovolj časa, da sam izbor ponovite, če v prvo ne najdete primernega kandidata.