Zobni asistent pomaga zobozdravniku pri njegovem delu. Poleg tega pripravlja opremo in prostor ter meša sestavine za plombe. Vodi tudi administrativna dela, vodi evidence in skrbi za pacientovo počutje.

Delovni postopki
Delo zobnega asistenta je naročanje in sprejemanje pacientov. Pripravi, razkuži in sterilizira vse instrumente, ki jih nato podaja zobozdravniku. Material za plombe zmeša in za izdelavo zobnih nadomestkov omogoča, da je delovno področje v ustih dobro pregledno. Ko zobozdravnik svoje delo opravi, asistent očisti stol in druge delovne površine. Na koncu zapiše storitve v zobozdravstveno kartoteko in izda račun, če gre za samoplačniško storitev.

Delovni pripomočki

Pri svojem delu uporablja sterilizator in razkužila, knjigo obiskov pacientov, kartoteke, računalnik, zobozdravstvene inštrumente in razne materiale.

Na kaj mora biti pozoren?

Pri svojem delu mora biti zobni asistent zelo natančen pri izpolnjevanju zobozdravstvenih kartotek, saj so ti zelo pomembni za prepoznavanje umrlih in poškodovanih oseb.

Komunikacija mora biti prijetna in sproščena, skrbi za prijetno ozračje v ordinaciji, če pa dela v ambulanti za predšolske in šolske otroke, mora imeti tudi veselje za delo z njimi.

Pri delu je izpostavljen infekcijam, zaradi dela z računalnikom pa se mu lahko poslabša vid. Pred infekcijami se zavaruje z zaščitno masko, rokavicami in zaščitnimi očali. Nosi modro delovno obleko.