Zlatar zlatarske izdelke in nakit popravlja, predeluje, vzdržuje, jih prodaja in svetuje kupcem. Najpogostejši zlatarski izdelki so prstani, verižice, uhani, zapestnice in okrasne zaponke.

zlatar

Delovni postopki

Poklic je bil že od nekdaj tesno povezan z razvojem umetnosti in mode. Veliko zlatarskih izdelkov je unikatnih in imajo trajno vrednost.

Zlatarjevo delo je izdelovanje nakita in izdelkov iz plemenitih kovin, oblikovanje nakita z vsemi funkcijskimi deli, oblikovanje nakita s kladivi in vtiskali, priprava in izdelava litin za nakit, izvajanje površinskega oblikovanja, graviranja in oblikovanje nakita z dragulji, vgrajevanje dragih in okrasnih kamnov, popravilo nakita in izdelkov iz plemenitih kovin, predelava in vzdrževanje vseh vrst nakita, označevanje in kontrola zlatarskih izdelkov ter prodaja in svetovanje kupcem.

Delovni pripomočki

Delovni pripomočki zlatarja so orodja za plastično preoblikovanje, rezanje in spajanje; stroji, orodja in naprave za površinsko obdelavo in za graviranje; naprave za merjenje in kontrolo ter naprave in orodja za termično obdelavo.

Na kaj mora biti pozoren?

Najpogostejši izdelki iz zlata so prstani, verižice, broške, zapestnice in uhani, poleg tega zlatar izdeluje okrasne predmete in plemenitih kovin. Te tudi popravlja, vzdržuje, prodaja in svetuje kupcem.

Za dobro in uspešno delo potrebuje veliko znanja, domišljijo, čut za estetiko in oblikovanje. Pri delu mora biti natančen, samoiniciativen, ustvarjalen in vztrajen. Svoje znanje ves čas izpopolnjuje in spremlja modne smernice pri oblikovanju.

Možne so poškodbe pri delu, sej dela s stiskalnicami, valji in kislinami.

Delovno področje in razmere dela

Zlatar se lahko zaposli na področju restavratorstva, galvaniziranja, graviranja in prodajanja zlatarskih izdelkov ter storitev.

Njegovo delo poteka v zaprtih prostorih, v sedečem položaju. Razmere za delo so dobre, prostor pa mora biti dobro osvetljen in zračen.