Vprašanje »Kaj je vaša največja slabost?« velja za eno najpogostejših vprašanj na zaposlitvenem razgovoru, vendar odgovor nanj je vse prej kot enostaven. Ta namreč od vas zahteva, razkritje vaših največjih pomanjkljivosti in slabosti. Toda z malo taktike in s predhodno pripravo je lahko prav to vprašanje odlična priložnost, da dokažete, da ste pravi za razpisano delovno mesto.

slabosti

Na razgovoru se želite pokazati v najboljši možni luči. Kaj torej storiti, če boste morali govoriti o vaših pomanjkljivostih oziroma o vprašanjih, o katerih vam je težko spregovoriti? Obstajajo nekatera vprašanja, ki jih kadroviki na intervjujih pogosto uporabijo, kandidatom pa se ob njih nemalokdaj zatakne in vprašanje o pomanjkljivostih zagotovo sodi mednje.

Kako NE odgovoriti na vprašanje »Kaj je vaša največja slabost?«

»Joj, ne vem. Nisem ravno dobro organiziran. Ko sem v stresu in ko me preganjajo roki, rad preložim opravilo.«

Zakaj boste s tem odgovorom težko dobili zaposlitev, ki si jo želite?

Večina delovnih mest danes vključuje nekaj pritiska, da bi preložili opravilo pa daje vtis, da se ne boste mogli obvladovati. Odgovor na to vprašanje naj bo vedno povezan z delom (ni zaželeno, da na to vprašanje odgovorite, da je vaša največja slabost čokolada), saj boste le tako dali vtis resne in strokovne osebe.

Kaj v resnici zanima kadrovike?

Težava je v tem, da ste vprašani po svojih pomanjkljivostih, vaš instinkt na intervjuju pa želi, da vse vaše morebitne napake ostanejo skrite, kolikor je le to mogoče. Kar morate storiti je, da svoj odgovor oblikujete tako, da vam bo v pomoč – da ga torej obrnete sebi v prid.

To vprašanje je namenjeno testiranju vaših analitičnih sposobnosti in samozavedanja, zato bo samozavesten odgovor navdušil delodajalca.

Torej, kako pravilno odgovoriti na to vprašanje?

Lahko pokažete, da ste v preteklosti morda imeli težave z določenimi pomanjkljivostmi, vendar se jih zavedate in ste jih začeli odpravljati. Na primer: »Včasih me je časovni pritisk oviral, ampak sem ugotovil načine za zmanjšanje le-tega. Šel sem na tečaj za upravljanje s časom, ki mi je pomagal, da sem bolje organiziran in tako sem zmanjšali stres ob časovnem pritisku.«

Najboljši odgovor pa je opisati slabost, ki jo je mogoče obravnavati tudi kot vašo prednost. Na primer: »Ker svoje delo običajno opravljam zelo strastno, se počutim razočaranega, če drugi ne delijo mojega navdušenja nad njim.«

Večina prednosti, kot so pozornost do podrobnosti, timsko delo ipd. imajo potencial, da zasenčijo vaše slabosti. Če ste naravni timski delavec, se vam zdi težko spopadati se s konflikti ali prevzeti vodstvene odgovornosti? Če ste zelo pozorni na podrobnosti, ali včasih pozabite na širšo sliko? Drug način pristopa na to vprašanje je, da razmislite o tem, kako premagati vašo potencialno slabost in jo obrniti v vašo največjo prednost.

Raziščite delodajalca in delovno mesto

To je dobra priložnost za vas, da raziščete podjetje in delovno mesto na katerega ste se prijavili. Če menite, da za določene, predvsem manjše delovne naloge niste najustreznejši, toda to niso ključne zahteve za zaposlitev, jih lahko postavite v središče vaše