Delo prodajalca goriv je na bencinski črpalki, kjer dela pri blagajni in skrbi za urejenost črpalke ter v trgovini prodaja artikle.

Delovni postopki

Na bencinski črpalki prodaja bencin, dizel gorivo in artikle, kot so avtomobilska oprema, sladkarije, pijača, prigrizki, časopisi in še druge artikle. Odvisno od ponudbe je velikost črpalke.

Po potrebi čisti in ureja prostore, pri delu je v stiku s kupci. Večina črpalk je samopostrežnih, na redkih toči gorivo uslužbenec. Sprejema tudi dostav goriv.

Gorivo je vnetljivo zato je potrebno upoštevati stroga varnostna pravila. Odgovoren je za denar v blagajni in na koncu svoje izmene naredi obračun.

Delovni pripomočki

Pri svojem delu prodajalec goriva svetuje kupcem in tudi pomaga pri manjših popravilih. Pri delu uporablja pripomočke kot ostali prodajalci v trgovinah.

Na kaj mora biti pozoren?

Njegova storitev je prodajanje goriv in drugih artiklov ter pomaga in svetuje kupcem.

Oseba, ki prodaja na bencinski črpalki je spretna, budno spremlja dogajanje v prodajalni in v okolici črpalke, pozna pripomočke za oskrbo vozil in skrbi, da je črpalka urejena.

Delavec mora biti pozoren na požarno varnosti, saj dela z vnetljivimi snovmi. Pri delu nosi osebno zaščitno opremo, delovno obleko in obutev.

Delovno področje in razmere dela

Prodajalec goriv na bencinskih črpalkah prodaja goriva, poleg pa prodaja tudi druge artikle, kot so razna živila, deli za avtomobile, čistila, sladkarije…

Delo je večinoma večizmensko, saj je veliko bencinskih servisov odprtih od jutra do večera, nekatere celo 24 ur na dan.