Mizar je na trgu dela zelo iskan poklic, ki je primeren za vse, ki si želite delati z rokami in za vse tiste, ki si želite na koncu svojega dela pokazati končni izdelek v katerega ste vnesli del sebe in svojega ustvarjanja. Na naši spletni strani Zaposlitev.info si lahko pregledate aktualna delovna mesta, ki so trenutno iskana na trgu dela.
mizar

Opis dela

Za poklic mizarja se lahko odloči vsak, ki ga zanima obdelava lesa in ki ima smisel za oblikovanje. Delo zajema različne dejavnosti, lahko je samostojno ali ustvarjanje v skupini. Mizar najprej sprejme naročilo za pohištvo, nariše načrt ali skico ter po tem pripravi seznam materialov, strojev in orodij, ki jih bo uporabil. Pri tem je potrebno veliko znanja o lastnostih in zgradbi lesa in o tem kako se določen les obnaša pri obdelavi in vklaplja v okolje, v katerega bo izdelek umeščen. Nato naredi finančno kalkulacijo in se loti izdelave izdelka. Prav tako lahko mizar dela samo v eni fazi zgoraj opisanega poteka dela, tako lahko sestavlja izdelke že gotovih elementov. Delo vključuje tudi popravilo ter restavriranje starega pohištva, sestavljanje novega pohištva, upravljanje in vzdrževanje strojev za proizvodnjo, pakiranje in skladiščenje blaga in materialov ter opremljanje z dokumentacijo. Izdelke prenaša, naklada, transportira in skladišči. Poleg same obdelave lesa, pa mora mizar poznati tudi pravila tehničnega risanja, osnovno geometrijsko risanje, mehansko obdelavo lesa in lesnih plošč ter tehnologijo lepljenja lesa.

Aktualna delovna mesta Mizar najdete v kategoriji: Lesarstvo (klik).

Izobraževanje

Do poklica mizar lahko pridete tako, da se vpišete v eno izmed dveh šolanj na kateri koli srednji lesarski šoli. S 3-letnim izobraževanjem si boste pridobili srednjo poklicno izobrazbo, pri tem imate možnost, da šolanje nadaljujete še 2 leti in si po končanem programu pridobite srednje strokovno oz. tehniško izobrazbo. Do le-te pa lahko pridete tudi direktno z vpisom na 4-letni program.

Delovni čas in razmere

Mizar ima v naprej določen delovni čas, ki je največkrat eno ali dvoizmenski. Večino dela v zaprtem prostoru, v delavnici oz. hali. Lahko dela tudi na prostem, na višini, po potrebi v podaljšanem in nočnem času, v izmenah in turnusih. Delo je fizično zahtevno, večinoma se stoji, sklanja in obrača. Ob prisotnosti ropota, hlapov, sprememb temperatur in praha se prenašajo lažja in težja bremena. Zato se večkrat uporabljajo zaščitna oblačila in sredstva.

Področja dela
Mizar lahko delo opravlja kot samostojni podjetnik ali se pri obrtniku zaposli. Možnosti za delo se najdejo tudi v večjih podjetjih oziroma ustanovah, ki izdelujejo, popravljajo ali obnavljajo stavbno in bivalno pohištvo, restavrirajo in rezbarijo. Mizar se lahko zaposli tudi v gradbeništvu pri izdelavi lesenih konstrukcij, mostov, ostrešij, v ladjedelnici pri izdelavi čolnov in opreme za ladje, v prodajalnah, salonih, nakupovalnih centrih kot serviser ali skladiščnik in v javnih ustanovah kot hišnik oz. vzdrževalec.

Sposobnosti za delo

Mizar mora biti ustvarjalen in imeti smisel za estetiko. Imeti mora ustrezen odnos do dela, strojev, naprav, orodja in materiala. Biti mora spreten in imeti dobro koordinacijo rok. Tehnično mora biti podkovan; poznati mora merske enote, tehnično risanje, osnovne tehnične predpise, tehnološke postopke v tehnološke procese, hidravlične, pnevmatske, ventilacijske in transportne naprave … Biti mora natančen in odziven. Delo je lahko samostojno in samoiniciativno ali pa ustvarjanje in razmišljanje v skupini.

Mizar je specifičen poklic, ki vam bo prinesel veliko ustvarjalnih užitkov. Vsekakor je s strani delodajalcev zelo iskan in zaželen kader, zato pri iskanju zaposlitve ne bi smeli imeti večjih težav.

Aktualna delovna mesta Mizar najdete v kategoriji: Lesarstvo (klik).