Delo kontrolorja letenja je usmerjanje varno gibanje letala. V stik z letalom stopi preko radarja, radia in ekranov. Ko se letalo približuje letališču, ko pristane in vzleti, ga kontrolor varno usmerja. Pri delu je potrebno biti zelo zbran.

kontrolor letenja
Delovni postopki
Pri usmerjanju letala si delo in odgovornost delijo območni kontrolor, kontrolor približevanja in letališki kontrolor. Območni kontrolor večinoma dela preko radarskega zaslona, zato letala ne vidi, in poskrbi da v zračnem prostoru letala obdržijo varno razdaljo. Navodila daje pilotu, ko se ta približuje letališču, prav tako pa ga obvešča kakšno je stanje na letališki stezi in o vremenu. V primeru zamude pilotu naroči naj počaka na pristanek, kar pomeni, da letalo kroži na različnih višinah in se postopoma spušča, dokler pristajanje ni varno. Pri tem kontrolor približevanja sodeluje z območnim kontrolorjem.Letala, ki zapuščajo letališče, usmerja kontrolor letenja. Letališkega kontrolorja obvešča o prihodih in odhodih letal. Njegovo delo poteka na vrhu kontrolnega stolpa, kjer ima dober razgled na vse smeri letališča. Letalo usmerja tudi med vožnjo na tleh, tam ga napoti na določeno stezo in preverja, če svetlobni sistem deluje. Kontrolor talnega prometa nadzira premikanje letal in drugih vozil na večjih letališčih.

Delovni pripomočki

Radar in ekran, ki posreduje sliko o položaju, smeri in vožnji letala med letom, sta najpomembnejša pripomočka kontrolorjev letenja. V stiku je s pilotom letala in če pride do poslabšanja vremenskih razmer, ga lahko preusmeri na drugo letališče.

Na kaj mora biti pozoren?

Kontrolorjeva naloga je, da letalo varno prileti ali odleti iz letališča.Ko izbirajo kandidate za zaposlitev kontrolorja, mora kandidat poleg razgovora opraviti teste o sposobnostih in osebnostnih lastnostih. Pri prijavi na delovno mesto, mora kandidat imeti med 18 in 26 let.Kontrolorjevo delo poteka v razmerah, kjer se zahteva odgovornost in velika pozornost, saj je od njegovih odločitev odvisna usoda velikega števila potnikov, zato je dobro, da poskrbi tudi za rekreacijo in sproščanje, kar ohranja optimalno zmogljivost.

Delovno področje in razmere dela

Pri nas se kontrolor lahko zaposli v Ljubljani, Mariboru in Cerkljah, kjer so kontrolni centri.Delo poteka v izmenah, je pa precej stresno in zahteva visoko zbranost. Posebni pravilnik ureja časovni potek delovnih izmen, trajanje dela in dnevni počitek.