V zadnjem času je v nemško govorečih državah veliko pomanjkanje delovne sile, predvsem po tehničnih kadrih in zdravstvenem osebju. Poleg strokovnega znanja in primerne izobrazbe pa je skoraj vedno predpogoj znanje nemškega jezika.

Najbolje je seveda, da smo se jezika učili že v šoli in imamo že neko osnovno znanje na katerem lahko gradimo naprej, vendar žal vsi nimamo te sreče.

Kako pa se lahko najhitreje naučimo nemščine, brez da bi nas to udarilo po žepu?

znanje nemscine1. Tečaji v okviru Zavoda za zaposlovanje

Pri svoji svetovalki Zavodu za zaposlovanje se pozanimajte o aktualnih izobraževanjih iz nemščine.
Programi so brezplačni, poleg tega pa ste upravičeni do povračila potnih stroškov 0,13 na kilometer in nadomestila za aktivnost v višini 1,1 eura na vsako uro vaše aktivnosti. Nadomestilo vam pripada, če usposabljanje traja vsaj 100 ur. Lahko izbirate med različnimi nivoji znanja, od A1 do C2, tečaji pa so lahko ali splošni ali pa kot predpriprava na zaposlitev v tujini, kar je bolje, saj dajejo večji poudarek na besednem zakladu iz vaše stroke.

2. Brezplačni spletni tečaji nemškega jezika

Na spletu so vam na voljo tudi brezplačni tečaji nemščine. Lahko izbirate med domačimi in tujimi stranmi, ki vam preko različnih vaj na zanimiv interaktiven način omogočajo da pridobite nova znanja nemščine.

  1. http://deutsch.info/sl
  2. http://www.allysatis.org/ficheeleve/eleve.php?lang=9&langaff=87
  3. https://www.goethe.de/prj/dfd/de/home.cfm
  4. https://www.zlu.si/si/svetovanje-in-podpora-ucenju/brezplacno-spletno-ucenje-tujih-jezikov/

3. Izposoja gradiva v knjižnici

V knjižnici si lahko kot brezposelni zastonj uredite članstvo in s tem pridobite dostop do številnih učbenikov za nemški jezik. Priporočamo, da uporabljate gradivo z audio CD-ji, saj se jezika ne da naučiti le z branjem, pač pa vam mora priti v uho.

4. Gledanje filmov in poslušanje glasbe

Med učenjem tujega jezika je zelo priporočljivo, da smo z njim čim več časa v stiku. Odlična stvar je gledanje filmov v nemškem jeziku s slovenskimi podnapisi. Tako si bomo mimogrede, med gledanjem filma, širili besedni zaklad, se navadili na izgovorjavo, poleg tega pa je lahko še zabavno. Podobno vam bo koristilo tudi poslušanje nemške glasbe.

Zelo priporočljivo pa je, da se jezika ne učite sami, pač pa si najdete partnerja za učenje oziroma sogovorca. Tako se boste jezika naučili mnogo hitreje, saj je pogovor najboljši način učenja tujega jezika.

Ker pa je velika potreba bo zdravstvenih delavcih, ki morajo, zaradi dela s strankami, obvladati nemški jezik še nekoliko bolje, posebej bogat m