Dobri menedžerji so tisti, ki komunicirajo s svojimi zaposlenimi, motivirajo ljudi, premagujejo ovire in nepristransko odločajo zase in za svojo ekipo. Tuje raziskave kažejo, da je zelo malo dobrih vodij in da ljudje ne zapustijo slabe službe, ampak dajo odpoved zaradi slabega šefa.

manager

Kaj pa vi? Ste na vodilnem položaju in se morda sploh ne zavedate, da niste dober vodja? Zagotovo si želite, da bi vas delavci spoštovali. Preberite 10 najbolj osnovnih karakteristik slabega šefa in se prepričajte, če sodite mednje.

1. Mikro menedžer

To je tip šefa, ki mora sprejeti vsako odločitev osebno, ali še huje, pregleda vse odločitve, ki so jih delavci sprejeli in jih nato razveljavi in popravi. Čeprav se vam lahko zdi, da taka oseba izkazujete dominanco, ga je v resnici strah, da bo kriv za vse napake.

2. Vseved

Šef zagotovo ve veliko o dejavnosti podjetja, vendar pa nihče ne ve in ne zna vsega sam. Zagotovo ste usposobljeni, vendar ne na vseh področjih. Na vas je, da boste vse dejavnosti dobro povezali v celoto, da ste dobro organizirani ter imate veliko znanja za upravljanje odjemalcev. Če mislite, da znate vse bolje od drugih, potem nima smisla, da ste sploh koga zaposlili.

3. Zahtevnež

Šef, ki postavlja prekratke roke, nalaga delavcem preveč dela za premalo denarja, lahko ogrozi delovanje celotnega podjetja. Čeprav lahko delavci občasno opravijo “nemogoče” delo, pa je konstanten pritisk preveč utrujajoč. Tako bodo dobri delavci trpeli zaradi pomanjkanja pohval in priznanja, izgubili bodo samozavest in začeli dvomiti vase, ali sploh zmorejo.

4. Birokrat

Birokrat je tip šefa, ki zahteva, da je vsako dejanje, odločitev in projekt odobren vnaprej in v pisni obliki, preden se lahko začne delo. To je šef, ki nima vodstvenih sposobnosti, zato od delavcev kar naprej zahteva poročila za vsak posamezen vidik in vsako nalogo, z namenom, da se zaščiti, če bi šlo kaj narobe in dokaže, da ni bila njegova krivda. Pri tem slogu upravljanja bodo delavci porabili veliko časa za pisanje in urejanje papirjev in jim bo preostalo malo časa za delo smo.

5. Nadzornik

Tehnologija je čudovita stvar, dokler jo ne zlorabite za popoln nadzor nad delavci. Evidentiranje delovnega časa, nadzorne kamere in spremljanje njihovega dela na vsakem koraku, daje delavcem občutek negotovosti, napetosti in strahu. Čas, ki ga delavec preživi v službi, se beleži za obračun plače in ne kot orodje za nadzor nad njim.

6. Najboljši prijatelj

Ne zamenjajte “team building” ter druženje šefa z delavci na in izven delovnega mesta. Pretirano prijateljevanje z uslužbenci, popivanje po službi, praznovanje rojstnih dni… privede do situacije, ki lahko močno škodi karieri delavca. Delodajalci in šefi niso intimni zaupniki. Čez nekaj časa se boste počutili, kot da delate skupaj s svojim življenjskim partnerjem, kar pa vsi vemo, da ni enostavno.

7. Čenča

Nekateri šefi radi obrekujejo, še posebej o delavcih. Izberejo si priljubljene zaupnike in z njimi širijo govorice oz. neresnico. Slab šef uporablja govorice, da ohranja svojo moč, uničuje vse, ki imajo potencial.

8. Deloholik

Čeprav ste sami deloholik, od delavcev ne morete in ne smete pričakovati 24 urne prisotnosti, saj nihče ne živi samo za službo in hkrati tudi ni sposoben zdržati takega tempa. Delavci vam ne morejo biti na razpolago cel dan, med vikendi in prazniki. Pustite jim malo prostora za družino in počitek, da se bodo tako spočiti in radi vračali na delovno mesto.

9. Lažnivec

Tak tip šefa vseskozi obljublja, vendar nikoli ne izpolni obljube. Obljubam o napredovanju, boljšem plačilnem razredu… čez nekaj časa sledijo sami izgovori. Lahko se celo okoristi na račun delavcev, ne prizna njihovih idej in se skriva za odličnim delom drugih.

10. Kričač

Obstajajo ljudje, ki uživajo v nesreči in trpinčenju drugih in veliko takih je na vodilnih položajih. Če ste šef, ki konstantno kri