Zahvaljujoč raznim spletnim stranem, blogom in družbenim omrežjem so, če vam je to všeč ali ne, razni podatki o vas dostopni komurkoli – radovednemu sosedu, zmenku, tašči, strankam ter tudi delodajalcem. Fotografije, komentarji in videoposnetki, objavljeni na spletu, lahko tako tistemu, ki išče podatke o vas, razkrijejo več, kot bi morda želeli. Dobra novica pri vsem tem je, da lahko vašo spletno identiteto vzamete v svoje roke in jo oblikujete po želji.
googleVas zanima, kako?

Najprej vtipkajte v brskalnik svoje ime in poglejte, kaj se izpiše na prvih nekaj straneh. Če date veliko na vašo zasebnost, se zna zgoditi, da splet ne najde ničesar o vas. Toda če želite narediti dober vtis na morebitne delodajalce ali stranke, vsekakor pomaga, da se med prvimi rezultati iskanja pojavijo pozitivni podatki tako o vašem poslovnem kot tudi zasebnem življenju; na primer, da ste napredovali v službi ali pa da ste prostovoljec v zavetišču za živali. Če med rezultati opazite negativne reference, kot so neprimerne fotografije na prijateljevi spletni strani ali jezen komentar pod kakim člankom, potem obstaja velika verjetnost, da jih bodo videli tudi ostali, vključno s potencialnimi delodajalci.

Kaj storiti v takem primeru? Nikar ne paničarite, vse se da urediti. No, skoraj vse. In to celo na enostaven način. Najprej izbrišite negativne komentarje in odstranite neprimerne fotografije in videoposnetke, ki ste jih sami objavili na vašem blogu in na straneh, kot je YouTube, ter na raznih družbenih omrežjih, kot so Twitter, Facebook in podobni. Nato poskrbite, da se odstranijo še morebitne neprimerne vsebine, ki jih niste sami objavili. Tega sicer ne boste mogli narediti sami, ampak boste morali prositi osebo, ki jih je objavila, naj jih odstrani. Če določenih stvari na vaših profilih nočete odstraniti oziroma želite, da jih lahko vidijo le določene osebe ali skupine oseb, potem si ustrezno nastavite zasebnostne nastavitve.

Sedaj, ko ste preverili, kaj najde splet o vas, in neprimerne vsebine odstranili oziroma poskrbeli za to, da ne bodo vidne vsem, je čas, da si sami ustvarite prav takšno spletno podobo, kakršno si jo želite.
Kako? Zakupite lahko, na primer, domeno z vašim imenom (janeznovak.com) in ustvarite osebno spletno stran ter tam objavljajte podatke, za katere bi radi, da jih drugi izvejo o vas. Pisati začnete lahko tudi blog, ustvarite si nov profil na katerem izmed družbenih omrežij, napišite članek z vašega področja, … Načinov, kako pritegniti pozornost, je veliko.

Ko ste postorili vse omenjeno, vam ostane le še ena naloga, in sicer ohranjanje ustvarjene pozitivne spletne podobe. Bodite dejavni na vaših profilih, spletnih straneh in blogih, vsake toliko časa pa vseeno ne pozabite ponovno vtipkati svoje ime v brskalnik in preveriti, kaj tokrat najde splet o vas. To si lahko olajšate tudi z uporabo google alert-a (google.com/alerts), ki vam pošlje elektronsko sporočilo, ko se na spletu pojavi objava, v kateri je omenjeno vaše ime.