Omrežje LinkedIn je vsekakor zelo uporabno orodje, ki pride prav vsakemu zaposlenemu, kot skoraj nepogrešljiv pripomoček pa se izkaže pri iskalcih nove zaposlitve, saj ponuja veliko načinov, na katere se ga lahko uporabi za iskanje zaposlitve. Edina težava pri tem je le to, da povprečni uporabnik večino teh načinov sploh ne pozna in je na omrežju posledično precej pasiven.

linkedin

Če ste tudi sami med pasivnimi uporabniki in na Linkedin-u le občasno posodobite svoj profil in čakate, da vas bodo delodajalci kontaktirali, potem boste najverjetneje še dolgo čakali, medtem pa zamudili ogromno priložnosti. LinkedIn je namreč obsežna baza podatkov in prav v tej bazi se nahajajo ključni elementi, ki jih lahko uporabite pri načrtovanju iskanja zaposlitve in pripravi strategije.

Recimo, da ste nekje slišali, da se v vašem domačem kraju namerava določeno podjetje širiti in bodo iskali nov kader, vas pa zanima, če bi mogoče potrebovali tudi nekoga, kot ste vi. V času, ko LinkedIn še ni obstajal, bi morali osebno poklicati ali pisati v podjetje, se med znanci pozanimati, če tam poznajo koga, ali poklicati na recepcijo podjetja in jih prositi, da vas vežejo v kadrovsko službo. Vse te raziskovalne metode so počasne in ne ravno najbolj učinkovite, zato uporabnikom LinkedIn-a tega ni več potrebno početi.

Enostavno skočite na LinkedIn, v iskalnik vtipkate ime podjetja, za katerega se zanimate, in preverite, na kakšen način so ljudje, ki jih imate v svoji mreži, povezani s podjetjem. Lahko se izkaže, npr, da je kdo izmed vaših stikov kdaj že sodeloval s podjetjem, ali pa ima prijatelje, ki so zaposleni v tem podjetju.

Nato preverite LinkedIn profile vodstva v podjetju. Mogoče ste s kom izmed vodilnih obiskovali isto fakulteto ali pa ste člani iste dobrodelne organizacije. Z uporabo LinkedIn-a vidite, koga poznajo vaši prijatelji, kje vse so osebe bile, kaj jih zanima, o čem se pogovarjajo, kdo je menjal službo in še mnogo drugih podatkov. To pa vam prihrani ogromno časa pri iskanju informacij o podjetju, kjer bi se radi zaposlili. In tako lahko preko spletnega mreženja naredite korak bližje k novi službi, četudi osebno ne poznate nikogar, ki je v podjetju zaposlen,

Kako lahko torej uporabite LinkedIn za iskanje zaposlitve?

Ustvarite udaren opis

Vaš Linkedin opis se nahaja tik pod vašim imenom in je vaša spletna znamka, saj so vaše ime, opis in fotografija edine stvari, ki se prikažejo uporabniku, ko le-ta brska po bazi LinkedIn uporabnikov. Poskrbite za opis, ki bo pritegnil pozornost, in s tem povečajte možnosti, da bo uporabnik želel pregledati vaš celoten profil.

Iščete zaposlitev ali samo raziskujete možnosti za novo zaposlitev?<