Govorica telesa je prva govorica, ki nam je v otroštvu pomagala pri komuniciranju, kot odrasli pa jo le redko uporabljamo povsem zavestno.

Na minuto običajno izgovorimo od 100-120 besed, veliko pa jih ostane neizgovorjenih – vsaj tako se nam zdi. Medtem ko del sporočila oblikujejo besede same, večidel sporočila oblikujejo višina, barva, glasnost in ritem našega glasu, največji del pa predstavlja neverbalno komuniciranje – gibanje našega telesa, kretnje, drža telesa in mimika našega obraza.

govorica telesaNa razgovoru za službo smo pogosto napeti in če nas ne bodo izdali naši prepričljivi odgovori, nas lahko izda naše telo.

Za (vsaj na zunaj) prepričljiv nastop lahko pazite na nekaj ključnih stvari.

  1. Čelo in območje okrog njega

Vodoravne gube se na našem čelu pojavijo, ko smo prestrašeni, zmedeni, zaskrbljeni, presenečeni ali prestrašeni. Pokončne gube za razliko od vodoravnih pomenijo, da se močno koncentriramo na govorjenje nekoga oz. na določeno stvar. Tudi obrvi lahko marsikaj sporočajo. Če jih povzdigujemo, to lahko pomeni presenečenje, lahko pa, če jih privzdigujemo pogosto, tudi šaljiv odnos oz. posmeh.

  1. Oči, nos, lica, zgornja ustnica

Pravijo, da je v očeh ključ do človeških misli. V kolikor smo vznemirjeni, so naše zenice štirikrat večje kot običajno, ko pa smo jezni, se zožijo in skrčijo. Za prepričljiv nastop (ali pa preprosto za spoštovanje) je pomembno, da gledamo sogovorniku v obraz oz. oči ter da ne pogledujemo gor in dol – gledanje navzdol lahko pomeni strah, gor pa ljudje običajno dojemajo kot naveličanost, neprepričanost vase ipd. Med razgovorom je denimo najprimernejše, da gledamo sogovornika nekje med oči in čelo.

  1. Usta in čeljust

Če imamo rahlo odprta usta, to pomeni sprejemanje nečesa novega, znak začudenja. Tesno stisnjena usta izražajo nestrinjanje oz. zavračanje, široko razprta pa veselje. Če se nasmejimo in s sklonjeno glavo gledamo navzgor, izražamo iskrivost, sramežljivost, nasmeh s stisnjenimi ustnicami pa pomeni, da prikrivamo naše mnenje oz. čustva. Skrivljen nasmeh (leva stran je obrnjena navzgor, desna pa navzdol) izraža sarkazem in posmeh.

  1. Roke

Če imamo široko razprte roke, pomeni, da smo vdani, odkriti, poslušni. Dlan, ki jo obrnemo navzgor, prav tako odraža odkritost, dlan, obrnjena navzdol, pa zadržanost, pogosto celo gospodovalnost. Pomembno je tudi rokovanje. Stisk mora biti ravno prav močan, da oseba, ki vas sprejme na razgovoru, ne dobi občutka, da se rokuje z »mrtvo ribo«. Slednjo kretnjo marsikdo razume kot dejanje slabiča, premočan stisk pa pomeni napadalen značaj. V kolikor ste moški in vas na razgovoru sprejme ženska, mora biti ona tista, ki prva ponudi roko.