Govorica telesa je prva govorica, ki nam je v otroštvu pomagala pri komuniciranju, kot odrasli pa jo le redko uporabljamo povsem zavestno.

Na minuto običajno izgovorimo od 100-120 besed, veliko pa jih ostane neizgovorjenih – vsaj tako se nam zdi. Medtem ko del sporočila oblikujejo besede same, večidel sporočila oblikujejo višina, barva, glasnost in ritem našega glasu, največji del pa predstavlja neverbalno komuniciranje – gibanje našega telesa, kretnje, drža telesa in mimika našega obraza.

govorica telesaNa razgovoru za službo smo pogosto napeti in če nas ne bodo izdali naši prepričljivi odgovori, nas lahko izda naše telo.

Za (vsaj na zunaj) prepričljiv nastop lahko pazite na nekaj ključnih stvari.

  1. Čelo in območje okrog njega

Vodoravne gube se na našem čelu pojavijo, ko smo prestrašeni, zmedeni, zaskrbljeni, presenečeni ali prestrašeni. Pokončne gube za razliko od vodoravnih pomenijo, da se močno koncentriramo na govorjenje nekoga oz. na določeno stvar. Tudi obrvi lahko marsikaj sporočajo. Če jih povzdigujemo, to lahko pomeni presenečenje, lahko pa, če jih privzdigujemo pogosto, tudi šaljiv odnos oz. posmeh.

  1. Oči, nos, lica, zgornja ustnica

Pravijo, da je v očeh ključ do človeških misli. V kolikor smo vznemirjeni, so naše zenice štirikrat večje kot običajno, ko pa smo jezni, se zožijo in skrčijo. Za prepričljiv nastop (ali pa preprosto za spoštovanje) je pomembno, da gledamo sogovorniku v obraz oz. oči ter da ne pogledujemo gor in dol – gledanje navzdol lahko pomeni strah, gor pa ljudje običajno dojemajo kot naveličanost, neprepričanost vase ipd. Med razgovorom je denimo najprimernejše, da gledamo sogovornika nekje med oči in čelo.

  1. Usta in čeljust

Če imamo rahlo odprta usta, to pomeni sprejemanje nečesa novega, znak začudenja. Tesno stisnjena usta izražajo nestrinjanje oz. zavračanje, široko razprta pa veselje. Če se nasmejimo in s sklonjeno glavo gledamo navzgor, izražamo iskrivost, sramežljivost, nasmeh s stisnjenimi ustnicami pa pomeni, da prikrivamo naše mnenje oz. čustva. Skrivljen nasmeh (leva stran je obrnjena navzgor, desna pa navzdol) izraža sarkazem in posmeh.

  1. Roke

Če imamo široko razprte roke, pomeni, da smo vdani, odkriti, poslušni. Dlan, ki jo obrnemo navzgor, prav tako odraža odkritost, dlan, obrnjena navzdol, pa zadržanost, pogosto celo gospodovalnost. Pomembno je tudi rokovanje. Stisk mora biti ravno prav močan, da oseba, ki vas sprejme na razgovoru, ne dobi občutka, da se rokuje z »mrtvo ribo«. Slednjo kretnjo marsikdo razume kot dejanje slabiča, premočan stisk pa pomeni napadalen značaj. V kolikor ste moški in vas na razgovoru sprejme ženska, mora biti ona tista, ki prva ponudi roko.

Pazite tudi na to, kako uporabljate vaš palec. V kolikor ima ženska roke v žepih, iz katerih moli le njen palec, jo lahko nekdo dojema kot oblastno, kazanje s palcem pa je znak posmeha. Prekrižane roke na prsih in palci navzgor izražajo dvoje – obrambo in vzvišenost. V kolikor imate prekrižane roke in se pri tem držite nadlakti, izražate zadržanost oz. strah.

Kretnje opazujte tudi pri osebi, ki vas sprejme na razgovor. Kretnje, izvedene v bližini obraza, pogosto odražajo prevaro, dvom ali laž. V kolikor ima oseba roko pred usti in morebiti še pokašljuje, je to morda znak, da laže. Laž lahko oseba odrazi tudi z neopaznim praskanjem po nosu ali pa z drgnjenjem po očeh oz. z rahljanjem ovratnika.

  1. Noge

Tako kot roke tudi prekrižane noge pomenijo obrambo. Leva noga čez desno predstavlja zadržanost, vznemirjenost ipd. V kolikor poleg nog prekrižamo še roke, pomeni, da nam ni prijetno.

Sklenjene noge, kjer oseba ovije eno nogo okoli druge, so običajno ženska kretnja, značilna za plašne in boječe osebe.

Nestrpnost se najbolj odraža s topotanjem nog in kroženjem nog v gležnjih, običajno pa ju spremljamo še z bobnanjem prstov po mizi.

V kolikor imamo razširjen položaj nog, ko stojimo, izražamo sproščenost, uravnoteženost, noge skupaj pa odražajo podrejenost in naučenost.

Seveda je vsaka oseba samosvoja in s kretnjami morda ne izraža tega, kar meni sogovornik, v tem primeru delodajalec, kljub vsemu pa je dobro, da ob pripravi na razgovor poskušamo regulirati tudi naše kretnje.