Pisanje kakovostnega življenjepisa nikakor ni lahka naloga. Način, na katerega ga boste napisali, vam lahko pri iskanju zaposlitve zelo pomaga, lahko pa tudi predstavlja oviro. Zato je pomembno, da je vaš življenjepis brezhiben, tako oblikovno in predvsem vsebinsko. 

Morda menite, da ste napisali zelo dober življenjepis. Ko ga berete, se vam zdi popoln, toda delodajalci imajo drugačen pogled o tem, kar ste napisali. Zato je zelo pomembno, da vaš življenjepis delodajalcu pove natanko to, kar hoče vedeti. Če je vaš življenjepis na kakršen koli način pomanjkljiv, če delodajalec z njim ne pridobi informacij, ki ga zanimajo, so vaše možnosti do zaposlitve žal zelo majhne.

Ne zanašajte se na razgovor za službo

Številni iskalci zaposlitve pošljejo pomanjkljiv življenjepis v upanju, da bodo na zaposlitvenem razgovoru delodajalcu postregli s potrebnimi informacijami, ki so ključne za zasedbo razpisanega delovnega mesta. Torej, priložijo življenjepis zgolj iz formalnosti, ki pa ni prilagojen delovnem mestu, na katerega se prijavljajo. Vendar brez kakovostnega življenjepisa verjetno tudi do povabila na razgovor ne bo prišlo.

Postavite se na mesto delodajalca

CVDa bi napisali kakovosten življenjepis, se postavite v kožo delodajalca oziroma kadrovika. Ta oseba bo pregledala življenjepise in prijave vseh kandidatov. Če bo življenjepisov veliko, jih bo verjetno le na hitro pregledala in v ožji krog izbrala le tiste, ki jo bodo iz nekega razloga prepričale. Zato med pisanjem življenjepisa poskušajte poudariti tista vaša znanja, izkušnje, veščine in osebnostne lastnosti, ki bi vas kot delodajalca prepričale. Na primer, vaše spretnosti, ki so ključne za to delovno mesto ali vaša nekdanja zaposlitev v uglednem podjetju.

Če se prijavljate na več delovnih mest, življenjepis prilagodite in poudarite tiste izkušnje, znanja in veščine, za katere menite, da so pomembne za posamezno delovno mesto.

Ne pozabite na osnovne elemente

Življenjepis vsekakor ne smo biti predolg – naj bo pregleden, saj bo delodajalec tako lažje preveril in pridobil informacije, ki ga zanimajo. Nikar ne pozabite navesti ključnih informacij, ki so delodajalcu potrebne, da stopi v stik z vami – naslov, številko mobilnega telefona in elektronski naslov.

Osnovnim informacijam sledijo podatki o pridobljeni izobrazbi. Vsekakor navedite tudi temo vašega diplomskega dela, če se navezuje na razpisano delovno mesto in če menite, da bi vam ta podatek lahko pomagal.

Zatem kronološko navedite vsa vaša dosedanja delovna mesta in kratek opis nalog, za katere ste bili zadolženi. Zaželeno je, da iz teh podjetij navedete kontaktne podatke oseb, ki bi vas lahko priporočile. Delodajalci pogosto želijo vedeti, kaj si nekdanji delodajalci mislijo o vas, vendar nimajo časa iskati njihovih kontaktov. 

Sledijo podatki o znanju jezikov, računalniških programov in ostalih neformalnih znanj in veščin, ki so pomembne za zasebno želenega delovnega mesta.

Pri delodajalcih je trenutno najbolj zaželena oblika življenjepisa Europass, ki je na voljo TUKAJ. Gre za dobro strukturirano in zelo pregledno obliko življenjepisa, ter je na voljo v vseh evropskih jezikih. 

Česa delodajalec ne želi vedeti

Čeprav je vsak delodajalec specifičen, ga zagotovo ne bo zanimal preveč ‘oseben’ življenjepis. Nekateri kandidati želijo s takšnimi življenjepisi izstopati iz množice, kar jim nedvomno uspe, toda ne tako, kot bi sami želeli. Skratka, podatek, kot je denimo ime vašega hišnega ljubljenčka, za v življenjepis nikakor ni primeren.