izgorelost
Izgorelost je stanje duševne in fizične izčrpanosti, katero vas lahko oropa veselja do vaše kariere, prijateljstev in družinskih interakcij. Nenehna izpostavljenost stresnim situacijam, kot je skrb za bolnega družinskega člana, dolgotrajno delo ali spremljanje vznemirljivih novic, lahko v vas povzroči stanje daljšega obdobja nenehnega stresa, kar pa privede do stanja, ki mu pravimo izgorelost.

Izgorelosti pa ni vedno lahko opaziti. In ker je izgorelost pereč problem modernega družbenega udejstvovanja smo sestavili vodnik, ki vam bo pomagal prepoznati znake izgorelosti, kot tudi načine za njeno preprečevanje.

Kaj je izgorelost?

Izgorelost, termin, ki ga je skoval psiholog Herbert Freudenberger v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, opisuje hudo stresno stanje, ki vodi do hude fizične, duševne in čustvene izčrpanosti. Zaradi izgorelosti, ki je veliko hujša od običajne utrujenosti, se ljudem težko spopadajo s stresom in opravljajo vsakodnevne obveznosti.

Ljudje, ki doživljajo izgorelost, se pogosto počutijo, kot da nimajo več kaj dati, in se lahko vsako jutro bojijo vstati iz postelje. Morda celo sprejmejo pesimističen pogled na življenje in se počutijo brezupne.

Izgorelost ne mine sama od sebe in, če je ne zdravimo, lahko povzroči resne fizične in psihične bolezni, kot so depresija, bolezni srca in sladkorna bolezen.

Kdo lahko vse dobi izgorelost?

Vsakdo, ki je nenehno izpostavljen visokim ravnem stresa, lahko doživi izgorelost. Strokovnjaki, ki pomagajo, kot so, zdravniki in medicinske sestre, so še posebej ranljivi za to zdravstveno stanje.
Poleg izgorelosti, ki jo povzroča kariera, imajo lahko ljudje, ki skrbijo za otroke, tudi to vrsto ekstremne izčrpanosti. Nedavna študija je pokazala, da lahko tako kot zdravniki in poslovni direktorji tudi matere in očetje izgorejo.

Osebnostne značilnosti, kot so potreba po nadzoru, perfekcionizem in nezmožnost sprostitve lahko prav tako povečajo tveganje za izgorelost.

Kakšni so znaki izgorelosti?

Izgorelost ne zadane posameznika naenkrat, ampak se manifestira po korakih. Koraki izgorelosti se postopoma udejstvujejo v vašem vsakdanjiku, a pomembno je biti pozoren na znake, ki vodijo do stanja izgorelosti.

Če vas skrbi, da morda doživljate izgorelost vendar niste prepričani o znakih smo vam sestavili  seznam simptomov, ki jih lahko uporabite kot vodilo.

Izčrpanost: Občutek fizične in čustvene izčrpanosti. Fizični simptomi lahko vključujejo glavobole, bolečine v trebuhu in spremembe apetita ali spanja.

Izolacija: Ljudje z izgorelostjo se ponavadi počutijo preobremenjene. Posledično se lahko prenehajo družiti in zaupati prijateljem, družinskim članom in sodelavcem.

Beg v fantazije: Nezadovoljni z neskončnimi zahtevami svojih delovnih mest, ljudje z izgorelostjo lahko sanjajo o begu ali odhodu na samostojne počitnice. V skrajnih primerih se lahko obrnejo na droge, alkohol ali hrano, da bi omrtvili svojo čustveno bolečino.

Razdražljivost: Izgorelost lahko povzroči, da ljudje lažje izgubijo potrpljenje s prijatelji, sodelavci in družinskimi člani. Soočanje z običajnimi stresorji, kot so priprava na delovni sestanek, vožnja otrok v šolo in opravljanje gospodinjskih opravil, se lahko prav tako zdi nepremostljivo, še posebej, če stvari ne gredo po načrtih.

Pogoste bolezni: Izgorelost, tako kot drugi dolgotrajni stresi, lahko zmanjša vaš imunski sistem, zaradi česar ste bolj dovzetni za prehlad, gripo in nespečnost. Izgorelost lahko povzroči tudi težave z duševnim zdravjem, kot sta depresija in anksioznost.

12 stopenj izgorelosti

Za razliko od prehlada ali gripe se izgorelost ne pojavi v trenutku, ampak se nabira in se manifestira preko stopenj, ki pa jih bomo opisali.

Pretiran zagon/ambicioznost

Običajno za ljudi, ki začenjajo novo službo ali se lotevajo nove naloge, lahko prevelika ambicija povzroči izgorelost.
Pritiskate se k težjemu delu

Ambicija vas sili, da delate več.

Zanemarjanje lastnih potreb

Začnete žrtvovati samooskrbo, kot so spanje, vadba in dobro prehranjevanje.

Prelaganje konflikta

Namesto da bi priznali, da se trudite do maksimuma, za svoje težave krivite svojega šefa, zahteve svojega dela ali kolege.

Ni časa za potrebe, ki niso povezane z delom

Začnete se umikati družini in prijateljem. Družabna povabila na zabave, kino in zmenke za večerjo se začnejo zditi obremenjujoča, namesto da bi bila prijetna.

Zanikanje

Nestrpnost do tistih o