Priprava na razgovor za službo zajema veliko več kot iskanje najpogostejših vprašanj na spletu, poskrbeti morate za svoj videz, narediti morate dober prvi vtis, imeti morate veliko znanja o delodajalcu, ciljni družbi in produktu ter točno vedeti, kako prepričati delodajalca, da ste prav vi pravi za ponujeno delo. Da boste na sam razgovor dobro pripravljeni, vam ponujamo priročnik nasvetov za uspešno pripravo na razgovor za službo.

prirocnik

Primeren videz

Če ne veste kaj obleči, se pozanimajte kakšno je podjetje. Pridobite si vpogled v to, kaj ljudje nosijo. Če se podjetje ukvarja s prodajo športnih oblačil, se boste zagotovo oblekli drugače, kot če gre za strogo poslovno podjetje. Držite se klasičnega osnovnega videza, ki mu lahko dodate pridih podjetja v katerega se odpravljate.

Vaša obleka naj bo čista in zlikana ter primerna za razgovor. Ne pozabite na podrobnost, očiščeni čevlji, zlikani robovi in urejeni nohti ter lepa pričeska je nekaj, kar mislite da ljudje ne opazijo, vendar temu ni tako, saj vsaka malenkost šteje.

Privoščite si nekaj zase, saj vam bo dober izgled pomagal, da se boste počutili najbolje. Dober občutek o sebi bo povečala vaše zaupanje in verjetno ni treba poudarjati, da je lastno zaupanje ključnega pomena za pridobitev vaše sanjske službe.

Kaj vzeti s seboj

Nikoli ne veste, koga boste srečali, zato bodite pripravljeni. Stiskajte si nekaj izvodov življenjepisa, saj poleg delodajalca s katerim ste dogovorjeni, lahko spoznate še katero drugo potencialno podjetje.

Pripravite listo referenc, če vas bodo prosili ali ne. Za vsako referenco, vključujejo ime, naslov, organizacijo, oddelek, telefonsko številko in e-poštni naslov.

Ne pozabite na vsakodnevne osnovne pritikline, kot so mobilni telefon, pisalo in beležka…Mobilnik utišajte ali izključite.

Očistite tako zunanjost kot notranjost vaše torbe oz. aktovke. Sladkarije, zastareli računi, polnilci in podobno ne sodijo na razgovor. Brskanje po torbi izgleda precej neorganizirano. Vse, kar potrebujete, mora biti lahko dostopno.

Predhodno spoznajte vašega potencialnega delodajalca

Posvetite nekaj ur podjetju in se naučite o njem vse kar lahko. Pogovorite se s prijatelji in znanci, preberite aktualna sporočila ter novice in preko iskalnikov poizkusite več zvedeti o delodajalcu. Pogosto kandidati samo pogledajo podatke, ki jih podjetje podaja preko spletne strani in družabnih medijev, vendar vam priporočamo, da se poglobite dlje. S tem boste dobili večjo sliko o podjetju (skupaj z vsemi negativnim pritiskom).

Pridobite občutek “kdo” je podjetje in kaj pooseblja ter poskusite to poosebljati med intervjujem. Začnite z branjem blogov in socialnih omrežij. Ali pa poskusite branje blogov posameznih zaposlenih, da ugotovite, kakšne vrste ljudi dela tam. Ali so objave sarkastične ali nagajive? Uporabite jih lahko kot dobro iztočnico za začetek pogovora.

Ne glede na to, za kakšnen razgovor se pripravljate (inženiring, prodaja, marketing…) morate vedno uporabljati nijihov izdelek pred prvim razgovorom (in v idealnem primeru večkrat).

Preglejte ocene sedanjih in preteklih zaposlenih, vendar ne kot dejstvo, temveč kot vodilo. Dobili boste nekatere skupne teme, ki vam lahko pomagajo priti do pronicljivih vprašanjih. Končno, pripravite nekaj vprašanj, ki so specifične za vsak razgovor, ki se nanašajo na skupne interese znotraj in zunaj pi