Priprava na razgovor za službo zajema veliko več kot iskanje najpogostejših vprašanj na spletu, poskrbeti morate za svoj videz, narediti morate dober prvi vtis, imeti morate veliko znanja o delodajalcu, ciljni družbi in produktu ter točno vedeti, kako prepričati delodajalca, da ste prav vi pravi za ponujeno delo. Da boste na sam razgovor dobro pripravljeni, vam ponujamo priročnik nasvetov za uspešno pripravo na razgovor za službo.

prirocnik

Primeren videz

Če ne veste kaj obleči, se pozanimajte kakšno je podjetje. Pridobite si vpogled v to, kaj ljudje nosijo. Če se podjetje ukvarja s prodajo športnih oblačil, se boste zagotovo oblekli drugače, kot če gre za strogo poslovno podjetje. Držite se klasičnega osnovnega videza, ki mu lahko dodate pridih podjetja v katerega se odpravljate.

Vaša obleka naj bo čista in zlikana ter primerna za razgovor. Ne pozabite na podrobnost, očiščeni čevlji, zlikani robovi in urejeni nohti ter lepa pričeska je nekaj, kar mislite da ljudje ne opazijo, vendar temu ni tako, saj vsaka malenkost šteje.

Privoščite si nekaj zase, saj vam bo dober izgled pomagal, da se boste počutili najbolje. Dober občutek o sebi bo povečala vaše zaupanje in verjetno ni treba poudarjati, da je lastno zaupanje ključnega pomena za pridobitev vaše sanjske službe.

Kaj vzeti s seboj

Nikoli ne veste, koga boste srečali, zato bodite pripravljeni. Stiskajte si nekaj izvodov življenjepisa, saj poleg delodajalca s katerim ste dogovorjeni, lahko spoznate še katero drugo potencialno podjetje.

Pripravite listo referenc, če vas bodo prosili ali ne. Za vsako referenco, vključujejo ime, naslov, organizacijo, oddelek, telefonsko številko in e-poštni naslov.

Ne pozabite na vsakodnevne osnovne pritikline, kot so mobilni telefon, pisalo in beležka…Mobilnik utišajte ali izključite.

Očistite tako zunanjost kot notranjost vaše torbe oz. aktovke. Sladkarije, zastareli računi, polnilci in podobno ne sodijo na razgovor. Brskanje po torbi izgleda precej neorganizirano. Vse, kar potrebujete, mora biti lahko dostopno.

Predhodno spoznajte vašega potencialnega delodajalca

Posvetite nekaj ur podjetju in se naučite o njem vse kar lahko. Pogovorite se s prijatelji in znanci, preberite aktualna sporočila ter novice in preko iskalnikov poizkusite več zvedeti o delodajalcu. Pogosto kandidati samo pogledajo podatke, ki jih podjetje podaja preko spletne strani in družabnih medijev, vendar vam priporočamo, da se poglobite dlje. S tem boste dobili večjo sliko o podjetju (skupaj z vsemi negativnim pritiskom).

Pridobite občutek “kdo” je podjetje in kaj pooseblja ter poskusite to poosebljati med intervjujem. Začnite z branjem blogov in socialnih omrežij. Ali pa poskusite branje blogov posameznih zaposlenih, da ugotovite, kakšne vrste ljudi dela tam. Ali so objave sarkastične ali nagajive? Uporabite jih lahko kot dobro iztočnico za začetek pogovora.

Ne glede na to, za kakšnen razgovor se pripravljate (inženiring, prodaja, marketing…) morate vedno uporabljati nijihov izdelek pred prvim razgovorom (in v idealnem primeru večkrat).

Preglejte ocene sedanjih in preteklih zaposlenih, vendar ne kot dejstvo, temveč kot vodilo. Dobili boste nekatere skupne teme, ki vam lahko pomagajo priti do pronicljivih vprašanjih. Končno, pripravite nekaj vprašanj, ki so specifične za vsak razgovor, ki se nanašajo na skupne interese znotraj in zunaj pisarne.

Različna podjetja uporabljajo različne oblike intervjujev, če se le da, se vnaprej pozanimajte kakšna oblika vprašalnika vas čaka. Naprimer, nekatera podjetja postavljajo vprašanja v obliki ugank, medtem ko se druga poslužujejo standardnih naborov tipičnih vprašanj. Lahko se predhodno pozanimate pri zaposlenih ali bivših zaposlenih ter drugih iskalcih dela.

Pričakujte vprašanja in imejte pripravljene odgovore

Tudi če ste v pogovoru dobro izurjeni, je bistvenega pomena, da skrbno razmišljanje o tem, kakšno znanje, dosežki in odgovori bodo dovolj odmevni za točno določenega delodajalca. Vaše sposobnosti upravljanja? Vaša ustvarjalnost? Vaše delovne navade? Odgovori naj bodo za vsak razgovor specifično oblikovani.

Na vprašanje “Povejte mi kaj o sebi?” bodite res dobro pripravljeni, da boste ta del razgovora suvereni in samozavestni.

Naj vas ne prestrašijo s klasiko “Kaj je vaša največja slabost?” Ena varen način, koko odgovoriti je, da si zamislite nekaj, kar vam je v preteklosti delalo težave, vendar ste se na tem področju že precej izboljšali. Na primer, morda niste bili močni v javnem nastopanju, vendar ste v zadnjih nekaj letih močno napredovali, saj ste prevzeli kak vodilni položaj… in ste se tako izpopolnili na tem področju.

Z lahkoto lahko najdete sezname skupnih vprašanj, vendar si ne napišite celotnih odgovorov. Namesto tega si zapišete nekaj osnovnih dejstev za začetek pogovora v alinejah in jih obdržati na strani pri samem razgovoru. Seveda, pa jih nikakor ne smete brati iz beležnice. Imejte jih v glavi, da boste lažje začeli odgovarjati in da bo vaš pogovor stekel.

Ne pozabi na številke! Navajanje nekatere številke, odstotke ali kvot, ko govorite o svojih dosežkih lepo zaokroži in povzame vašo poslovno predsatvitev.

Zelo verjetno boste dobili vprašanje, zakaj ste zainteresirani za to posebno vlogo v podjetju (in če ne morete odgovoriti na to vprašanje, ne bi smeli biti v intervjuju). Torej, poskrbite, da boste takoj in brez razmisleka odgovorili, zakaj ste zainteresirani za to delo, v kakšni funkciji se vidite in opredeliti nekaj ključnih dejavnikov, ki jih boste kot delavec izvajali.

Ne samo razmišlajti, kako boste odgovorili na nekatera vprašanja, povejte jih na glas in se poglejte v ogledalo. To vam bo pomagalo razjasniti svoje misli. Tako boste veliko bolj samozavestni in se boste med sami razgovorom počutili bolj udobno.

Vadite s prijatelji. Večkrat ko boste na enaka ali različna vprašanja odgovorjali na izmišljenem razgovoru, bolj boste iznadljivi in pripravljeni na dejanski razgovor.

Proti koncu razgovora vas bodo zagotovo vprašali, če imate kakšno vprašanje za delodajalca samega. Vsekakor ne smete ostati tiho. Torej, pripravite nekaj pametnih vprašanja, ki kažejo, da ste bili pozoren in naredil svojo domačo nalogo, ko gre za raziskovanje podjetja in posebno vašega delovnega mesta.

Ostanite mirni

Ne pripravljajte se samo na vprašanja in odgovore. Razmišljajte tudi o vaši predhodni karieri in si utvarite kronološki vpogled v vaše dosedanje delo. Ko veš, svojo zgodbo, znotraj in zunaj, vam bo veliko lažje uporabljati primere za skoraj vsako vprašanje.

Če ste namenjeni na bolj tehnično obarvan razgovor, se v naprej pripravite tudi na praktične odgovore, kako izvesti delo samo.

Pripravite si besedno zvezo ali frazo, ki bo zapolnila neprijetno tišino, ki lahko nastane med razgovorom.

Zavedajte se svoje govorice telesa in kaj določene drže izražajo. Na primer, sedeti s prekrižanimi rokami in nogami sporoča, da ste zaprta oseba, ki daje občutek, da se mora braniti.

Uporabite vse naše zgoraj naštete nasvete, si jih zapišite in jih pred vsakim razgovorom preberite, tako boste zagotovo na pravi poti.

Naspite se! Pomanjkanje spanja vas bo privedlo do izčrpanega izgleda, daljšega odzivnega časa in slabega razmišljanja in posledično slabših odgovorov.