6 pomembnih delovnih vescin
Najbolj ambiciozni in uspešni ljudje imajo tako imenovano miselnost rasti in dosledno iščejo priložnosti za razvoj svojih 6 pomembnih delovnih veščin. Mnogi ljudje se naučijo različnih veščin z izobraževanjem in obiskovanjem tečajev za pridobitev certifikatov, vendar obstaja več veščin, ki jih lahko pridobite v službi. Glede na vaš individualni stil učenja vam lahko delo na delovnih veščinah pomaga hitro napredovati v karieri.

V tem članku bomo razpravljali o šestih najboljših prenosljivih delovnih spretnostih, ki se jih lahko naučite na delovnem mestu, in kako jih učinkovito razviti.

Kaj pomeni naučiti se veščin na delovnem mestu?

Učenje veščin na delovnem mestu se nanaša na učenje sposobnosti ali razvijanje znanja z opravljanjem nalog pri delu. Večina ljudi se bo nekaterih veščin naučila na delovnem mestu med postopkom uvajanja, drugi pa se bodo morali obsežno usposobiti za tehnične veščine, specifične za delo. Veščin se lahko naučite na delovnem mestu, tako da vadite nalogo, spremljate druge ali izkoristite priložnosti za poklicni razvoj.

Čeprav imate morda določen cilj za priučenje spretnosti, ki se jih želite naučiti pri delu, mnogi ljudje razvijajo svoje veščine na delovnem mestu preprosto tako, da dokončajo svoje delo in iščejo načine, kako lahko povečajo svoj položaj.

6 pomembnih delovnih veščin

Učenje delovnih veščin je velik del prilagajanja na novo delovno okolje v številnih različnih panogah. Medtem ko so nekatere veščine specifične za določeno delovno mesto ali področje, številne različne panoge ponujajo usposabljanje na delovnem mestu za nekatere od istih naborov veščin.

Tukaj je nekaj veščin, ki se običajno razvijejo v službi:

 • Poznavanje industrije ali izdelka
 • Profesionalnost
 • Vodstvo
 • Storitev za stranke
 • Upravljanje časa
 • Strateško razmišljanje

Kako se naučiti delovnih veščin pri delu

Učenje veščin na delovnem mestu kaže na iniciativo in predanost vašemu delu, kar bi lahko imelo za posledico večje poklicne možnosti. Čeprav bo večina delovnih mest ponujala priložnosti za učenje novih veščin, se je morda težko odločiti, kako začeti.

Posebna dejanja, ki jih morate izvesti, se razlikujejo glede na vaše delovno mesto, vendar obstaja nekaj tehnik, ki veljajo za številna različna okolja.

Za začetek učenja novih veščin na delovnem mestu uporabite te metode:

 • Iščite priložnosti
 • Ocenite svoje sposobnosti
 • Vadite
 • Učite se od drugih
 • Prosite za povratne informacije
 • Spremljajte svoj napredek
 • Iščite priložnosti

Eden najpomembnejših korakov k pridobivanju veščin na delovnem mestu je iskanje priložnosti za rast. Ko iščete novo službo, razmislite o izbiri delovnega mesta, ki daje poudarek usposabljanju na delovnem mestu.

Številne organizacije ponujajo tečaje strokovnega razvoja ali druga brezplačna usposabljanja ljudem, ki jih zanima razvoj svojih veščin. Priložnosti za učenje veščin na delovnem mestu lahko poiščete tako, da vprašate svojega vodjo ali se povežete s kadrovsko službo svojega delodajalca.

Ocenite svoje sposobnosti

Preden se lahko osredotočite na učenje nove veščine, je koristno razumeti svojo raven izkušenj v različnih veščinah. Ocene so namreč odlična možnost za merjenje vašega znanja in sposobnosti na določenih področjih. Če ste motivirani za določeno poklicno pot, ki zahteva tehnične veščine, lahko opravite ocene, ki so specifične za vašo panogo. Razumevanje vaših prednosti in področij za izboljšanje vam bo pomagalo vedeti, na katere veščine se morate osredotočiti za razvoj na delovnem mestu.

Vadite

Ko izberete veščino, na katero se želite osredotočiti, jo poskusite vaditi vsak dan. Bolj ko vadite veščino v svojih vsakodnevnih dejavnostih na delovnem mestu, hitreje boste razvili strokovno znanje. Če je mogoče, začnite vaditi svoje veščine v situacijah z nizkimi vložki, ki ne bodo vplivale na splošno kakovost vašega dela.

Učite se od drugih

Pri učenju veščine na delovnem mestu je eden najboljših načinov za povečanje svoje kompetence učenje od nekoga, ki je na tem področju že visoko usposobljen. Če imate enega sodelavca, ki je še posebej dober v eni veščini, lahko prosite, da ga spremljate ali se sestanete, da razpravljate o njihovi strategiji za uspeh.

Prav tako jih lahko prosite, naj opazuj