1. Lažete o višini vaše prejšnje plače

Določeni kandidati mislijo, da bodo dobili višjo plačo, če se bodo zlagali o višini svoje predhodne plače, da bi si s tem pridobili boljše pogajalsko izhodišče. Se pa ponavadi ta laž hitro razkrije, saj bo dober kadrovnik preveril kandidata in vas tako dobil na laži. V najslabšem primeru vas bo prosil, da mu pokažete svojo zadnjo plačilno listo.

negotiation

2. Ste nepripravljeni

Pogosto so kandidati osredotočeni le na to, kako bodo ugodili kadrovniku, na to kako lahko oni koristijo bodočemu delodajalcu, tako da jih vprašanje o pričakovanjih glede višine njihove bodoče plače popolnoma preseneti. Ko se odpravite na razgovor, pripravite odgovor tudi na to vprašanje.

3. Niste preučili, koliko zaslužijo drugi na podobnem delovnem mestu

Glede višine plače je dobro, da se pozanimate, koliko zaslužijo drugi v tem podjetju. Ali zaslužijo vsi približno enako, ali imajo individualne pogodbe s posamezniki, glede na njihov doprinos k podjetju. Tako boste lahko, glede na plače na primerljivih delovnih mestih v podjetju in na podlagi svojih dosedanjih delovnih izkušnjah, lažje ocenili realno višino vaše plače.

4. Preveč se osredotočate le na višino osnovne plače

Seveda je višina osnovne plače ključnega pomena, vendar je vredno pomisliti tudi na druge dodatke k plači. Ali vam delodajalec plačuje dodatno zdravstveno zavarovanje, kako je z izplačilom potnih stroškov, nadomestila za malico, regresom, boste morda dobili božičnico ali trinajsto plačo, kako je z izplačilom nadur,…

5. Mislite, da se pri plači ne da pogajati

Ne bojte se pogajati in vprašati za višjo plačo. Če boste navedli dobre razloge, zakaj bi si zaslužili več kot so vam sprva ponudili, vam bodo kvalitetni delodajalci to tudi odobrili.

6. Imate prenizka pričakovanja

Če vas kadrovnik vpraša, v kakšen razpon plače se vam zdi primeren za vas, nikar ne bodite preskromni. Če boste rekli, da je vse med minimalcem in 1000 evri za vas sprejemljivo, vam bodo verjetno ponudili minimalca. Za spodnjo vrednost povejte plačo, ki se vam še vedno zdi primerna, za zgornjo pa to, kar si želite doseči v nekaj letih. Ni vam pa treba pretiravati, da vas ne bodo imeli za nerealne.