Eno od najpomembnejših spoznanj dobrega podjetnika je, da so odlični delavci nenadomestljivi.

ID 100177049

Kvalitetno podjetje ustvarijo predani in sposobni ljudje, ne pa tehnologija in proizvodni produkti podjetja.

Delodajalci se morajo zavedati, da kljub temu, da je na trgu dela kar nekaj kvalitetnih kandidatov, z novo zaposlitvijo ne morejo zamenjati odličnega delavca. Zaposlili bodo novo osebo, ki bo potrebovala čas, da se razvije v odličnega delavca, če se sploh kdaj bo.

Seveda se mnogi podjetniki slepijo, da smo vsi nadomestljivi, vendar to v celoti nikoli ne drži. Odličen delavec pozna delo v podjetju do zadnjega detajla, kako deluje delovni proces, odnosi v podjetju, ima izkušnje, ideje, znanje,..Lahko da ima odličen odnos s strankami ali poslovnimi partnerji, ki ostajajo zveste stranke podjetja prav zaradi tega človeka. Prav tako na podlagi bogatih izkušenj ve, kaj je dobro za podjetje in kaj ne. Ob novi osebi v kolektivu nikoli ne veste, kako se bo vklopila v kolektiv, medtem ko je vaš odlični zaposleni imel kvalitetne odnose s sodelavci in je lahko pripomogel pri reševanju marsikaterega konflikta v vašem podjetju.

Z odhodom takšnega delavca, pa se med vašimi zaposlenimi lahko pojavijo tudi dvomi, zakaj ste mu pustili oditi. Vprašali se bodo za varnost svoje zaposlitve, saj če ste odpustili odličnega delavca, potem tudi njihova delovna mesta niso več varna. Morda se bodo začeli ozirati po novi zaposlitvi.

Skratka, zavedati se moramo, da so odlični delavci vredni zlata, zato jim moramo priznati zasluge za dobro poslovanje podjetja. Nov zaposleni, tudi če ima ustrezne kompetence za enako delovno mesto, bo potreboval veliko časa, tako za spoznavanje delovnega procesa kot za spoznavanje sodelavcev in poslovnih partnerjev, da bo, če sploh kdaj, za podjetje tako koristen, kot vaš odlični delavec.

Seveda se lahko zgodi, da bo vaš odlični delavec na svojo željo, zaradi selitve ali morda zaradi lastne želje po spremembi v karieri, odšel drugam. Žal na to ne morate uplivati, vendar v vseh drugih primerih poskusite narediti vse kar je v vaši moči, da ga zadržite.

Zaposlenim morate dati vedeti, da jih cenite. Tudi če trenutno ni denarja za dobro plačilo, jih lahko nagradite vsaj s pohvalo ali kakšno drugo gesto, da jim daste vedeti, da podjetje ceni njihovo vsakodnevno delo.