zeleno delovno mesto

Ideja o uvedbi zelenih pobud za delovno mesto se lahko sprva zdi nekoliko zastrašujoča. Ampak naj vas to ne odvrne. Naj vas opogumim. Obstaja namreč veliko načinov, kako smo lahko v pisarni bolj zeleni, ne da bi delovno okolje spremenili v pragozd in brez velikih stroškovnih posledic ter z dolgoročnimi koristmi za vaše podjetje in vse zaposlene. Izvajanje nekaj preprostih sprememb za bolj trajnostno, zeleno delovno mesto je lahko resnično učinkovito pri zmanjševanju vpliva vašega podjetja na okolje.

V tem članku bomo raziskali nekaj ključnih pobud za zeleno delovno mesto z namenom, da bo vaš delovni prostor bolj okolju prijazen. To je lahko zamenjava trenutnega predmeta z digitalno rešitvijo ali ugašanje luči, ko niso v uporabi.

Vendar ključna stvar, ki jo morate vedeti je zamenjava procesov, ki ustvarjajo nepotrebne odpadke, s procesi, ki jih ustvarjajo manj ali celo nobenega. Če iščete načine za uvedbo več pobud za zelena delovna mesta, ste prišli na pravo mesto! Tukaj je 5 načinov, kako lahko začnete z zeleno pobudo pri delu.

1. Namestite in spodbujajte uporabo koša za recikliranje

Priznam, to se morda sliši kot ponavljajoča se stara klasika, vendar bi bili presenečeni, koliko od nas nima koša za recikliranje ali pa preprosto ne uporablja tistih, ki jih imamo. Prepričajte se, da imate v pisarni koš za recikliranje za največ zelenih točk ali začnite iniciativo za recikliranje, kjer ima vsak na svoji mizi škatlo za recikliranje in samo en koš za smeti nameščen v skupnem prostoru (v nasprotju s koši za smeti na vsaki postaji). Predvsem pa bodite pozorni glede tega, kako se odpadki zavržejo.

2. Zavrite samo toliko vroče vode, kot potrebujete

Po številnih raziskavah še vedno ni jasno, ali je pipa za vročo vodo dejansko učinkovitejša od grelnika vode, zato za zdaj predlagamo, da, če imate grelnik vode, samo zavrite, kar potrebujete. Ne zavrite prevelike količine v dobri veri, če bi še nekdo kdo drug želel skodelico. Najprej preverite.

3. Izklopite luči ali napajanje, ko jih ne uporabljate

Vsak večer izklopite električne elemente, vključno z razsvetljavo, ogrevanjem in klimatsko napravo – poskrbite, da bo to vedno storil zadnji ki odhaja iz stavbe. Vsekakor pa poskrbite da čez delovni dan smotrno koristite osvetljavo in to le v prostorih, ki so v uporabi.

Bodite pozorni na porabo električne energije in ugasnite luči v neuporabljenih sejnih sobah in hodnikih, kjer je to mogoče. Če proračun dopušča, razmislite o lučeh, ki se aktivirajo s senzorji, ki zagotovo ne bodo le pomagale pri varčevanju z energijo, ampak bodo tudi dolgoročno zmanjšale stroške energije.

4. Predstavite zelene izzive za zaposlene

Zakaj ne bi s svojo ekipo ustvarili mesečne zelene izzive in s tem motivirali sebe in vaše sodelavce ter zaposlene, za ozelenitev delovnega mesta? Pomislite. Dan s kolesom na delovno mesto, dan skupnje vožnje na delovno mesto, dan ničelne porabe plastičnega pribora… Lahko bi imeli celo lestvico najboljših zelenih izzivov in spodbudili svoje osebje in zaposlene z mesečnim dobitnikom nagrade za najbolj zelene zaposlene.

5. Zmanjšajte porabo papirja

Živimo v dobi, ko postajajo delovna mesta vse bo