V četrtek, 12. aprila, smo se študenti Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani odpravili na strokovno ekskurzijo v Zürich. Vsak, ki mu je uspelo dobiti enega izmed dvainpetdesetih težko dosegljivih sedežev v avtobusu, je bil zelo vesel dosežka. Ekskurzijo je organiziral Oddelek za zdravstveno nego v tesnem sodelovanju z gospo Iris Stähli-Dečko, lastnico agencije Stählipersonal, ob izjemni podpori Univerze v Ljubljani ter Centra za nego in oskrbo v Zürichu (Pflegezentren der Stadt Zürich – PZZ).

skupinska

Skupinska fotografija udeležencev strokovne ekskurzije Zdravstvene fakultete v Zürich.

Na pot smo se odpravili takoj po končanih še zadnjih študijskih obveznosti tega dne. Sledila je celonočna vožnja do Züricha.

Zürich je drugo največje mesto v Švici. Samo mesto je lepo urejeno, brez pretiranega hrupa in napetosti. Populacija tega mesta je multikulturno in starostno zelo raznovrstna. Kot drugje širom sveta tudi v Švici narašča delež prebivalstva, starejšega od 65 let in s tem potrebe po različnih storitvah in institucijah. Eden izmed vodilnih je PZZ, ki ga sestavlja skupno 9 negovalnih ustanov s 1564 posteljami ter stanovanjske skupine po celem mestu.

Ob jutranjem prihodu v PZ Kaferberg smo najprej lahko občudovali prekrasen razgled. Za jutranje prebujanje so nam postregli s kavo in bogatim zajtrkom. Sprejeli so nas gospod Andreas Senn, direktor te ustanove, gospa Iris Stähli-Dečko, rojena v Švici slovenskim staršem in gospa Mirjana Bušljeta, Slovenka, ki dela v Švici in je vodja enote nege v PZ Entlisberg. Po zajtrku in opravljeni jutranji toaleti so nas pozdravili poddirektor Rene Zaugg, vodja enote Matthias Lux. in vodja oddelka zdravstvene nege Adrian Fischer. Predstavili so nam program obiska:

  • Predstavitev PZZ.
  • Nega in podpora ljudi z demenco.
  • Posebni izzivi in kako obravnavati lj