Zobozdravnik prepozna in zdravi bolezenske spremembe na zobeh, dlesni, ustni sluznici, ustni votlini in jeziku.

Delovni postopki

Zobozdravnik opravlja sistematske preglede zob, premazuje in zdravi zobe, odstranjuje zobni kamen in dele zob, ki so okvarjeni zaradi zobne gnilobe.

Pri delu si pogosto pomaga z regentskim slikanjem.

Njegovo delo je tudi izdelovanje plomb in odstranjevanje obolelih zobnih živcev, zdravljenje in polnjenje zobnih korenin ter kirurško odstranjevanje delov zob ali zob v celoti. Lušči in gladi površino zobnih korenin, operira dlesni, in zobe s pomočjo ortodontskih aparatov naravnava v pravilen položaj, če so ti nepravilno raščeni in razviti. Zobe, ki so izpadli nadomešča s prevlekami, mostički in zobnimi protezami. Specialist čeljustne in obrazne kirurgije, zobe nadomešča s čeljustnimi kostnimi vsadki in opravlja kirurške poteze na obrazu.

Delovni pripomočki

Pri svojem delu uporablja posebne aparate, opremo in veliko različnih materialov. Zobozdravniški stol z vrtalnimi nastavki, nastavki za zrak in vodo, UZ čistilec zobnega kamna, ultravijolične lučke in mešalci plomb so obvezni del zobozdravniške opreme. Pri delu uporablja tudi ogledalce ter še vrsto večjih in manjših kovinskih instrumentov. Ko opravi svoje storitve, v pacientovo kartoteko vnese vse podatke, saj je ta med vsemi zdravstvenimi dokumenti najpomembnejši dokument za identifikacijo.

Na kaj mora biti pozoren?

Zobozdravnik naprej pregleda pacientova usta in postavi diagnozo ter naredi načrt za zdravljenje. Pri izdelavi plomb mu pobaha zobna asistentka. Načrtuje prevleke, mostičke in proteze, pripravlja temelje, določi položaj in velikost ter jih vstavi v usta, v zobotehničnem laboratoriju pa jih izdela zobotehnik.

Zobozdravnik ima dobro razvite ročne spretnosti, je zelo natančen in dosleden, ima občutek za estetiko in razporejanje. Ima tudi dobre komunikacijske sposobnosti, katere mu omogočajo uspešno sodelovanje s pacienti in sodelavci.

Nagnjen je h kronični poškodbi hrbtenice, zaradi pretežnega sedenja, problem ima lahko pri spremembi vezi v zapestjih, pretijo mu infekcije, okvara sluha, alergije in poslabšanje vida. Pred infekcijo se zaščiti z zaščitno masko, rokavicami in očali. Pri delu nosi belo zaščitno delovno obleko.

Delovno področje in razmere dela

Zobozdravnik lahko opravlja ambulantno – dispanzersko specialistično delo v zdravstvenih domovih in zasebnih ambulantah, dela lahko v raziskovalnih ustanovah, v farmacevtski industriji, zavarovalnicah in svetovalni službi.

če se odloči za poglobljeno zanje, lahko s specializacijo postane specialist za otroško zobozdravstvo, za zobne bolezni, za nepravilno postavljene in nepravilno razvite zobe in čeljusti, za obzobna tkiva in ustne bolezni ter za čeljustno in obrazno kirurgijo.

Dela v posebno urejenem prostoru, kjer je izpostavljen infekcijam. Dela v hrupu turbine, vibracijah in hitro hlapljivimi tekočinami. Večino časa je v prisilni drži.

Delo poteka dvoizmensko, ponoči dežura, dela lahko tudi med vikendi.