Ker v današnjem času večji del svojega življenja preživimo na delovnem mestu oz. vsaj tretjino dneva, je eden izmed ključnih dejavnikov zdravja, zadovoljstva in storilnosti pri delu, zdrava in pravilna prehrana. Zdravje in zadovoljstvo delavcev sta zelo pomembna, saj so tako bolj ustvarjalni, ostajajo zvesti svojemu podjetju, redkeje zbolijo in so manj pod stresom.

Prav je, da tudi delodajalec poskrbi za dobro počutje delavcev oz. poskrbi za zdravo prehranjevanje in gibanje zaposlenih, saj zdrava delovna mesta pomenijo možnost zmanjšanja poklicnih bolezni in poškodb pri delu.

zdrava prehrana

Zdrav obrok na delovnem mestu je pomemben

Delovni čas se vedno daljša, zato je pomembno, da imamo na delovnem mestu zdravo in uravnoteženo malico, saj nam ta predstavlja glavni obrok v dnevu. Če tega ni, je tudi to lahko vzrok za slabo počutje in slabšo storilnost.

Pomembno je tudi, da zjutraj pojeste zdrav zajtrk, tako boste imeli več energije, bolj boste produktivni in lažje boste reševali probleme oz. bili pri delu bolj produktivni. Z zdravim zajtrkom bomo lažje dosegli in ohranjali vitko postavo, saj se pri kasnejših obrokih ne bomo toliko prenajedali, prav tako se bomo izognili hudi lakoti, pri kateri posledično raje posegamo po nezdravih prigrizkih.

Organizacija prehrane na delovnem mestu

Nekatera podjetja imajo za svoje zaposlene organizirano prehrano. Vrednost obroka bi naj načrtoval glede na težavnost dela, nasvete za kakovostna živila pa lahko prebere v smernicah.

Vendar večina delovnih organizacij in podjetij nimajo načrtovane organizacije prehrane, zato se večina zaposlenih odpravi v bližnji gostinski lokal, gredo v trgovino ali pa si hrano prinesejo od doma.

Kako spremeniti način prehranjevanja?

Če si želite spremeniti svoj način prehranjevanja, bodisi zaradi zdravja, zaradi hujšanja ali zaradi kakšnih drugih razlogov, je najbolj pomembna disciplina, kajti na delovnem mestu nas pogosto premamijo nezdravi slani in sladki prigrizki.

Kadar se nenapovedano pojavi hrana, ki je naj ne bi zaužili, bo najbolje, da se ji odrečemo.

Prav tako, da nimamo ideje kaj zdravega bi lahko pojedli, nam ne bo koristilo, zato je pomembo tudi načrtovanje obrokov. Na delovnem mestu se nam pogosto zgodi, da zaradi pomanjkanja idej kaj bi jedli za malico, odlašamo, na koncu pa se zaradi lakote odločimo za popolnoma napačno izbiro prehrane.

Malice, kot so razne testenine s polivkami, pizze, burgerji oz. prehrana, ki vsebujejo veliko kalorij in maščob, ni primerna za delavce, ki sedijo v pisarni. Zaradi nihanja sladkorja v krvi pa nas začne dajati zaspanost in postanemo manj produktivni.

Najboljši način pri spremembi prehranjevanja je, da si sami pripravimo hrano doma in si jo prinesemo s seboj na delovno mesto. Pri takšnem načinu imamo popolni nadzor nad količino in kaj točno pojeste, seveda pa si pripravimo toliko kolikor potrebujemo.

Kaj jesti?

Če si ne želite hrane skuhati vnaprej, si lahko zdrav obrok pripravite zjutraj. Za to bo potrebno vstati nekoliko prej ampak, ko se boste navadili tega načina bo šlo sestavljanje obrokov vedno hitreje.
V obrok vključimo kompleksne ogljikove hidrate (živila iz polnozrnate moke, kosmiči), nemastne beljakovine (piščančja prsa, nemastna skuta, jajca) in zelenjavo.

Seveda je bolje, da si obrok pripravimo zvečer v miru, saj se nam zjutraj velikokrat mudi.

Pomembno je tudi, da spijete dovolj vode, namesto kave pa si raje privoščite zeleni čaj. Zeleni čaj manjša apetit in dobro vpliva na presnovo.<