Na delovnem mestu je res težko biti osredotočen 8 ali več ur. Čeprav ste si zjutraj zadali, da boste naredili ogromno nalog, se proti koncu (ali že na sredini) dneva zalotite, kako brskate po spletu, se s prijatelji pogovarjate po telefonu ali sanjarite… Torej, kako se izogniti vsem tem motečim faktorjem, ki vas kar vabijo, da opravljate nepotrebna dela, namesto, da bi se koncentrirali na zadane cilje. Predstavljamo vam 5 načinov, kako izboljšati vašo pozornost na delovnem mestu in kako zavrniti dejavnike, ki vas zavajajo.
zbranost

Delajte po koščkih

Znanstveno dokazano dejstvo je, da so lahko naši možgani pozorni in omejeni samo na določeno število informacij v določenem času. Da bi zmanjšali obremenitev na možganih je bolje, da svoje delo opravljate v manjših obvladljivih odsekih. Zato ne delajte na enem področju cel dan neprekinjeno. Torej delo razdelite v manjše količine, potem za krateč čas zapustite delovno mesto in zopet nadaljujte. Možganom boste dopustili da “dihajo” in sami vas bodo nagradili z večjo učinkovitostjo skozi cel dan.

Nagradite se za vztrajnost

Obisk spletnih strani in družabnih medijev ni tako slaba stvar, če za njih ne porabite preveč časa, še posebej, če vaše delo ni končano ali zaradi tega sploh ne bo končano. Zato si lahko sami postavite pogoje oz. nabor nalog, ki jih morate opraviti, preden obiščete določeno spletno stran ali zapustite svojo mizo. Ta strategija temelji na vztrajnosti, močni volji in samokontroli, ki ji sledi manjša nagrada.

Poiščite pravo glasbo

Poiščite si tako glasbo, ki vas bo motivirala. Pri tem se morate zavedati, da je to glasba za ozadje in ne za glasno prepevanje. Hkrati je poslušanje glasbe ob delu tudi merilo za stopnjo vaše koncentracije. Če določeni pesmi posvečate preveč pozornosti, če je povzročila, da ste prenehali z delom, potem naj bo to opozorilo, da vam je zbranost padla. Če pa jo slišite nekje v ozadju, se občasno nasmehnete in zapojete kakšen verz, bo to prava melodija za boljšo voljo in večjo delovno vnemo.

Skrijte se

Če vas okolje v katerem delate stalno prekinja in ste podvrženi konstantnim motnjam, si boste sami morali ustvariti prijetno tišino. Poskusite se zatopiti v delo in se potuhniti oz. skriti pred drugimi. Večkrat se zgodi, da se ob enostavnem vprašanju, vsuje plaz mnenj od vsepovsod. Zato boste kdaj primorani reči:”Oprostite delam!” ali celo huje, nekoga ignorirati. Lahko se poslužite napisa Ne moti ali si enostavno nadeti slušalke z glasbo. Kadar ste skoncentrirani na delo se nikoli ne vmešavajte v izven službene pogovore. Hkrati se morate zavedati, da je stvar obojestranska in da tudi vi ne smete motiti drugih, kadar ste na krajšem premoru.

Pokažite zanimanje

Če boste do dela, ki ga opravljali, kazali zanimanje, boste zagotovo hitreje in bolj kvalitetno opravili nalogo, kot če se boste že v naprej odločili, da vam je vse dolgočasno. Na koncu je najboljši način, da ste produktivni, če resnično uživate, kažete zanimanje in pripravljenost na nove izzive. Tako boste bolj osredotočeni in boste ostali na pravi poti.