Vas čaka zaposlitveni video intervju? Sodobna tehnologija in globalizacija nam ponujata dovolj možnosti za delo na daljavo in tako se z njim povečuje tudi število video intervjujev. Slednji kadrovikom omogočajo hiter in cenovno ugoden prvi krog razgovorov s potencialnimi kandidati, pri katerem ne trpi sama kakovost opravljenega intervjuja.

VIDEO INTERVJU

Ključ do uspešnega video intervjuja je vaja, s katero se boste izognili morebitnim tehničnim težavam in ki bo pripomogla k bolj samozavestnemu nastopu. Video intervju se bistveno ne razlikuje od tradicionalnega osebnega ‘1 na 1’ zaposlitvenega intervjuja, zato smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj ključnih nasvetov, ki vam bodo zagotovo v pomoč.

Predhodno načrtovanje

Če boste uporabljali svojo opremo, vam priporočamo, da jo dan ali dva pred intervjujem testirate in preverite, ali vse deluje. Nastavite kamero, slušalke in mikrofon, kot da bi imeli dejanski intervju.

Če je le mogoče, uporabite isti video program, ki ga boste uporabili med dejanskim intervjujem. Na ta način ne boste imeli težav z namestitvijo v zadnji minuti ali s pozabljenim geslom tik pred intervjujem.

Kamera naj bo v višini oči (ne nižje ali višje). Slabo nameščena kamera lahko popači vaš videz, npr. lahko povzroči nenavadne sence ali ‘ustvari’ podbradek. Preverite tudi, ali delujeta mikrofon in slušalka.

Videz

Ko opravljate preizkus, preverite, kakšno je ozadje, ki se prikazuje v videu. To naj bo čisto in enostavno, denimo stena nevtralne barve, lahko je pisarniško pohištvo. Nikar naj ne bo za vami opaziti nereda ali česa motečega. Prav tako bodite pozorni pri osvetljavi – ta naj ne bo za vami, saj ne želite imeti obraza v senci.

Za video razgovor se oblecite tako, kot bi se oblekli za razgovor na sedežu organizacije. Tako boste tudi bolj samozavestni. Medtem pa naj vas kamera ujame od pasu navzgor, s poudarkom na obrazu. Če obstaja možnost, da boste med intervjujem morali vstati, poskrbite, da boste v celoti primerno, poslovno oblečeni.

Med video intervjujem

Poskrbite, da bo miza in okolica čista in urejena, saj ne želite zmesti kadrovika.

Če razgovor opravljate v vašem domu, se prepričajte, da ste v mirnem in tihem prostoru, kjer vas ne bi motili različni zvoki, kot so lajanje psa, otroški živžav, glasba ali drugi zvoki. Priporočamo, da tudi izklopite telefon in vsa druga zvočna ali zaslonska opozorila na računalniku ter se tako izognete morebitnim motnjam med intervjujem.

Mikrofon zazna vsak hrup v prostoru, zato se izognite tapkanju ali pretiranemu listanju po papirjih. Vzpostavite očesni kontakt in ne pozabite, da to pomeni gledanje v kamero in ne v zaslon.

Imejte enako držo, kot bi jo imeli na dejanskem intervjuju z osebo. Izogibajte se nepotrebnim kretnjam z rokami, saj kljub dobri internetni povezavi lahko pride do časovnega zamika pri prenosu videa ali zamrznitvi zaslona.

Potek intervjuja

Potek intervjuja bo enak osebnemu intervjuju. Cilj izpraševalca na zaslonu je enak kot pri osebnem intervjuju in deležni boste enakih vprašanj. Tudi vi pripravite nekaj vprašanj za potencialnega delodajalca.

Če pri video razgovoru niste prepričani kako napredujete, lahko o tem, kako vam gre vprašate vašega sogovornika.

Zaveda