Pomemben del začetka kariere kot mlada oseba je pridobivanje delovnih izkušenj. Prej ko začnete, bolje je. Že kot študent si lahko naberete veliko delovnih izkušenj in tudi to vam doprinese k iskanju redne zaposlitve. Kajti delodajalci cenijo, da ste že kdaj poprijeli za delo in da ste se pripravljeni priučiti nove stvari.

Delovne izkušnje niso omejene le na čas, ki ga zaposleni preživijo v podjetju. Lahko jih dobite s pripravništvom, delom s svojo družino ali svobodnim delom. Podani so razlogi zakaj vam priporočamo zgodnje nabiranje delovnih izkušenj.

shutterstock 1155774247

Obiskujte mesta/prostore izven vašega izobraževanja

Če vas je diploma naučila vsega, kar morate vedeti o uspehu v življenju, ne bi radi slišali zgodbe o uspehu ljudi, ki niso diplomirali a vendar so uspeli in vodijo svoje podjetje?

To ne pomeni, da je pridobivanje izobrazbe neuporabno, v nekaterih poklicih je to nujno potrebno, a vendar vas vsega ne nauči.

Tečaji ne poučujejo neposredno mehkih veščin, ki so bistveni za resnični svet. Naučite se „žonglirati“ med nalogami in hobiji. Te vrste spretnosti so tiste, ki jih lahko naučite in razvijete v resničnem svetu, v delovnem okolju in ne v razredu. Poleg tega se jih naučite v kontekstu delovnega mesta. Veliko se lahko naučite znotraj razreda, vendar ne podcenjujte, koliko se lahko naučite tudi zunaj njega.

Praktična uporaba dokazuje vašo kompetenco

Recimo, da živite v popolnem svetu, kjer ste preko izobraževanja dobili vse, kar ste potrebovali, da se naučite uspeti na delovnem mestu. Super! Vendar, biti sposoben narediti nekaj, ni vse, kar lahko pokažemo. Dejanska uporaba tega, kar ste se naučili, je popolnoma druga raven.

Delovne izkušnje vam omogočajo, da uporabite svoje sposobnosti. Vse, česar ste se naučili v preteklosti, lahko uporabite v nadaljevanju vaše kariere.

Začetki v delovnem svetu vam prav tako omogočajo, da svojo mladost uporabite v svojo korist. Možnosti so, da bo vaša prva zaposlitev predvsem v tem, da se učite, da delate tako, kot delate sami. Dovolite si, da ustvarite zaupanje v svoje sposobnosti na delovnem mestu za napredovanje, v prihodnjih delovnih mestih in kariernih možnostih.

Pridobite prednost na konkurenčnem trgu dela

Trg dela za določene kadre je v mnogih krajih na žalost slab. Veliko diplomantov se znajde z diplomo in brez zaposlitve. Težave se še povečajo, če imajo še študentski dolg. Če položaj zahteva izkušnje, se ne morete prijaviti brez tega.

Izkoristiti boste lahko kakršne koli delovne izkušnje. Še posebej na bolj konkurenčnih področjih ali če menite, da so drugi deli vašega življenjepisa šibkejši.

Pripravništvo je lahko odličen način, da dobite polni delovi čas tudi kasneje. Če ste dobro pripravljeni sodelovati in zagotavljate ter pokažete rezultate kot pripravnik, boste verjetno dobili pogodbo za nadaljevanje delovnih poti v tem podjetju.

Obstajajo tudi načini, da kljub pomanjkanju izkušenj nadaljujemo z iskanjem zaposlitve preko drugih kanalov, kot je mreženje.

Delodajalci želijo ljudi z izkušnjami

Kaj je najboljše za ljudi? Kako zaslužiti dovolj denarja za preživetje ali kako dobiti službo, da lahko zaslužimo denar?

Za tiste, ki niso samozaposleni ali odvisni, je zaposlitev ključnega pomena. Da bi se lahko zaposlili, morate imeti izpolnjene pogoje, ki jih želi delodajalec. In največkrat so to delovne izkušnje.
Če vam kaj manjka kar si delodajalec želi, še obstaja možnost, da delodajalca prepričate s čim drugim v katerem ste boljši. Najboljši način, da pridete skozi, je, da jim ne boste dali razloga za odpravo ampak se predstavili z drugimi kompetencami.

Dajte si priložnost za osebni razvoj

Čeprav so vsi zgoraj navedeni razlogi dobri razlogi za pridobitev delovnih izkušenj, je najboljši razlog za to, da to naredite sami.

Poskusite doživeti kariero po vaši izbiri. Ugotovite lahko, kje uživate in uporabite to znanje, da boste našli ustreznejša delovna mesta.

Dovolite si priložnost, da poskusite nove stvari. Nekatere stvari se je mogoče resnično naučiti le iz praktične uporabe.

shutterstock 343130309

Mreža, ki jo gradite z novimi prijatelji, kolegi in znanci, ki jih srečate vam lahko doprinese veliko. Osebni razvoj se ne dogaja vedno ločeno.

Delovne izkušnje lahko dobite s krajšim delovnim časom ali samostojnim delom. Pripravništvo je odličen način za pridobivanje izkušenj in razumevanje notranjega delovanja industrije.