Ste se kdaj zgražali nad visoko postavko avtomehanika? Morda nad ceno nekaj strani, ki ste jih morali dati prevesti v drug jezik? Brez dvoma vas je kdaj šokirala tudi končna cena pri frizerju ali pa predrago pivo v lokalu. Vsako delo žal ni cenjeno – ima pa svojo ceno.

cena dela

  1. Najem prostorov

Se strižete v središču mesta, ker imate do tam najboljše povezave? Radi spijete kavo s pogledom na stari del mesta? Zavedati se morate, da so tam tudi najemnine precej dražje kot nekje na obrobju. V kolikor vam bo frizer zaračunal 40 evrov ali pa vam natakar zaračunal tri evre namesto evra za pivo, bo šel del zaslužka prav gotovo tudi v ta namen.

  1. Nakup materiala in ostali stroški

Ste navajeni, da kupujete šampone in barve v drogerijah? Potem ste prav gotovo šokirani, ko vam frizer pove, koliko je zanje plačal on – tudi kvaliteta namreč šteje. Pri tem ne smete pozabiti še na ostale pripomočke: v frizerskih salonih so to škarje, likalniki za lase, sušilniki ipd. Tudi prevajalci se za učinkovitejše delo poslužujejo dragih prevajalskih orodij, avtomehaniki pa npr. potrebujejo ustrezno delovno obleko, opremo za varno delo itd. Pod ostale stroške spadajo še elektrika, gorivo, reklamne storitve, računovodske storitve, amortizacija osnovnih sredstev (proizvodnih objektov, prevoznih sredstev, strojev, računalniške opreme ipd.), zavarovanja objektov ter nezgodna zavarovanja, registracija vozil in številni drugi.

  1. Plačilo delavcem in plačilo prispevkov

Frizerji, prevajalci ali avtomehaniki so običajno samostojni podjetniki, zato morajo mesečno plačevati tudi precej visoke prispevke ter seveda dohodnino. Če mora denimo nekdo, ki ima svoj s. p., odšteti okrog 300 evrov mesečno za prispevke, potem je vaše plačilo le »kaplja v morje«, denar, ki ne gre direktno v njegov žep.

V kolikor gre za večje podjetje, je potrebnih tudi več delavcev. Če ima avtomehanik npr. deset zaposlenih, bo moral z vašim plačilom zagotoviti tudi njihove plače, ne le svoje. Ob tem ne smemo zanemariti plačila prevoza, malice, prispevkov za zdravstveno zavarovanje, zavarovanje v primeru poškodb na delu, prispevkov za varstvo pri delu, regres, možno odsotnost v primeru bolniškega, porodniškega in letnega dopusta ipd.

  1. Izobrazba in izobraževanje

Ste kdaj sami poskušali prevesti pet strani slovenskega strokovnega teksta v tuj jezik, denimo v nemški ali kateri koli drug jezik, ki vam ni najbolj blizu? Koliko časa vam je vzelo delo? Ste bili kdaj v vlogi »tolmača« in morali istočasno poslušati sogovorca ter njegove besede prevajati vašemu prijatelju, ki ga morda ni razumel? Kljub temu, da ljudje mislijo, da ima prevajalec v svoji glavi celoten slovar v tujem jeziku, temu ni tako. Strokovnih terminov pogosto ne poznamo niti v maternem jeziku, kaj šele v tujem – zato potrebujejo prevajalci veliko dodatnih izobraževanj. Že tekom študija jezik težko usvojijo, če je njihov edini stik z njim preko tujejezičnih filmov ter preko učenja slovnice – študij oz. delo v tujini pa nista ravno poceni. Seveda je podobno z ostalimi poklici: tudi frizerji se morajo ves čas udeleževati različnih seminarjev, če želijo ostati v koraku s časom ter strankam ponuditi kar se da najboljšo storitev.