Vse zaposlene mlade mamice po skoraj enem letu čaka ista naloga: vrnitev na delovnem mestu po pretečenem porodniškem dopustu. Ene se vrnitve veselijo, druge spet ne. Zagotovo pa se v vsaki porajajo mešani občutki in vznemirjenje. Pogosto se sprašujejo, ali bodo v polni meri zmogle vse – tako skrbeti za novo nastalo družino, kot uspešno opravljati svoj poklic. Vsekakor kariera in družina podvoji (če ne še več) količino dela, ki ste ga opravljali do sedaj. Usklajevanje poklica in zasebnega življenja je lahko za vsako žensko stresno in utrujajoče. Pred začetkom vrnitve se poraja vrsta vprašanj. Ali bom zmogla v službi? Ali bom lahko opravila vsa hišna opravila? Kako bo poskrbljeno za mojega otroka? Bom še imela čas za druženje in igro s svojim otrokom? Kje bom našla čas za partnerja?

mamaDa boste lažje uskladili vse obveznosti s prijetnimi trenutki in da vam bo ostalo še nekaj časa zase in za vašo družino, vam ponujamo nekaj nasvetov.

Predhodne priprave

Na vrnitev na delovno mesto se lahko pripravite prej. Strah in vznemirjenje sta povsem normalna. Lahko predhodno osvežite odnos s sodelavci ter obiščite podjetje v katerem ste zaposleni, da se vam povrnejo delovni občutki. Pogovor o tekočih službenih zadevah vas bo usmeril nazaj na službeno pot in vključil v delovno klimo. Pred vrnitvijo razmišljajte o svojem delu, kaj ste do sedaj dosegli, o vaših ciljih in željah. Zagotovo ste ohranili zanje od prej, samo obnoviti ga morate, zato lahko to storite doma, da bodo prvi dnevi tekli lažje.

Nove prednosti

Z rojstvom otroka ste pridobili tudi nekatere nove lastnosti, ki se jih morda sploh ne zavedate. Zagotovo ste bolj organizirani, bolj premišljeni, racionalni in močnejši, imate sposobnost hitrega prilagajanja in ste čustveno bolj zreli. Vnesite te nove prednosti v svoje delo. Po vrnitvi na delovno mesto boste bolj sveži in energični od večine že utrujenih sodelavcev. S svojo svežino in dinamičnostjo lahko dosežete več.

Sprejmite pomoč

Če ste se odločili, da boste otroka v času vaše službe dali v varstvo starim staršem, v vrtec ali privatno varstvo svoji odločitvi zaupajte in na delovnem mestu ne razmišljajte o njegovi oskrbi. Zagotovo ste odločitvi glede varstva vašega otroka predhodno namenili veliko časa in ste se odločili v njegovo dobro. Seveda pa se je lepo spomniti nanj, da se vam tu pa tam nariše nasmešek na obrazu. Partnerju, družini, prijateljem in varstvenim ustanovam zaupajte svoje in otrokove želje in potrebe. Zagotovo boste deležni pomoči in podpore.

Bodite organizirani

Če do sedaj niste veljali za preveč organizirano osebo, se spravite v red! Za lažje shajanje bo potrebno veliko načrtovanja in organizacijskih spretnosti. Zapisujte si, saj boste v nasprotnem primeru v poplavi vseh informacij na marsikateri dogodek pozabili in s tem porabili še več časa, da ga boste ponovno izvedli. Napišite si obveznosti po dnevih in urah, naredite si okviren urnik in zraven pripišite, kdo bo dejavnost prevzel in čas, ki ga bo porabil. Proste ure porabite za sprostitev in ne za čiščenje doma, to lahko z malo spretnosti in zabave naredite tudi z otrokom. Če ste doma utrujeni, se spočite in odmislite ostale. Čas zase in za partnerja lahko najdete ob odsotnosti otroka ali v večernih urah, ko vaš otrok že spi. Veliko lažje vam bo šlo, če si boste ustvarili osnovno dnevno rutino, ki se je vsak dan z manjšimi odstopanji tudi držite. Med vikendi, prazniki in drugimi prostimi dnevi načrtujte aktivne oddihe ali pa se prepustite ležernemu poležavanju. Vsekakor pa poskusite vso delo opraviti v službi in če se le da, ga ne nosite s seboj domov.

Izkoristite vse možnosti

Starši so po Zakonu o delovnih razmerjih kategorija posebej zaščitenih delavcev. Po zakonu vam pripada več dni dopusta, bolniška odsotnost, starševski dopust … Izkoristite vse možnost, ki so vam na voljo, saj vam pripadajo in so namenjene vam in vašemu otroku, da boste lažje in lepše uživali z družino.