Zdravje na delovnem mestu je tako za podjetnike, kot njihove zaposlene odločilnega pomena, še bolj pomembno v času epidemije. Za DOLGOROČNO doseganje visoko zastavljenih ciljev morate poskrbeti, da so vaši zaposleni zadovoljni, v prvi vrsti sami s sabo. Spodnji lijak imenujem ZDRAVJE. Znotraj sem zapisal, kaj vse lahko delodajalci pričakujete od zaposlenih, v primeru, da jim pomagate do boljšega počutja na delovnem mestu. Posledično ste na odlični poti do USPEŠNEGA PODJETJA!

Danes vam ponujam 3 preproste nasvete, kako lahko znotraj delovnega časa to tudi uresničite. Količine so prilagojene pisarniški rutini. Za bolj dinamična delovna mesta pa jih je potrebno ustrezno prilagoditi. Nasveti so namenjeni vašim zaposlenim, še kako pa je pomembno, da se jih držite tudi sami!

Brez naslova

VODA

Naj postane navada. Vložek bo minimalen, nad rezultatom pa boste presenečeni. V času dela je za moške priporočljivo popiti 1,5-2 dcl, za ženske pa 1-1,5 dcl vode na uro. Glede na priporočila zdravstvenih organizacij (moški 2,5 l, ženske 2 l na dan), tako ob 8-urnem delovniku poskrbite za približno 50-60 % dnevnega vnosa vode. 20-30 % dnevnega vnosa vode tako ali tako predstavlja uravnotežena prehrana, tako da po službi spijete samo še kozarec, dva ali tri (vode seveda) in vaš dnevni vnos vode lahko mirno obkljukate.

ZDRAVI PRIGRIZKI

Dan začnite z zajtrkom. Če zjutraj nimate časa za pripravo, to storite že prejšnji večer in ga vzemite s seboj v službo. V primeru, da dnevno količino zaužitih kalorij razporedite tako, da jih pojeste več v prvi polovici dneva in manj v drugi, poskrbite za dvig variabilnosti srčne frekvence (ang. HRV – Heart rate variability) med spanjem. Povišan HRV je namreč neposredno povezan z znižanjem delovanja stresnih hormonov skozi dan, kar ugodno vpliva na energijo in pripravljenost za delo. Torej točno to, kar želite od sebe in svojih zaposlenih!

Največ napak pri prehrani v delovnem času predstavljajo prigrizki. V kolikor vaši zaposleni vsaj malo ne načrtujejo prehrane, se jim hitro zgodi, da namesto (ali poleg) zajtrka zaužijejo sladko čokoladico, čips in podobne artikle iz kategorije nezdrava prehrana. Se je to zgodilo enkrat? Brez razloga za skrbi. Se to dogaja vsak teden? Potencialno precej velik problem … Še enkrat, poskrbite za zdrav zajtrk in do kosila uživajte sadje in občasno čokoladno mleko (2 dcl, za več ni potrebe). Za kosilo pr