Komunikacijske in organizacijske sposobnosti, sposobnost delovanja v timu, vodstvene sposobnosti in računalniške veščine so le nekatere od zahtev in želja delodajalcev, ki v svoje vrste vabijo nove sodelavce. Kako lahko kompetence pomagajo tistim, ki iščejo svojo prvo ‘pravo’ zaposlitev, predvsem študentom, pa preberite v naslednjih vrsticah.

kompetence

Kako pomembne so kompetence pri zaposlovanju novih kandidatov?

Kompetence potencialnemu delodajalcu podajo prvo informacijo, kako kvalitetno bi kandidat opravljal določene delovne naloge. Različna delovna mesta razumljivo zahtevajo različne kompetence, vendar pa slednje niso povezane le z delovnim mestom in specifikami, povezanimi z njim, temveč tudi z organizacijsko kulturo določenega podjetja oz. organizacije. Primernost kandidata za zasedbo delovnega mesta tako predstavlja celoten sklop kandidatovih kompetenc.

Katere kompetence so pri delodajalcih trenutno najbolj iskane?

Živimo v času hitrih sprememb, zato je fleksibilnost ena izmed najbolj zaželenih kompetenc. Delodajalci iščejo kandidate, ki so timsko naravnani, zagnani in kreativni, cenjene si tudi dobre komunikacijske in organizacijske sposobnosti. Po naših informacijah pa slovenski delodajalci najbolj pogrešajo samoiniciativnost in odločnost.

Že med študijem poskrbite za večjo zaposljivost

Na portalu Zaposlitev.info ugotavljamo, da imajo najmanj težav pri zaposlitvi po končanem študiju aktivni študentje, torej tisti študentje, ki so že med študijem sodelovali v različnih razvojnih ekipah ter sodelovali pri raznih natečajih in tekmovanjih v okviru fakultet.

K večji zaposljivosti mladih prav gotovo pripomorejo delovne izkušnje, pridobljene s študentskim delom. Tudi če pridobljene delovne izkušnje niso neposredno povezane z izobrazbo in gre denimo le za enostavna dela, kažejo na resnost in delavnost kandidatov, kar je vedno dobrodošlo. Tudi z delom v gostinskem lokalu, trgovini ali proizvodnji se lahko razvijejo določene kompetence, kot so denimo komunikacijske ali organizacijske sposobnosti, ki jih delodajalci zahtevajo.

Zanemariti ne gre niti sodelovanja študenta z neko organizacijo, podjetjem ob pripravi diplomskega ali kakšnega drugega raziskovalnega dela. S kakovostno opravljenim delom in profesionalnim odnosom se lahko odprejo marsikatera vrata, ki lahko posredno vodijo do dolgoročnega sodelovanje, nenazadnje tudi zaposlitve.