Delo se je za nekatere preselilo v naše domove, za kar je potrebno predvsem dosti discipline in primeren delovni kotiček. Delovno okolje je zamenjalo udobje našega doma, v katerem smo vajeni odklopa od obveznosti, počitka in sproščujočih aktivnosti. Kako si uredimo novo delovno okolje bo vplivalo na našo produktivnost pri opravljanju nalog, upoštevanje ergonomskih smernic pa na naše zdravje in počutje.

Če vam je delodajalec odredil delo od doma, ne delajte s kavča. Vaš novi prostor si uredite tako, da bo varen, zdrav in da se boste v njem počutili udobno. Če imate možnost se odmaknite od dnevnega dogajanja in poiščite kotiček s čim več dnevne svetlobe in dobrim prezračevanjem. Naj vas v domačem okolju, kjer se počutite sproščeno, ne premami delo s kavča z nogami navzgor in prenosnikom v naročju.

Dolgotrajno sedenje v nepravilni in neudobni poziciji spodbuja slabo držo, na dolgi rok pa tveganje za zdravje.

V primeru, da doma nimate pisalne mize, izberite trdo podlago, ki je podobna delovni mizi. Odstranite navlako in stvari katerih ne potrebujete. Stol naj ima ledveno podporo, lahko uporabite vzglavnik. V primeru da je miza višja in stopala niso v celoti na tleh, si pomagajte s pručko za noge. Vrh prenosnega računalnika ali monitorja naj bo v višini vaših oči, pri daljši uporabi prenosnik dvignite s podstavkom ali knjigami.

Za dodatno udobnost lahko poskrbi tudi primerna dekoracija, če imate zanjo še kaj prostora. Na police ali prosto površino postavite vam ljube dekorativne predmete, slike ali pa kar pisane fascikle in škatle za shranjevanje. Primerne so tudi zelene okrasne rastline, ki čistijo zrak in prostor napolnijo z energijo. Z dekoracijo ne pretiravajte, saj je lahko pisarna hitro videti prenatrpana.

Da delo od doma opravljamo uspešno, ni odvisno le od vrste dela ampak tudi od našega karakterja. Pomembno je, da smo disciplinirani, kreativni, imamo čut za odgovornost, upoštevamo časovne roke in znamo krmariti med zasebnim in službenim življenjem. Kljub temu, da delamo od doma, še ne pomeni, da moramo biti na razpolago 24 ur na dan. Ker tehnologija z lahkoto zabriše meje med delom in zasebnim življenjem, jih moramo postaviti sami. Nikar ne pozabimo na zasebno življenje in poskrbimo tudi za naš prosti čas. Kljub temu, da si delo razporejamo sami, upoštevajmo delovni čas in si oblikujmo urnik do za to določene ure.