Novo leto je odličen čas za osvežitev vašega življenjepisa, zato vam priporočamo, da sledite spodnjim predlogom:

1. Preglednost

Osredotočite se na informacije, ki so ključne. Osebne informacije, kot so spol, starost in nacionalnost lahko izpustite. Če imate dva ali več elektronskih naslovov ali telefonskih številk, izberite samo en e-naslov in eno telefonsko številko, da ne bo kadrovnik pred dilemo kako vas kontaktirati.2019

2. Izbrišite stare informacije

Posebej če imate že daljšo delovno dobo, 15 let in več, vam ni potrebno navesti vseh vaših preteklih zaposlitev. Navedite zadnje tri zaposlitve, med starejšimi pa navedite le tiste, ki so v povezavi z delovnim mesto, na katerega se prijavljate.

Če je preteklo že veliko časa, od kar ste zaključili s šolanjem, lahko izpustite podatke o srednji šoli, ki ste jo obiskovali, o vašem diplomskem delu, izkušnjah iz študentskih dni. Povsem dovolj bo, da navedete le naziv izobrazbe, ki ga imate. Delodajalca vsekakor bolj zanimajo aktualne informacije, kaj ste počeli v zadnjih letih.

3. Dopišite aktualne spremembe

Navedite zanimive projekte in posebne dosežke, ki ste jih dosegli v zadnjem letu. Če imate bogate delovne izkušnje in ne želite izpustiti vseh informacij, lahko tudi oblikujete povzetek življenjepisa, ki je bolj pregleden za delodajalca, zraven pa dodate še celoten življenjepis.

4. Primerna dolžina življenjepisa

Kako dolg naj bo življenjepis? Dolžina je seveda odvisna od vaših delovnih izkušenj, dosežkov,.. tako da ni splošne formule. Nekako do tri strani bo primerno.

Natisnite izvod življenjepisa in ga dajte prebrati prijatelju. Tako boste dobili drugo mnenje od osebe, ki prvič bere vaš življenjepis, če je pregleden, primerne dolžine, če je ustrezno oblikovan,..

5. Pazljivo z oblikovanjem in izborom pisave

Priporočljivo je, da izberete enostavno berljivo pisavo npr. Helvetica ali Ariel. Pri CV-ju je bistvena preglednost.

Prav tako se izogibajte velikim tiskanim črkam, saj delujejo, kot da bi kričali. Tudi zadebeljene črke so lahko le pri ključnih informacijah, kot je vaša izobrazba in preteklo delovno mesto.

6. Končno preverjanje

Preverite tako slovnične kot vsebinske napake. Vsi podatki naj bodo točni: datumi, priporočila s kontaktnimi osebami. Dodajte življenjepisu vsa priporočila in dokazila, da ne naložite dodatnega dela kadrovniku.

Ekipa Zaposlitev.info vam želi vesele praznike in srečno novo leto!