Umetniški oblikovalec stekla je lahko specializiran za steklene izdelke, arhitekturno steklo ali za barvano steklo. Izdelek oblikuje estetsko, mora pa biti uporaben, zanesljiv in cenovno dosegljiv.

Delovni postopki

Običajno umetniški oblikovalec stekla sam izdela in sestavi predmet. Dela kot svobodni oblikovalec ali kot podjetnik. Oblikovalec, ki se ukvarja z arhitekturnimi steklenimi izdelki, izdelkov ne izdeluje ampak jih samo oblikuje.

Oblikovalec razvija svoje zamisli, odloča o uporabi materialov in o postopku izdelave, včasih pa se tudi prilagodi željam kupca. Pri tem upošteva tudi stroške.

Svoje zamisli prilagodi tudi, če sredstva, ki so na voljo, ne zadostujejo.

Pri izdelavi majhnih predmetov uporablja za izdelavo metodo pihanja, ukrivljanja, graviranja in okraševanja. Tehnike so tradicionalne, seveda pa uvaja tudi sodobno tehnologijo.

Steklene predmete okrasi z jedkanjem, z vrtečimi kolesi visoke hitrosti ali s peskanjem.

Večja proizvodnja steklenih izdelkov zajema oblikovanje steklenih panojev, svetil in oken. Barvno steklo je visoko specializirano področje oblikovanja.

Delovni pripomočki

Oblikovalec stekla pri delu uporablja standardne in posebne pripomočke pri oblikovanju. Dobro pozna različne tehnike in načine oblikovanja, materiale in postopke.

Na kaj mora biti pozoren?

Njegovo delo je, da oblikuje in izdeluje okrasne ter uporabne steklene predmete, običajno v manjših količinah. Gre za izdelke visoke kakovosti.

Izdelek mora biti uporaben in estetski, to je predvsem pomembno pri oblikovanju arhitekturnega stekla. Oblikovalec ima dober občutek za uporabnost svojega dela.

Ko oblikovalec stekla dela v steklarski delavnici, mora poskrbeti za ustrezno zaščito pred poškodbami, saj je izpostavljen visokim temperaturam in tudi urezninam.

Delovno področje in razmere dela

Zaposlen je na področju proizvodnje množičnih ali unikatnih steklenih izdelkov, ki imajo uporabno in estetsko vrednost.

Če je oblikovalec zaposlen v večjem podjetju, dela v skupini. Kot samostojni podjetnik precej potuje, včasih tudi prodaja in nabavlja materiale.