Delavec v turizmu je zagotovo eden od izredno zanimivih in dinamičnih poklicev, ki je trenutno na trgu dela zelo iskan. Z razmeroma lažjim in hitro dostopnim izobraževanjem si lahko pridobite naziv turistični vodnik ali turistični spremljevalec, zato je zlasti primeren za vse brezposelne ali za vse, ki si želite spremembo poklica. Na naši spletni strani Zaposlitev.info si lahko pregledate delovna mesta, ki so trenutno iskana na trgu dela.

turistični vodnik

Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS štev. 2/2004) razlikuje med dvema turističnima delavcema: turistični vodnik in turistični spremljevalec. V prvem odstavku 39. člena definira dejavnost turističnega vodnika kot strokovno vodenje obiskovalcev po vnaprej določenem programu, medtem ko je v drugem odstavku istega člena opredeljena dejavnost turističnega spremljevalca kot opravljanje organizacijskih in tehničnih storitev za udeležence turističnih aranžmajev od začetka potovanja do cilja in vrnitve. Podveja turističnega vodnika je še lokalni turistični vodnik oz. turistični vodniki določenih turističnih območij, le- ti lahko vodijo na vnaprej določenem območju (običajno je to občina).

Izobraževanje

Za pridobitev enega od obeh nazivov je potrebna prijava na izpit, ki ga izvaja Turistično gostinska zbornica Slovenije. Pogoji, da se sploh lahko prijavite, pa sta dokončan štiriletni program srednje šole in znanje vsaj enega tujega jezika na nivoju srednje šole. Državni izpit za turističnega spremljevalca je lažji; seminarska naloga je krajša, manj je teoretičnih vprašanj in krajši je praktični del izpita. Ko izpit opravite, je potreben v register, ki ga vodi Gospodarska zbornica Slovenije ter letno podaljševanje registracije.

Delovni čas in področja dela

Čas dela je lahko za turističnega delavca zelo različen. Odvisen je od narave in prostora dela. Tako lahko veliko časa preživite v pisarni za računalnikom ali pa na avtobusu, vlaku, v hotelih ali na terenu. Če boste zaposleni v agenciji in bo vaše delo pisarniško, bo delovni čas fiksen, lahko eno ali dvoizmenski. Sestavljali in tržili boste turistične aranžmaje, ukvarjali se boste z organizacijo in tehničnimi storitvami, se po telefonu ali v živo pogovarjali s strankami. Če pa boste delavec na terenu, potem lahko delate od jutra pa do naslednjega dne, saj se bodo stranke v primeru težav vedno obrnile na vas. Kot vodnik boste gostom in popotnikom dajali kratke nasvete in napotke: kam, kje, kdaj, kako se bo potovalo, kje bo čakal avtobus, raddeljevali boste ključe od sob, skrbeli za prehrano in poskušali svojim strankam posredovati čim več informacij, tako da se bodo lahko znašle tudi same. Spekter področij dela je izredno širok in je odvisen od turistične skupine. To so lahko tujci, ki se jih navadno pričaka na letališču, obvladati morate tuj jezik in se prilagoditi njihovim zahtevam in njihovi kulturi. Predhodno morate poznati njihove običaje, prehrano in posebnosti. Slovenske goste lahko vodite tako pri nas kot v tujini. To so lahko šolarji, družine, specifične skupine ali upokojenci. Znati so morate prilagoditi njihovim potrebam.

Sposobnosti za delo

Turistični delavec mora biti v dobri fizični formi. Dobro se mora znajti v nepredvidljivih situacijah, zato morate biti komunikativni, obvladati morate retorične spretnosti in ne smete imeti strahu pred javnim nastopanjem. Pomembna je dobra organizacija, vsekakor ne smete biti površni in pozabljivi. Pozabiti boste morali na vaše trenutno počutje, vedno boste morali biti na voljo drugim, nasmejani, zabavni in po drugi strani profesionalni. Vsestranskost in iznajdljivost sta več kot dobrodošla, prijaznost je na prvem mestu.

Turistični vodnik ali turistični spremljevalec je izredno lep poklic. Narava dela je precej drugačna kot pri ostalih poklicih, saj kar je vam delovno okolje, ostalim predstavlja počitnice in oddih. Če se boste odločili za delo v turizmu, vam zagotovo ne bo žal.