tehnicne spretnosti
Opravljanje katerega koli dela zahteva uporabo več naborov veščin. Številna delovna mesta zahtevajo tehnične spretnosti, povezane s fizičnimi ali digitalnimi orodji, ki pa se pogosto imenujejo »tehnične veščine«.

Tehnične veščine se lahko zelo razlikujejo v različnih panogah in delovnih mestih. V tem članku raziskujemo različne tehnične veščine, ki jih morda potrebujete na svoji poklicni poti, in kako jih izboljšati.

Kaj so tehnične spretnosti?

Tehnične spretnosti, znane tudi kot trde veščine, so lastnosti, pridobljene z uporabo in pridobivanjem strokovnega znanja pri izvajanju fizičnih ali digitalnih nalog. Obstaja veliko različnih vrst tehničnih veščin. Tradicionalno so ljudje, ki delajo na področju matematike, računalništva, mehanike in informacijske tehnologije, uporabljali številna tehnična znanja.

Danes pa se veliko več panog zanaša na zaposlene s tehničnim znanjem. Na primer, maloprodajni in gostinski delavci morajo pogosto vedeti, kako uporabljati programsko opremo na prodajnem mestu (POS).

O trdih in mehkih spretnostih si lahko preberete tukaj.

Nekateri specifični primeri tehničnih veščin lahko vključujejo:

  • Programski jeziki
  • Pogosti operacijski sistemi
  • Obvladanje programske opreme
  • Tehnično pisanje
  • Vodenje projektov
  • Analiza podatkov

Tehnične veščine se zelo razlikujejo med industrijo in vrsto dela. Za računalniške programerje se znanje različnih jezikov kodiranja šteje za tehnično spretnost.

Predstavniki storitev za stranke morda potrebujejo tehnične veščine v zvezi z upravljanjem strank in telefonskimi sistemi.

Učitelji bodo morda potrebovali tehnične veščine, povezane z učnimi tehnologijami in programskimi aplikacijami, od spremljanja vedenja učencev do ocenjevanja.

Zakaj so tehnične veščine pomembne?

Tehnične veščine so pomembne, ker je skoraj vsako delo odvisno od različnih orodij, programov in procesov. Če imate iskano tehnično znanje in veščine, ki so običajne v vaši panogi, boste bolj konkurenčen kandidat.

Na primer, medtem ko ima varilec lahko pozitivno vedenje in odlične veščine za pomoč strankam (to so dobri primeri “mehkih veščin”), bo njegovo ali njeno spretno ravnanje z gorilnikom ključnega pomena za njihov tehnični in praktični uspeh.

Delovne veščine, ki se jih lahko naučite v službi najdete tukaj:

Katere veščine iščejo delodajalci?

Ko delodajalci objavljajo delovna mesta, pogosto vključujejo sezname »zahtevanih« in »želenih« tehničnih veščin.

»Zahtevane« veščine se pogosto štejejo kot predpogoj za uspešno opravljanje dela ob najemanju. Na primer, če se prijavljate za kuharja, boste morda morali imeti osnovne kuharske veščine. Medtem ko lahko nekatera podjetja zagotovijo usposabljanje na delovnem mestu, bodo druga morda morala najeti izkušenega kuharja, ki se bo moral samo usposobiti za nove recepte.

Ko delodajalec navede “želene” veščine, to nakazuje, da je kljub temu, da so nekatere kompetence, ki bi jih rad videl v življenjepisu, morda pripravljen zaposliti nekoga brez te izkušnje.

Delodajalci so pogosto pripravljeni pomagati novim zaposlenim pri pridobivanju želenih znanj na delovnem mestu, če je to potrebno. To je lahko običajno za delovna mesta z visoko stopnjo fluktuacije ali tiste, ki imajo specializirana orodja ali programe, s katerimi je težko pridobiti izkušnje pred zaposlitvijo.

Veščine, ki so priporočljive za vkljkučitev v življenjepis najdete tukaj.

Primeri tehničnih veščin

Vrsta tehničnih veščin, ki jih boste morda morali poznati ali se naučiti, je odvisna od zaposlitve, ki jo iščete. Vendar pa obstaja več tehničnih veščin, ki so skupne v različnih panogah.

Tukaj je nekaj primerov r