V zadnjem času veliko slovenskih podjetji, tako javnih kot zasebnih,organizira lastne team building dejavnosti ali pošilja svoje uslužbence na tako imenovane team building delavnice. Je to le trend, morda še ena muha enodnevnica, ki je, kot veliko ostalih stvari, prišel k nam iz zahoda? Kaj sploh je team building? Kako lahko koristi delavcu? Zakaj se je pomembno tovrstnih aktivnosti udeležiti in jih jemati resno.

team-building

Team building je skupno preživljanje prostega časa zaposlenih izven delovnika, ki je nadgrajen z različnimi aktivnostmi, z namenom, da poveže delavce v boljšo skupno celoto. Tu ne gre samo za druženje, ampak za igranje različnih premišljenih vaj, ki izboljšujejo odnose, povečujejo kolegialnost in pripadnost podjetju. Zato so v zadnjem času klasičnim sindikalnim izletom, ki so bili včasih sestavljeni samo iz ogledov, danes pridružujejo še različne psihofizične aktivnosti. To so lahko štafetne igre na pikniku, kreativne delavnice, team building seminarji, miselne vaje, lov za skritim zakladom ali pa morda kakšne druge športne dejavnosti, kot na primer rafting, igre z žogo, obisk adrenalinskega parka…

Zakaj bi se vi, kot delavec, udeležili takega programa? Veliko je takih, ki raje opazujejo kot sodelujejo. Ali se celo norčujejo iz ostalih akterjev. Morda se vam zdi neumno, morda vam je težko sprejeti tako noviteto, vendar vam toplo priporočamo, da zgrabite priložnost, ki se vam ponuja in se zraven nekaj novega naučite, spoznate sodelavce v novi luči in morda boste celo uživali! In kaj lahko zaposleni (nevede) pridobijo in odnesejo od team buildinga?

Boljšo komunikacijo

Vsakdo si želi delati v prijaznem delovnem okolju. Boljša kot je komunikacija, bolj sproščeno in pozitivno je vzdušje, hitreje in kvalitetnejše bo delo opravljeno. Dobra komunikacija tako med zaposlenimi kot z nadrejenimi je ključna za uspešno delovanje podjetja.

Dvig morale

Ko boste ostale spoznali izven delovnega mesta, boste nad marsikom presenečeni. Druženje in sklepanje prijateljstev na delovnem mestu, je eden od najboljših načinov za povečanje produktivnosti. Mreženje in druženje takoj dvigneta moralo in vzdušje.

Večje spodbujanje inovativnosti

Bolje razmišljamo, ko smo obdani z ljudmi, ki jih spoštujemo in jih imamo radi. Torej uspešni team buildingi ne zbližujejo samo ljudi, ampak tudi povečujejo kreativne ideje a delovnem mestu.

Z zdravo mero tekmovalnosti do boljše učinkovitosti

Tekmujemo, da bomo boljši, hitrejši in močnejši od ostalih, da bomo prvi, da bomo zmagali. Tako miselnost lahko prenesemo tudi v delovno okolje. Tekmovalnost povečujeta produktivnost, povežeta zmagovalno skupino. Zaposleni bodo bolje razumeli prednosti, slabosti in interese drug drugega.

Boljše vodstvene sposobnosti

Vodenje ekipe in team building gresta z roko v roki. Če se bosti dobro znašli v nalogah, če boste pokazali dobre sposobnosti za vodenje in če boste pomagali ostalim, boste s tem pripomogli k zmagi. Takšne metode, znanje in sposobnosti lahko prenesete tudi v delovni okolje.

Večja samozavest

Bolj udobno kot se bodo vsi z