Pritoževanje nad delom, delovnimi razmerami in delodajalcem je pri nas pogost pojav. Pa ste se že kdaj vprašali, kakšen je vaš doprinos k podjetju. So vaše kritike na mestu ali je morda problem tudi v vas. Podjetje, ki posluje normalno, želi najti in obdržati delavce z najboljšimi lastnostmi, ki imajo potencial, ki so delavni in take, ki so vredni imena podjetja. Zato si preberite 13 lastnosti, ki jih dober delavec mora imeti. Zazrite se vase in bodite iskreni do samega sebe. Prepričajte se ali res daste na delovnem mestu vse od sebe in si odgovorite na ponujena vprašanja.

dober-delavec

1. Ste komunikativni?

Delodajalci raje zaposlujejo delavce, ki so komunikativni in se dobro in jasno izražajo tako v delovnem okolju kot s strankami. Strah pred javnim nastopanjem, sklonjena glava in momljanje ne odlikujejo dobrega delavca.

2. Trdo delate?

Čeprav je vaše delo težko, morda dolgočasno ali premalo plačano, ga morate opravljati korektno. Morda vas je začetna delovna vnema že minila in ste se polenili. Morda ste začeli delati po liniji najmanjšega upora. Ne iščite izgovorov, zakaj nekaj ne bi. Bodite vedno produktivni. Motivirajte samega sebe. Ko boste na delovnem mestu vseskozi dajali res vse od sebe, se lahko vprašate o delu drugih.

3. Ste timski delavec?

Zelo malo verjetno je, da si boste našli službo, v kateri ne boste imeli interakcij z drugimi sodelavci in nadrejenimi. Največ podjetji je sestavljeno iz več notranjih skupin, zato je zelo pomembno, da ste pomemben del te skupine. Gojite dobre odnose z ljudmi znotraj skupine. Bodite spoštljivi, vljudni in prijazni, da bo tudi timsko delo potekalo na enak način.

4. Ste točni?

Čas je denar, zato bodite disciplinirani. Ko pridete v službo, ko pridete iz malice ali ko zapuščate delovno mesto, vedno bodite točni. Ne zamujajte na sestanke, držite se dogovorjenih rokov. Ne pustite nikogar čakati. Pridite vsaj 10 minut prej. Če boste zamujali, boste na ta način točni. Če bo stranka prišla prej, boste vi že tam, da jo prvi pozdravite.

5. Ste samozavestni?

Vedno se najde kak sodelavec, ki se že zjutraj pritožuje nad vsem in se vleče po prostoru. Glejte, da niste ravno vi tak negativec. Dvignite glavo, pospešite korak in hodite ponosno. Izžarevajte samozavest, pozitivno energijo in delovno vnemo.

6. Se oblačite se primerno?

Za zaposlitveni razgovor ste se oblekli kar se da profesionalno, sedaj pa nosite ponošene obleke? Delodajalec od vas pričakuje, da boste na delovnem mestu izgledali tako, kot vas je spoznal. Zaposlil vas je zaradi vaše celotne podobe, zato izpolnite njegova pričakovanja tako z dobrim delom, kot s svojo podobo.

7. Ločite privatno od službenega?

Čeprav so osebni telefonski klici včasih nujni in imate pravico do njih, se morate vprašati kaj so nujni primeri. Ne porabite preveč časa na telefonu za osebne pogovore. Prav tako ni primerno dolgo brskanje po spletu in družabnih medijih. V službi ste zaradi dela, zato morate osebno stvari ločiti od poslovnega sveta.

8. Se izogibate čenčam?

Ne širite govoric in spoštujte zasebnost svojih sodelavcev. Kaj hitro se lahko govorice razvijejo v kaj hujšega. Ne storite nekomu stvari, ki ne želite, da bi ji drugi storili vam.

9. Pomagate drugim?

Vsakdo ceni pomoč, zato ne oklevajte in hitro priskočite na pomoč drugim, saj jo boste tudi vi potrebovali. Predvsem mlajši in novo zaposleni potrebujejo usmeritev in spodbudo. Če si boste s sodelavci pomagali, bo delo teklo bolj gladko. Vzpostavili boste pristne odnose, ki bodo privedli do bolj prijetnega delovnega okolja in večje učinkovitosti.

10. Dobro sprejemate vse kritike?

Naučite se sprejemati vse vrste kriti. Na negativnih kritikah se učite, pozitivne pa vas bodo ponesle še dlje. Ko dobite slabo kritiko, jo lahko izkoristite sebi v prid tako, da jo upoštevate, spremenite proces dela in iste napake ne boste več ponovili. Za kritiko, tudi negativno, imejte pripravljeno odgovor oz. zahvalo.

11. Se izpopolnjujete?

V službi se lahko vseskozi učite in spoznavajte nove stvari. Zgrabite priložnosti, ki so vam ponujene. Udeležujte se izobraževanj, kon