Solopevec oz. pevec mora biti zelo nadarjen, da uspe v svetu glasbe. Ukvarja se lahko s klasično ali zabavno glasbo. Poje lahko v operi ali zboru ali pa poje rock, jazz, blues, pop ali druge zvrsti glasbe.

pevec

 

Delovni postopki

Solopevec poje sam, lahko pa je v manjši zasedbi, v operi ali zboru. Če se ukvarja z zabavno glasbo, poje v jazz stilu, pop, rock ali blues glasbo. Veliko mora vaditi za uspešen nastop, včasih pa se udeleži tudi tekmovanja pred strokovno žirijo, kjer pokaže svoje znanje in kakovost petja.

Nastopa lahko v Filharmoniji, Operi, Cankarjevem domu ali drugih kulturnih ustanovah. Veliko solopevcev poučuje solopetje na glasbeni šoli in dokler pevec ni dovolj uspešen, da najame agenta, si sam organizira in načrtuje nastope ter pogaja za honorar in pogodbe.

Nastopa v živo, v studiu pa snema posnetke za radio, film in televizijo. Ko ima dovolj veliko občinstvo poslušalcev, se odpravi na turnejo, da promovira svoje pesmi. Če se ukvarja z zabavno glasbo, lahko snema tudi video posnetke za svoje pesmi.

Delovni pripomočki

Ker je glavni »pripomoček« pevca njegov glas, mora zanj posebej lepo skrbeti. Pri petju uporablja mikrofon in tudi glasbene instrumente oz. ga ti spremljajo ob petju, ojačevalce in druge glasbene naprave.

Na kaj mora biti pozoren?

Cilj pevca je, da dobro odpoje pesmi in da so njegovi poslušalci zadovoljni z njim in njegovim nastopom.

Zanima se za glasbene dosežke drugih izvajalcev in spremlja novosti na glasbenem področju, tako doma kot v tujini.

Priporočeno je, da redno pregleduje glasilke in grlo pri zdravniku foniatru, saj lahko zaradi dolgotrajnega petja pride do okvar le-teh. v primeru okvare ali poškodbe, mu zdravnik predpiše ustrezno zdravljenje z zdravili, včasih pa je potreben tudi operacijski poseg. Redko je poškodba trajna.

Urnik dela je nereden, pogosto se dela v večernih ali nočnih urah, vaje, nastopi in tekmovanja pa so lahko precej utrujajoči ter stresni.

Delovno področje in razmere dela

Pevčevo področje dela je glasbeni oder, pogosto dela v studiih in nastopa na različnih prizoriščih, reklamah ter prireditvah. Preizkusi se lahko v različnih zvrsteh glasbe.

Profesionalne pevce imenujemo tenoristi, sopranisti, basisti ali altisti oz. solopevci.