Ste pred zaposlitvenim intervjujem zaskrbljeni zaradi objav na socialnih omrežjih? Niste edini. Vse več delodajalcev preverja kandidate tudi na internetu.ID 10038883

Kaj vam je storiti?

1. O tem je potrebno razmišljati pravočasno

Zadnji dan pred intervjujem je prepozno polirati svojo podobo. O tem je potrebno razmišljati, preden začnemo s pisanjem vlog za zaposlitev. Ali pa celo pred kakršnim koli kontaktom s delodajalci. To velja tudi za študentsko delo, pripravništvo in na novo prebujajoče vajeništvo. Pri tem vsaj lahko upate, da si bodo bolj zapomnili vaše delovanje v podjetju, kot pa kaj piše na Instagramu.

2. Kaj je obremenjujoče na spletu

Obstaja nekaj splošnih tem, za katere ni zaželeno, da ste v njih udeleženi. Vaše fotografije iz hudih študentskih zabav, vaških veselic ali pa posledic le teh vas gotovo ne dvigujejo v očeh delodajalca. Nekatere teme so odvisne od podjetja na katerega ciljate. Gotovo niso enaki kriteriji za delovno mesto ključavničarja ali animatorja v turizmu.

3. Kje vse se pojavljate na spletu

Danes obstaja več socialnih omrežij na katerih sodelujete. Na nekaterih ste prisotni bolj pogosto, na drugih manj, na nekatere pa ste se samo prijavili in nato pozabili nanje. Na žalost socialna omrežja niso pozabila na vas. Danes različni algoritmi povezujejo informacije na internetu in takšna izgubljena objava se hitro prikaže. Bodite pozorni na to in premislite, kje vse imate odprte oziroma ste imeli odprte račune.

4. Počistite svoje objave

Preglejte svoje objave in izbrišite tiste, ki vam lahko škodijo. Omenjene v točki dva je priporočljivo brisati tudi iz čisto osebnih razlogov. Iščete službo, odrasli ste, vaša podoba, vaše delovanje in vaše potrebe se spreminjajo. Kar je bilo »kul« v študentskih letih, ni nujno zaželeno v letih vašega pozicioniranja v družbi in gradnji kariere. Seveda pa lahko za vedno ostanete najstnik. A potem se sprijaznite z najstniško službo in posledično plačo.

Pri ostalih objavah pa presodite, kakšen vtis dajo o vas. Mogoče je zaželen posvet s kom, ki vam je blizu, a ni v vašem prvem krogu prijateljev. Priporočljivo je, da ima podoben pogled na svet kot kadroviki v podjetjih, na katere ciljate. Seveda ne veste točno, kakšen profil kadrovikov je v ciljanih podjetjih. A približno se to ve. Večja podjetja jih imajo predstavljene na internetnih straneh, nekatere agencije tudi. Naredite isto kot delajo oni vam, preverite jih. Prijatelj, ki je najbolj podoben kadrovikom, naj vam pomaga počistiti splet. Njegov vtis o tem, kaj je moteče, kaj je nevtralno in kaj vam lahko koristi, bo lahko presenečenje za vas.

5. Ne naredite spleta sterilnega

Pravijo, da če te ni na spletu, ne obstajaš. Tudi preveč počiščena socialna omrežja so lahko sumljiva. Čeprav je znano, da je skoraj nemogoče pobrisati tisto, kar je enkrat objavljeno. A nihče ne bo tako natančno preverjal vašega pojavljanja na spletu.

6. Kako vas lahko namočijo najboljši prijatelji

Tudi če je vaš profil sterilen, ste lahko označeni na fotografijah ali objavah vaših prijateljev. Te ravno tako krožijo po spletu. Po navadi jih je težko odpraviti, saj nimate do njih direktnega dostopa.

7. Tudi dobra objava je lahko problematična

Vedno svetujemo, da za vsak razpis napišete novo, podjetju in delovnem mestu prilagojeno prošnjo in življenjepis. Kar ne pomeni, da lažete, ampak da poudarite vaše prednosti, ki se skladajo s potrebami delovnega mesta. Ravno tako pa pomankljivosti ne skrivamo, ampak jih omilimo, malce »zakamufliramo«. Zato vaš profil ne sme govoriti nasprotno. Primer: ne govorite, da radi potujete in ste obšli pol sve