Slaščičar peče in izdeluje raznovrstno testo, peciva, medenjake, torte, kekse, sladolede, čokoladne izdelke in razne nadeve.

slascicar

 

Delovni postopki

Slaščičar pripravi surovine in material za izdelavo raznih slaščic, testa, peciva in sladoleda vse do končnega izdelka. Meša razne kreme in nadeve.

Ročno oblikuje testo, lahko ga vlaga v modele, nadzira fermentacijo, pripravlja peči, v katero vlaga modele in pekače, nadzira peko, jemlje izdelke iz peči, prazni modele in oblikuje raznovrstne slaščice. Slaščice lahko polni z raznimi nadevi, jih prelije s prelivi, glazira, krasi in na koncu izdelek zapakira. Poleg sladic kuha tudi sadne želeje, marmelade, džeme in pudinge ter pripravlja sladoled in marcipan.

Slaščičarski izdelki so iz čokolade, napolitanke, medenjaki, krekerji, keksi in še veliko vrst sladic, ki si jih lahko zamislimo.

Pod njegovo delo spada tudi vzdrževanje strojev in naprav, katere uporablja pri delu. Po peki odstrani vse ostanke testa, moke, očisti stroje in naprave, preveri, če vse deluje in če je potrebno opravi tudi kakšna manjša popravila.

Delo mora opraviti v skladu z zahtevami za kakovost, varnost in sodeluje v procesu priprave higiensko neoporečne prehrane. Zelo pomembno je, da vzdržuje osebno higieno, higieno prostorov in sredstev ter da pozna in izvaja sanitarne predpise.

Delovni pripomočki

Pri delu uporablja veliko pripomočkov, kot so enostavna orodij in stroji, računalniško vodeni stroji in procesna oprema. Pomembna orodja pri ustvarjanju so naprave za kuhanje, peko in cvrtje, naprave za rezanje, stroji za mešanje in stepanje, stroji za valjanje, drobljenje in mletje ter hladilne naprave. Ne gre brez tehtnice, raznih modelov, šablon, sejalnih naprav, hladilnikov in strojev za oblikovanje.

Materiali, ki so vedno prisotni v slaščičarjevi kuhinji so voda, moka, jajca, mleko, smetana, sladkor, kakav, čokolada, maslo, mast, margarina, sadje, razni oreščki, sirupi, med, želeji marmelade, barvila, kvas, začimbe, škrob, pecilni prašek in še veliko drugih.

Pri pripravi slaščičarskih izdelkov potrebuje tudi premaze za modele, olja, maziva, krpe, čistila, sredstva za razkuževanje, goriva…

Potrebuje tudi razne dokumente, kot so normativi, standardi, pravilniki in tehnično – tehnološka dokumentacija ter delovni nalogi.

Slaščičar vodi evidenco o proizvodnji in porabi.

Na kaj mora biti pozoren?

Delo slaščičarja zajema postopke od priprave moje do izdelave končnega izdelka. Izdelki so raznovrstni, saj izdeluje vse vrste peciva, napolitanke, medenjake, krekerje, torte, čokoladne izdelke, kekse, sladolede, marcipan, marmelade, želeje, pudinge in raznovrstne nadeve, rolade, kremne rezine… Pri pripravi lahko uporablja tudi različne vrste sadja in oreščke.

Izdelke pripravi tudi za transport, jih zapakira in pripravi na skladiščenje. Izdelki morajo biti higiensko neoporečni in privlačni na pogled.

Slaščičar mora dobro skrbeti za osebno higieno in higieno delovnega prostora ter pripomočkov. Dobro je, da ima smisel za estetski videz izdelkov, pri delu pa se zahteva, da je čustveno stabilen, samostojen in da zna prevzeti odgovornost za svoje delo.

Pričakovano je, da delo opravi v skladu z zahtevami za kakovost in da sodeluje pri procesu higiensko neoporečne hrane.

Večino časa pri delu stoji in se pogosto prepogiba. Zaradi tega in zaradi dvigovanja težjih bremen so možne poškodbe hrbtenice. Pri delu s stroji in vročimi predmeti lahko pride do poškodb in opeklin. Pri svojem delu mora uporabljati zaščitna sredstva, obutev in rokavice, da prepreči morebitne poškodbe. Čepica ima poleg zaščitne funkcije predvsem funkcijo iz higienskega vidika.

Delovno področje in razmere dela

Slaš