Sedite doma brez službe in se pritožujete nad novo zapadlim snegom? Sneg lahko pomeni tudi delo! In vsaj kratkotrajno delo prinašajo tudi ostali letni časi, predvsem v kmetijstvu, gostinstvu in turizmu.

sezonsko delo

Trenutno aktualno: Delovna mesta v gostinstvu in turizmu.

Sezonska dela na Štajerskem v kmetijstvu, preveri: TUKAJ.

Zimska dela

Zima ponuja kar nekaj kratkotrajnih fizičnih del, ki so sicer brez dvoma naporna, vendar prinašajo denar. V kolikor iščete delo izključno na domačih tleh, so najpogostejša dela pluženje, kidanje snega, urejanje okolice ter obrezovanje in nameščanje protitočnih mrež. Če ste pripravljeni iti tudi dlje, denimo v Avstrijo, imate na voljo več sezonskih delovnih mest. Zimski turizem, ki je tam bolje razvit od našega, ne deluje brez delavcev – tako smučarska središča potrebujejo veliko gostinskih delavcev ter hotelskega osebja. Plačilo za tovrstno delo v Avstriji je od 900 do 1100 evrov neto mesečno, odvisno pa je od delovnih izkušenj in samega delovnega mesta. V kolikor ste dober smučar in imate smučarsko licenco, lahko priložnost za delo v Avstriji najdete tudi kot smučarski trener oz. vaditelj, urna postavka pa tam običajno znaša 20 evrov na uro.

Spomladanska dela

Pomlad največ zaposlitvenih možnosti ponuja na področju kmetijstva, kjer sicer letno pridelovalci sadja in zelenjave iščejo kar 15000 delavcev. Spomladi delavce potrebujejo v sadovnjakih in plantažah, in sicer predvsem za cepljenje sadik, obnovo nasadov, redčenje jabolk in druga opravila. Konec marca so običajno objavljeni tudi razpisi za delovna mesta s področja turizma, kot so pomožna dela v kuhinjah, delo natakarja, sobarice, čistilke ter delo na recepciji.

Poletna dela

Poleti je v kmetijstvu največ dela s spravilom pridelkov: pobiranje jagod, češenj ter breskev, konec avgusta pa tudi spravilo jabolk in grozdja ter redčenje vrhov na sadnem drevju. Podobna dela ponujajo tudi v tujini – na Danskem denimo iščejo veliko delavcev za pobiranje jagod, borovnic, malin, graha, solate in čebule. Kratkotrajno poletno delo lahko tako pri nas kot v tujini najdete tudi v gostinstvu in turizmu. Priljubljeno sezonsko delo je denimo delo na križarkah, kjer iščejo različne kadre: frizerje, oblikovalke umetnih nohtov, prodajalce in številne druge, plačilo pa je, ob brezplačni nastanitvi in hrani, odvisno predvsem od dolžine potovanja in vaših prodajnih sposobnosti.

Jesenska dela

Jesen prinaša dela, kot so grabljenje ter zbiranje listja ter s tem izdelovanje komposta, odstranjevanje odmrlih vej, sajenje grmovnic, čebulnic, porezovanje trajnic ter zastiranje mladih rastlin. V tujini v jesenskem času iščejo delavce za pobiranje buč in koruze ter za sekanje božičnih dreves.

Katera podjetja v Sloveniji zaposlujejo največ sezonskih delavcev?

Največ sezonskih delavcev na področju kmetijstva iščejo v savinjski, podravski, spodnjeposavski ter pomurski regiji, največ del pa nudijo podjetja Evrosad Krško, Agroemona Domžale, Paradajz Turnišče (tam sezona traja kar 9 mesecev) na področju gostinstva in turizma pa pri Sava Turizem, Istrabenz Hoteli Portorož, Hit Alpinea družba za turizem.

Kakšna je plača za najpogostejše sezonsko delo, tj. obiranje sadja?

Obiralci grozdja ob 300 do 800 kg lahko zaslužijo od 30 do 60 evrov na dan, kar ob 6 dneh dela na teden pomeni od 720 do 1440 evrov mesečno. Obiralci jabolk lahko dobijo od 2,5 do 3 evre na uro, ki so jim pogosto prištete še dajatve in dnevni obrok ali dva. V kolikor vas mika tujina, lahko priložnost najdete na Novi Zelandiji, kjer za obiranje kivija nudijo do 250 evrov tedensko.