Senta Jeler iz Krškega je oseba, ki je pred 13-imi leti doživela težjo nesrečo, pri kateri so ji morali amputirati nogo pod kolenom, a vseeno ni izgubila volje do življenja in ostala pozitivna. Svojo srečo je našla v odbojki sede, prav tako pa je tudi na kariernem področju aktivna in sebe vidi kot enakovredno iskalko dela.

senta jeler

Senta Jeler

 

Pozdravljena Senta, pred 13-imi leti ste ostali brez noge a ne tudi brez volje do življenja in tudi kariere. Kaj Vas motivira? Od kje Vam ta pozitivna energija, ki jo je čutiti?

Po prometni nesreči, ki sem jo doživela kot zelo mlado dekle se je moj pogled na življenje zelo spremenil. Od takrat sem veliko bolj hvaležna za malenkosti, ki mi jih ponuja življenje. Ja, bilo je težko vendar sedaj sem se s tem sprijaznila in šla naprej. Nisem vedno pozitivno naravnana. Tudi jaz imam slab dan, vendar se vedno trudim najti v vsakem dnevu nekaj dobrega. Mislim, da se še malo iščem v svetu »odraslih«. Kar zadeva kariere, še vedno iščem delovno mesto na katero bom prihajala z veseljem in bo primerno glede na moje zdravstveno stanje. Motivacijo na vseh področjih črpam iz sebe.

Ste zelo ambiciozna oseba in tudi karierno usmerjena, kjer ste trenutno zaposleni?

Trenutno sem zaključila dodiplomski študij na fakulteti za turizem. Nisem še zaposlena, vendar redno spremljam prosta delovna mesta in objavljene razpise.

Kaj vse ste že delali v preteklosti?

Različna študentska, prostovoljna in druga dela. V preteklosti sem bila kar nekaj let vodja projektov in mednarodnih mladinskih izmenjav preko društva v katerem sem opravljala funkcijo podpredsednice. Kasneje sem bila nekaj let predsednica Mladinskega Sveta Krško. Skozi leta sem opravljala različna študentska dela kot so promocije, delo v strežbi, čiščenje, delo v proizvodnji podjetij ipd. V sklopu praktičnega usposabljanja na fakulteti pa sem se povezala s podjetjem Kmečka zadruga Krško. V podjetju sem opravljala različna dela. Od prodaje izdelkov v vinoteki, vodenje in pomoč pri degustacijah pa vse do sodelovanja pri promocijskih dogodkih.

Ste imeli pri razgovorih za zaposlitev, kdaj občutek, da ste bili zaradi Vaše invalidnosti izključeni?

Do sedaj še nikoli. Nikoli niti nisem želela dajati občutka, da zaradi invalidnosti česa ne zmorem. Ravno nasprotno. Rada menim, da sem zaradi svoje invalidnosti morda še bolj zagnana za delo. Rada ljudem pokažem, da me moja invalidnost ne ovira in pokažem vso svoje znanje in sposobnosti. Sicer pa se situacija z leti spreminja. Sama opazim, da imam danes večje težave z na primer daljšo hojo ali s stanjem na mestu. Tega pred leti ni bilo zaznati.

senta jeler skupinska

Slovenska reprezentanca v odbojki sede

Ste tudi članica sedeče reprezentance v odbojki, nam lahko kaj več poveste o tem?

Že sedmo leto sem članica reprezentance v odbojki sede. Z reprezentanco imam 3x na teden treninge, ki potekajo v Braslovčah. Sedaj se bolj udeležujem treningov v domačem kraju, v Krškem. Tukaj imamo treninge 2x tedensko. Z reprezentanco se udeležujemo različnih tekmovanj kot so evropska in svetovna prvenstva. Zaenkrat se nam še ni uspelo uvrstiti na Olimpijske igre, vendar nam je to, tako kot verjetno vsakemu športniku cilj v prihodnosti.

Kaj bi sporočili vsem mladim, ki težko najdejo motivacijo in voljo za vstop na trg dela?

Motivacijo lahko najdejo le v sebi. Ne glede na to, v kakšni situaciji se znajdejo, če si želijo uspeti in najti sebi primerno delo jim bo uspelo, če le dovolj verjamejo v to. Če bi jaz poslušala ljudi, ki govorijo kaj vse ljudje z invalidnostjo kot jo imam sama ne zmorejo, bi verjetno bila doma in čakala, da me nekdo povabi na razgovor za delo. Sami si lahko ustvarite priložnosti tako za zasebno življenje kot za zaposlitev.

Bili ste tudi ambasadorka kampanje Nič mi ne manjka, kaj ste želeli z njo sporočiti?

S tem smo želeli sporočiti, da ljudje sami lahko premagamo vse ovire, ki nam jih življenje nameni. Šport ne pozna invalidnosti in telesnih pomanjkljivosti, pozna pa pomanjkanje motivacije in volje. Kljub temu, da nas spremlja invalidnost, smo veliko več kot naša invalidnost. Kljub invalidnosti smo pripravljeni trdo delati, da uresničimo svoje sanje in uspehe, tako v športu kot v zasebnem življenju. Motivacija je v nas.

Kakšne imate načrte za prihodnost?

Prvi načrt oziroma želja je najti ustrezno redno zaposlitev. Mislim, da se bom v prihajajočem obdobju temu najbolj posvetila. V zvezi s svojo športno kariero pa si želim visoke uvrstitve moje ekipe na svetovnem prvenstvu, ki bo maja leta 2022. Zasebno življenje pa naj ostane zasebno 😊.

Hvala Senta za intervju. Želimo Vam še veliko uspehov na kariernem, športnem in tudi v privatnem življenju in verjamemo, da Vam bo z Vašim pozitivnim odnosom vse kar si boste zadali.