S sanjsko službo se lahko pohvalijo le redki, saj jim nudi osebno zadovoljstvo, delovno dinamiko in nizko stopnjo stresa in še bi lahko naštevali. Ravno zaradi tega je veliko iskalcev zaposlitve pripravljenih na svojo edinstveno priložnost čakati tudi več let.

Ste se kdaj vprašali, kakšna je vaša sanjska služba? Je to zares le ena vrsta dela, ki vas izpolnjuje in vas osrečuje vsak dan? Ali obstaja sanjska služba za vsakega izmed nas?

Sanjska služba mit ali resnica

Številni so na svojo sanjsko službo pripravljeni čakati tudi več let.

Strokovnjaki pravijo, da se vsako iskanje dela lahko opredeli kot iskanje sanjske službe, torej iskanje boljših delovnih pogojev, višje plače, prijetnejšega delovnega okolja, boljših priložnosti za napredovanje. Vendar tako kot vse sanje niso bleščeče, tako tudi vsaka minuta v vaši sanjski službi ni rožnata. V nadaljevanju preberite, kateri so najpogostejši miti o sanjskih službah in koliko je v njih resnice.

Sanjska služba je le ena

Pogosto lahko slišimo, kako za vsako osebo obstaja služba, ki ji je pisana na kožo. Pri tem gre za popolnoma napačno stališče, še posebej, če upoštevamo, da obstaja na stotine različnih opisov enega delovnega mesta. Zato je najbolje analizirati, kolikšno število zadolžitev vas v opisu delovnega mesta zares osrečuje, s tem pa boste ugotovili, da so pravzaprav te naloge vaša ‘sanjska služba’.

Prinaša zadovoljstvo – vedno!

Splošno razširjeno mnenje je tudi, da so osebe, ki imajo sanjsko službo, vsak dan srečni in zadovoljni s svojo službo. Na žalost je tudi ta trditev napačna, saj ima vsak izmed nas svoj tolerančni prag in ko ga presežemo, nas začnejo določena dejanja motiti. Ko se enkrat znajdete v takšni situaciji, se spomnite vseh pozitivnih vidikov vaše službe in izzivov, ki vas osrečujejo. Še bolje bo, če se boste za trenutek ‘umaknili’ od težave in jo kasneje ocenili in rešili sveži in spočiti.

Sanjska služba – sanjski zaslužek

Mnogi mislijo, da je sanjsko delo pogojeno s sanjskim zaslužkom. V nekaterih primerih je to seveda možno, vendar ne vedno. Torej, če sanjate o veliki odgovornosti, želite sprejemati velike odločitve in si želite dinamičnih projektov, je povsem razumljivo pričakovati temu primeren visok zaslužek. Če pa sanjate o manj odgovornem in ne ravno ambicioznem delu, potem tudi bajnega finančnega izkupička ne morete pričakovati.

Vsak izmed nas je nadarjen za opravljanje nekega dela. Nekatere osebe zelo hitro ugotovijo, s čim se želijo v življenju ukvarjati, medtem ko drugi potrebujejo nekaj več časa. Obstaja tudi skupina ljudi, ki sploh ne ve, katero delo ji ustreza. Če tudi vi sodite v to skupino, vam bo pri izbiri (sanjske) službe v pomoč Myers-Briggs test, ki vam bo razkril, katero delo vam zares odgovarja.