Pogosto je na zaposlitveni razgovor prijavljeno veliko kandidatov s primernimi kompetencami za zasedbo delovnega mesta, zato o odločitev koga izbrati v veliki meri vpliva, kako se kandidati predstavijo delodajalcu. Samozavest je verjetno najpomembnejša lastnost, ki bo navdušila bodočega delodajalca.ID 10036550

In kako se pripraviti na zaposlitveni razgovor, da bomo kar se da samozavestni?

Pozanimajte se o bodočem delodajalcu

Preden pridete na razgovor, se pozanimajte, s čim se ukvarja vaš bodoč delodajalec, kakšna je kultura v podjetju, njihove storitve/izdelki, dosežki,.. Kot pri vsakem vzpostavljanju prvega stika je tudi na zaposlitvenem razgovoru pomembno, da pokažete zanimanje za sogovorca. To najbolje storite tako, da zastavite specifično vprašanje, ki bo pokazalo, da poznate situacijo v podjetju, hkrati pa vas zanima še več. Tako boste pokazali, da vam ni le do službe, pač pa tudi do aktivnega sodelovanja z bodočim delodajalcem.

Govorite resnico

Nikar se ne hvaliti s sposobnostmi, ki jih v resnici ne posedujete. Hitro vas lahko razkrinkajo, lahko celo dobite nalogo, ki je ne boste znali opraviti in služba vam bo spolzela med prsti.

Pozitiven pristop

Pred razgovorom se sprostite, globoko dihajte in si v mislih oblikujte prestavo, da bo vse šlo kot po maslu, da bo razgovor potekal v prijetnem vzdušju ter da boste dobili službo. Ne razmišljajte o tem, kaj bi lahko šlo narobe!

Bodite zbrani in umirjeni

Nikar ne hitite z odgovori. Za vsak odgovor si vzemite trenutek za razmislek, da se prepričate, če prav razumete vprašanje ter da oblikujete svoj odgovor. Prav tako boste s počasnim in umerjenim glasom naredili močan vtis na delodajalca.

Poskrbite za primerno obleko

Če želite, da si vas delodajalec zapomni med množico kandidatov, poskrbite, da boste videti urejeni. Nikar pa ne pretiravajte. Najbolje bo, da se oblečete delovnemu mestu primerno, da boste izgledali kot izgledajo ljudje na tem delovnem mestu. Lahko tudi izpostavite kakšno svojo napako, kot na primer, da ste žal oblekli neprimerno obleko (ki pa seveda ne sme biti neprimerna), ker vam jo je otrok po nesreči polil s kakavom. Tako boste pokazali, da ste kljub manjšemu problemu v napeti situaciji ohranili mirno kri, to pa je lastnost, ki jo delodajalec zna ceniti.

Telesna govorica

Poskrbite za samozavestno držo, stisk roka naj bo čvrst, vendar ne grob. Ob prvem stiku ne pozabite na nasmeh. Prav tako ne pozabite na očesni stik. Nikar ne spuščajte pogleda proti tlom. Ne križajte rok ali nog ko sedite.