Ste morda v službi neodločni, tihi in imate težave s komunikacijo? Občutek negotovosti pri delu je lahko nenehen boj, ki vam onemogoča napredovanje in izkoristek vašega potenciala. Za dober odnos s sodelavci in dobro počutje na delovnem mestu se boste morali potruditi sami. Če potrebujete več zaupanja v vaše dnevne sposobnosti in pomoč, da se znebite občutka nezanesljivosti in si povečate samozavest si pomagajte s spodnjimi nasveti.

samozavest

1. Postavljajte vprašanja

Če ste novi na delovnem mestu ali nimate popolnih informacij za dobro opravljeno delo, se lahko počutite negotovo, kar vas privede do pomanjkanja samozavesti in nezaupanja v samega sebe. Zavedati se morate, da nihče nikoli ne ve vsega. Ni važno na kateri stopnji svoje kariere ste, nikoli ne boste imeli naenkrat vseh odgovorov. Torej naj vas ne bo sram postavljati vprašanja. S tem boste dobili več informacij, hkrati pa boste delovali tudi bolj komunikativno.

2. Bodite radovedni

Bodite radovedni kaj počnejo drugi. Radovednost sporoča, da ste ambiciozni in imate željo pa novem znanju. Povečali boste interakcijo s sodelavci, kar vas lahko privede do napredovanja. Torej ne držite se dela, ki prihaja z lahkoto, povprašajte po novih projektih, poskusite se v vlogi vodje…

3. Zmotiti se je človeško

Vsakdo dela napake na delovnem mestu. Lepo je, da strmite k popolnosti, vendar pa ne pretiravajte. Če hočete biti popolni, boste vedno razočarani, ko popolnost ne bo dosegljiva. Učite se iz svojih in drugih napak in boste vedno naredili korak naprej. Ko se enkrat zavedaš, da ni treba biti popoln se osvobodiš samega sebe in si pripravljen prevzeti nove odgovornosti.

4. Maksimalno se potrudite

Za vsako novo delo se kar se da potrudite. Predlagajte nove načine, nove ideje, nove stranke, nove produkte…Poiščite lažje postopke ali pa morda bolj racionalne. Morda pa lahko naredite delo pred rokom. Tako vas bodo sodelavci in nadrejeni zagotovo opazili. Bolje se boste počutili, če boste opaženi ali celo pohvaljeni. To bo zagotovo dvignilo vašo samozavest.

5. Prosite za povratne informacije

Ne čakajte na oceno. Ne čakajte, da vam drugi povedo ali je bilo vaše delo dobro ali slabo opravljeno. Vprašajte sami. S tem boste pokazali, da vas skrbi za vaše delo in da imate željo po uspehu. Poleg tega ne boste v negotovosti ali se spraševali, če kaj delate narobe, ampak boste takoj izvedeli pri čem ste. Takoj boste dobili boljši občutek za vaše zmogljivost in prednosti, kar lahko hitro poveča vašo samozavest.

6. Najdite si zaveznike

Poiščite si podporo pri sodelavcih ali mentorjih. Obdajte se s krogom pozitivno naravnanih ljudi, ki vas bodo povzdignili, kadar se boste počutili negotovi. Pričakujte pa tudi take, ki želijo, da vam ne uspe. Ne obremenjujte se z njimi, držite jih na varni razdalji, vendar si ne pustite, da bi se spustili na njihov nivo. Negativni odnosi prinesejo negativno razmišljanje in slabo delovno vnemo.

7. Poskrbite za zunanji videz

Bodite urejeni, oblačite se primerno, poskrbite za profesionalni zunanji videz. Če boste dobro izgledali navzven se boste bolje počutili tudi navznoter. Držite se pokonci, bodite prijazni, zgovorni ter ohranjajte očesni stik. Delovali boste, da ste samozavestni in imate vse pod nadzorom. Ko bo preostali svet mislil, da ste samozavestni, boste verjeli tudi vi.

8. Zaupajte svojim občutkom

Če menite, da vas vaše delo ne bo pripeljalo kamor želite, bo to zagotovo vplivalo na vašo sposobnost in občutek zaupanja vase. Zato bodite iskrena sami s sabo o vaših osebnih ciljev in pričakovanjih. Če se vam zdi, da niste mogli pokazati svojega talenta ali niste na pravi poti za svojo kariero, razmišljati o tem, kako spremeniti svoj položaj.

9. Proslavite svoje dosežke

Proslavite vsak dosežek, naj bo še tako majhen. Spomnite se, kako dobri v resnici ste. Pustite, da vas pohvalijo drugi in z veseljem sprejmite kompliment. Ni večjega povečanja zaupanja vase ter dviga samozavesti kot dobro opravljeno delo.