Trenutno živimo v takem času, ko nasvet: “Uči se, pa boš takoj dobil službo!” ne drži v tolikšni meri kot nekoč. Prepričanje, da z diplomo v roki takoj pridemo do zaposlitve, je zmotno. Število diplomantov brez dela je vse večje, zato se je dobro pred vpisom na fakulteto pozanimati kateri končan študij vam bo prinesel večje možnosti pri nadaljevanju kariere. Zavedati pa se morate, da si lahko uspešno kariero zgradite tudi brez študija. Končana triletna poklicna ali štiriletna srednja šola je v današnjem času, bolj kot kdajkoli, zelo dobra naložba za uspešen začetek. Na trgu dela je veliko poklicev, ki so s strani delodajalcev zelo iskani in jih na trgu dela vseskozi primanjkuje. Na spletni strani Zaposlitev.info si oglejte vsa aktualna delovna mesta, ki so trenutno najbolj iskana in se prepričajte o velikih možnostih, ki se vam ponujajo, če imate IV. ali V. stopnjo izobrazbe.

poklicna

Čeprav se boste po končani 3 oz. 4-letni šoli takoj zaposlili in boste hitro prišli do lastnega zaslužka, bo ta zadosten, a verjetno ne bo bajen. Zavedati se morate, da zelo redki uspejo čez noč. Zato vas, ne glede na stopnjo izobrazbe, čaka še veliko dela. Prva stopnička do uspeha je, da si poiščete prvo službo in od nje izvlečete čim več. V pomoč vam za lažji začetek ponujamo nekaj nasvetov.

Bodite potrpežljivi

Prav gotovo ne boste takoj začeli služiti velike vsote denarja. Za obdobje nekaj let si naredite plan oz. načrt , ter se ga poskušajte kar se da držati. Ne obupajte, če boste naleteli na kakšno nepredvidljivo oviro, te so del življenja, ki vas bodo samo okrepile in naredile močnejše.

Naberite si izkušnje

Vaše šolanje vam je ponudilo dosti teoretičnega in nekaj praktičnega znanja. Vendar se morate zavedati, da je praksa v šoli nekaj drugega od prakse dela. Zato bodite dovzetni za nova znanja. Poslušajte in se učite od izkušenih mojstrov. Poskušajte sami razviti boljše ideje. Bodite samoiniciativni. Za nabiranje zadostnega znanja in izkušenj potrebujete čas in pomoč. Zato na začetku karierne poti iščite delo pri strokovno usposobljenem delodajalcu oz. v cenjenem podjetju.

Pridobite zadostno znanje

Poleg dela v vašem poklicu potrebujete še znanje na drugih področjih, sploh če si želite ustvariti lastno podjetje. Znanje s področja podjetništva, trženja, računalništva in komunikacijskih spretnosti so nujna za uspešno vodenje samostojnega podjetja. Pozanimajte se pri kolegih, spremljajte te dejavnosti v trenutni službi, berite nasvete, sprašujte …

Poiščite pomoč

Kontaktirajte ljudi, ki so na položajih, kjer želite biti vi, da vam bodo v pomoč pri vaših odločitvah. Dober mentor ali vzornik vas lahko pripelje daleč. Nihče ne more vsega narediti sam.

Bodite prepoznavni

Takoj, ko se boste zaposlili, se potrudite, da vas bodo ljudje prepoznali. Za pridobivanje novih strank in opaznost ni nikoli prezgodaj. Kličite, sprašujte, pomagajte si s svetovnim spletom in uporabite metodo mreženja, da boste poznali čim več ljudi in seveda, da bodo oni poznali vas, vaše delo, izdelke ali vaše storitve.

Unovčite svoje znanje

Če vas vaša služba zadovoljuje, potem v njej uživajte. Če pa si želite ustanoviti lastno podjetje, je po vseh zgoraj naštetih nasvetih sedaj pravi čas. Okoli sebe ste nabrali zadostno število ljudi, imate znanje in izkušnje. Vaš poklic ste spoznali od znotraj in od zunaj, zato ne omahujte. Znanje vam samo po sebi ne bo koristilo, če ga ne boste unovčili.

Delo v tujini

Poleg zaposlitev pri delodajalcu ali vodenju samostojnega podjetja se s poklicno izobrazbo ponuja še ena velika možnost zaposlitve, in sicer delo v tujini. Dobrih ponudb za tako delo je v sosednjih in bližjih državah veliko. To so preverjeni in dobro stoječi delodajalci, ki slovensko šolstvo in izobrazbo cenijo, zato boste dobrodošli in cenjeni.
Trenutno najbolj perspektivne in iskane poklici s poklicno ali srednješolsko izobrazbo lahko poiščete na spletni stani Zaposlitev.info. Če imate pridobljeno izobrazbo za enega od spodaj navedenih poklicev, oz. se odločate za enega izmed njih, ne bi smeli imeti težav z zaposlitvijo. Iščejo se:

 • avtomehaniki, avtoličarji,
 • delavci v gostinstvu,
 • prodajalci,
 • frizerji,
 • delavci na področju elektrike,
 • delavci v gradbeništvu,
 • delavci na področji lesne tehnologije (mizarji, lesni tehniki …),
 • kleparji, tesarji, krovci, ličarji,
 • mehaniki,
 • mesarji,
 • različni monterji (električnega in telekomunikacijskega omrežja, vzdrževalci inštalacij in naprav, kovinskih konstrukcij),
 • upravljavci različnih strojev,
 • varilci,
 • varnostniki,
 • zavarovalniški zastopniki,
 • zidarji,
 • in še nekateri drugi poklici.

Dejstva na slovenskem trgu dela pravijo, da lahko z ustrezno poklicno ali srednjo šolo živite prav dostojno, če že ne uspešno življenje.