Menjava službe je lahko ena izmed najbolj stresnih situacij v vašem življenju. Morda ste bili dolgo let del ene organizacije in ste postali sestavni del pisarniške kulture. Svojih navad, rutine in dnevnih ritualov ne nosite v novo delovno okolje, kajti to vas lahko dodobra „zamaje“ in premami misel o prejšnjem delovnem mestu.

Potem so tukaj še osebne zadeve. Če delate v pisarni, ste zagotovo navezali prijateljske stike s sodelavci. Ko zapuščate staro delovno mesto, se morate posloviti od teh ljudi in timskega dela ter občutka za sodelovanje, ki ste ga razvili v tem času.

S svojo kariero se boste morda znašli v slepi ulici na vašem trenutnem delovnem mestu, morda pa boste v celoti izkoristili svoj potencial na drugem mestu.

Kako veste, kdaj je čas za zamenjavo delovnega mesta? Nekatere situacije so jasnejše od drugih, nekateri znaki še bolj jasni, da je čas za novo pot v vaši karieri. Preberite si 10 razlogov za zamenjavo delovnega mesta.

new job

Lahko pridobite širšo bazo znanja

Razmislite o krivulji učenja, ki ste jo doživeli, ko ste začeli s trenutnim delom. Verjetno je prišlo do hitre prilagoditve, ki ji je sledilo daljše obdobje učenja in podrobnosti vašega dela. V idealnem primeru ste to fazo končali tako, da ste se premaknili na stopnjo obvladovanja dnevnih nalog in postali strokovnjak na vašem delovnem mestu.

Ste sposobni več? Ali bi lahko povečali svojo osebno bazo znanja, specifičnega za kariero, s ponovitvijo tega procesa na novem položaju? Odgovor bi lahko bil, da.

Po raziskavah, ki kažejo, delavec svoje delo obvlada v obdobju treh let. Po tej točki se hitrost učenja, ki je osredotočena na obvladovanje spretnosti, upočasni. Razumljivo je, da se zamenjava delovnega mesta po triletnem obdobju konča, ponastavi in ponovno se napolni proces, kar vam daje priložnost, da hitro rastete in se učite v novi službi.

Čeprav triletni mandat ni težko opravilo, ponuja ohlapno vodilo in referenčno točko za oceno tistega, kar se naučite na delovnem mestu. Bi vas menjava delovnega mesta prisilila k učenju novih veščin? Ali lahko te veščine dopolnjujejo tiste, ki jih že imate, zaradi česar ste bolj sposoben strokovnjak? Če je tako, je to lahko dober razlog za začetek iskanja nove zaposlitve.

Povečate lahko zaslužek

Niso vsa podjetja enako ustvarjena. Prav tako lahko enaka služba v različnih panogah izplačuje bistveno drugačne zneske. Zavedanje teh razlik in iskanje priložnosti lahko zagotovita zelo utemeljene razloge za zamenjavo delovnega mesta.

Nekatere industrijske panoge vključujejo mešanico velikih in malih podjetij, ki se trudijo za podobno delo. Na primer, morda boste ugotovili, da manjši izvajalec od tistega, s katerim delate, nima doslednega dela svojega večjega nasprotnika, ampak ga dopolnjuje z ekskluzivnostjo, ki mu omogoča zaračunavanje višjih cen.

Nasprotno lahko ugotovite, da večji delodajalec zaradi širšega tržnega dosega prodajnemu osebju zagotovi enakomernejše plačilo kot manjši konkurent. V takih situacijah lahko imajo zaposleni na enakih položajih v različnih podjetjih zelo različne plačilne lestvice in priložnosti za rast.

Vaša trenutna zaposlitev vam ne predstavlja izziva

Nedvomno ste slišali prijatelje in družinske člane, da govorijo o tem, da si želite “udobno” delo – kjer je delo enostavno in nezahtevno.

Resničnost delovnega okolja je precej drugačna. Če je služba preveč enostavna, lahko ima to katastrofalne posledice za vašo srečo in karierno rast.

Delo z malo ali brez zahtevnega dela ogroža številne dejavnike, ki vplivajo na delo in kariero. Morda se boste znašli v slabih delovnih navadah, kot so igranje iger na spletu ali brskanje po internetu, da boste preživeli čas. Vaša moralnost bi lahko padla, zaradi česar bi bili neuspešni in ne pripravljeni skočiti na priložnosti, ko se pojavijo. Tudi vaš nadrejeni lahko opazi dolgočasje in ga vzame kot znak, da niste dragocen delavec.