Menjava službe je lahko ena izmed najbolj stresnih situacij v vašem življenju. Morda ste bili dolgo let del ene organizacije in ste postali sestavni del pisarniške kulture. Svojih navad, rutine in dnevnih ritualov ne nosite v novo delovno okolje, kajti to vas lahko dodobra „zamaje“ in premami misel o prejšnjem delovnem mestu.

Potem so tukaj še osebne zadeve. Če delate v pisarni, ste zagotovo navezali prijateljske stike s sodelavci. Ko zapuščate staro delovno mesto, se morate posloviti od teh ljudi in timskega dela ter občutka za sodelovanje, ki ste ga razvili v tem času.

S svojo kariero se boste morda znašli v slepi ulici na vašem trenutnem delovnem mestu, morda pa boste v celoti izkoristili svoj potencial na drugem mestu.

Kako veste, kdaj je čas za zamenjavo delovnega mesta? Nekatere situacije so jasnejše od drugih, nekateri znaki še bolj jasni, da je čas za novo pot v vaši karieri. Preberite si 10 razlogov za zamenjavo delovnega mesta.

new job

Lahko pridobite širšo bazo znanja

Razmislite o krivulji učenja, ki ste jo doživeli, ko ste začeli s trenutnim delom. Verjetno je prišlo do hitre prilagoditve, ki ji je sledilo daljše obdobje učenja in podrobnosti vašega dela. V idealnem primeru ste to fazo končali tako, da ste se premaknili na stopnjo obvladovanja dnevnih nalog in postali strokovnjak na vašem delovnem mestu.

Ste sposobni več? Ali bi lahko povečali svojo osebno bazo znanja, specifičnega za kariero, s ponovitvijo tega procesa na novem položaju? Odgovor bi lahko bil, da.

Po raziskavah, ki kažejo, delavec svoje delo obvlada v obdobju treh let. Po tej točki se hitrost učenja, ki je osredotočena na obvladovanje spretnosti, upočasni. Razumljivo je, da se zamenjava delovnega mesta po triletnem obdobju konča, ponastavi in ponovno se napolni proces, kar vam daje priložnost, da hitro rastete in se učite v novi službi.

Čeprav triletni mandat ni težko opravilo, ponuja ohlapno vodilo in referenčno točko za oceno tistega, kar se naučite na delovnem mestu. Bi vas menjava delovnega mesta prisilila k učenju novih veščin? Ali lahko te veščine dopolnjujejo tiste, ki jih že imate, zaradi česar ste bolj sposoben strokovnjak? Če je tako, je to lahko dober razlog za začetek iskanja nove zaposlitve.

Povečate lahko zaslužek

Niso vsa podjetja enako ustvarjena. Prav tako lahko enaka služba v različnih panogah izplačuje bistveno drugačne zneske. Zavedanje teh razlik in iskanje priložnosti lahko zagotovita zelo utemeljene razloge za zamenjavo delovnega mesta.

Nekatere industrijske panoge vključujejo mešanico velikih in malih podjetij, ki se trudijo za podobno delo. Na primer, morda boste ugotovili, da manjši izvajalec od tistega, s katerim delate, nima doslednega dela svojega večjega nasprotnika, ampak ga dopolnjuje z ekskluzivnostjo, ki mu omogoča zaračunavanje višjih cen.

Nasprotno lahko ugotovite, da večji delodajalec zaradi širšega tržnega dosega prodajnemu osebju zagotovi enakomernejše plačilo kot manjši konkurent. V takih situacijah lahko imajo zaposleni na enakih položajih v različnih podjetjih zelo različne plačilne lestvice in priložnosti za rast.

Vaša trenutna zaposlitev vam ne predstavlja izziva

Nedvomno ste slišali prijatelje in družinske člane, da govorijo o tem, da si želite “udobno” delo – kjer je delo enostavno in nezahtevno.

Resničnost delovnega okolja je precej drugačna. Če je služba preveč enostavna, lahko ima to katastrofalne posledice za vašo srečo in karierno rast.

Delo z malo ali brez zahtevnega dela ogroža številne dejavnike, ki vplivajo na delo in kariero. Morda se boste znašli v slabih delovnih navadah, kot so igranje iger na spletu ali brskanje po internetu, da boste preživeli čas. Vaša moralnost bi lahko padla, zaradi česar bi bili neuspešni in ne pripravljeni skočiti na priložnosti, ko se pojavijo. Tudi vaš nadrejeni lahko opazi dolgočasje in ga vzame kot znak, da niste dragocen delavec.

new job 2

Nesprejemljivo obnašanje vašega nadrejenega

Vsak zaposleni se sčasoma poslabša. Ampak, če “zdaj in potem” postane “ves čas” v vaši pisarni, lahko trenje upraviči prehod v novo službo.

Morda se vam zdi, da vaš nadrejeni ne dela, kot je bilo dogovorjeno. Mogoče vam ni všeč, v kateri smeri vztraja vaša ekipa. Ali pa imate preprosto osnovno komunikacijsko težavo s svojim nadrejenim. Vse te situacije lahko privedejo do grenkobe in zamer, ko opravljate dodeljene naloge – ali menite, da bo v tem primeru vaše delo najboljše, kolikor bo mogoče, ali bo vaše delo razočaralo?

Če se soočate s to situacijo, pomislite, kaj vas resnično spravlja v slabo voljo. Če so to osebna domišljanja ali medosebna problematika, ali obstaja način, kako to popravite v prihodnjem intervjuju za zaposlitev, da se ne premaknete iz ene slabe situacije v drugo? Če gre za vprašanje vodenja ali sprejemanja odločitev, ali lahko ugotovite rešitve, ki bi jih predstavili novemu delodajalcu, in dokažete, da imate, kar je potrebno, da bi bili boljši vodja? Odgovorite na ta vprašanja, preden se odločite za novo delovno mesto, da ne boste naglo skočili iz ene slabe situacije v drugo.

Vaš delodajalec ima finančne težave

Če vidite, da je podjetje na poti v finančno uničenje – ali še huje – je verjetno dober čas za iskanje nove zaposlitve.

Obstaja veliko razlogov, zakaj podjetja ne uspejo. Nekateri so lahko preprosto na trgih, ki so v upadanju in jih konkurenti prehitevajo, saj se baza strank zmanjšuje. Drugi ne uspejo, ker voditelji sprejemajo slabe odločitve ali preprosto ne razumejo, kako se trg okoli njih premika. V skrajnih primerih bi lahko goljufija vodje ali nezakonita dejanja ogrozila poslovanje, zaposleni na nižji ravni pa plačajo ceno, ker podjetju ne uspe.

Na srečo je vse te situacije lažje opaziti znotraj podjetja kot zunaj njega. Če opazite, da se kaj na vašem delovnem mestu dogaja – veliko število odpuščanj, slabi četrtletni podatki o prodaji – se postavijo vprašanja med zaupanja vrednimi viri v podjetju.

Skupaj s sodelavci lahko ugotovite velik problem, preden ga vodstvo podjetja prizna. V najboljšem primeru lahko ponudite rešitev, ki bo družbo ohranjala na površju in povečala vaš status med nadrejenimi. Na drugem koncu lahko ta vrsta vpogleda opozori na večje težave, ki bi se lahko pojavile v bližnji prihodnosti. To vam daje čas za ukrepanje, da ste v prednosti, če podjetje nenadoma propade.

Sprememba vašega življenja in življenjskega sloga

Če vaš delodajalec ne želi sprejeti spremembe v vašem življenju, kot je na primer novorojenček, je morda čas za nadaljevanje.

Recimo, da se poročite z nekom, ki dela v drugi državi, ali če vaš zakonec dobi izjemno dobro ponudbo za delo, ki zahteva, da se preselite. Morda boste imeli otroka ali se stari starši preselijo k vam. Želite preživeti več časa s svojo družino, vaše trenutne zaposlitvene razmere pa morda ne dopuščajo takšnega premika vaših prednostnih nalog.

Pametni zaposleni opozarjajo svoje nadrejene na te življenjske spremembe že zgodaj, pri tem jih zadržujejo v skladu z njihovimi potrebami, prednostnimi nalogami in razpoložljivostjo. Poleg tega, da ste vljudni do svojega delodajalca, lahko ta praksa močno izboljša vaše možnosti za prilagoditev delovnega položaja vašemu novemu življenjskemu položaju. Tako bo imel delodajalec dovolj časa, da prilagodi vaše zahteve delovnega mesta ali vam pomaga najti novo zaposlitev v podjetju, ki bolje ustreza vašim življenjskim potrebam. Če to ni mogoče, lahko vaš delodajalec postane močna referenca, ko iščete novo delovno mesto. V nekaterih primerih vam bo morda delodajalec pripravljen pomagati najti novo službo, gojiti dolgoročne odnose, če se boste lahko v prihodnosti vrnili.

Ali boste lažje prenašali stresne spremembe zaposlitve, če boste izvedeli, da vaš delodajalec ne spoštuje vaše potrebe po zdravem ravnotežju med poklicnim in zasebnim življenjem ali pričakuje, da boste svoje delo postavili pred osebnimi in družinskimi obveznostmi. Odločitev je zagotovo vaša, zato poskrbite zase in svoje življenje.

Sodelavci ustvarjajo sovražno ozračje

Vsako podjetje, pisarna in delovna skupina razvija lastno delovno kulturo. Če ste v delovnem okolju, kjer kultura ne prispeva k vaši produktivnosti, sreči ali udobju, razmislite, kaj je v korenini neugodja. Če je to nekaj, kar se na splošno ne dogaja, na primer ljubezen skupine do določenega športa, lahko najdete druge sodelavce, ki si delijo vaš zunanji status. Morda morda obstajajo še druge teme, ki bi jih lahko povezovale.

Včasih je delovno okolje togo, izključno ali temelji na nezdravih temah, kot so spolna diskriminacija ali uporaba drog in alkohola. Takšne stvari ustvarjajo negativen pridih. Razmislite v smeri, da si poiščete novo službo, če s takšnim obnašanjem niste zadovoljni.

Vaše delo se osredotoča na vaše slabosti

Ne dobite priložnosti, da se izkažete na delovnem mestu? Pogovorite se s svojim nadrejenim – če on ali ona ne more pomagati, boste morda našli službo, ki bo prepoznala vaše prednosti.

Morda ste začeli svojo trenutno zaposlitev pod vtisom, da vam bo omogočila, da uporabite svoje edinstvene prednosti za opravljanje dela. Ko ste začeli delati in se začeli učiti, ste spoznali, da namesto tega, da bi stavili na svoje moči, položaj zahteva znanje, moč ali nagnjenost, ki niso v skladu s tem, kdo ste.

Če ste v položaju, da se bolj vidijo vaše slabosti kot prednosti, ali obstaja način za premik tega ravnovesja? Morda se boste lahko naučili novih veščin, zaradi katerih boste primernejši za delo in posledično bolj zadovoljni. Morda je v podjetju še eno mesto, ki ustreza vašim interesom, in lahko organizirate prehod. Če je razlika med tem, kar morate storiti, in tem, kar želite storiti, težka, se lahko pogovorite s svojim nadrejenim.

Bodite iskreni s svojim delodajalcem. Pojasnite, da delo ne izkorišča vaših prednosti, in menite, da je najbolje, da poiščete priložnost, ki bolje izkorišča to, kar dobro delate. Če ste svoj primer dobro predstavili, je vaš delodajalec morda pripravljen delati z vami in prilagoditi vaš položaj ali vam pomagati, da se premaknete na položaj v podjetju, ki bolje ustreza vašim prednostim. To ni vedno mogoče, toda če boste dali delodajalcu možnost, da vam pomaga, preden odidete, boste zagotovili, da boste spoštovani kot strokovnjak, če boste kdaj morali priti nazaj po referenco.