Ste kdaj ob neuspešnem čakanju na ugodno rešeno prošnjo za delo pomislili na to, da bi lahko svoje znanje še nadgradili ali pa ga nekako prenesli na druge? Se vas je kdaj polastil občutek nekoristnosti ali osamljenosti, ko ste se cel dan prestavljali po svojem majhnem stanovanju? Ste ob tem kdaj pomislili, da bi opravljali prostovoljno delo?

prostovoljno deloKaj je prostovoljno delo?

Prostovoljno delo je neplačano delo, ki ga opravljate v korist druge osebe ali določene skupnosti in h kateremu niste bili prisiljeni. Tako prostovoljec pomembno vpliva k izboljšanju kakovosti življenja v družbi – že sam pojem prostovoljstva namreč stremi k temu, da so ubranjeni interesi tistih posameznikov in skupin, ki so izključeni iz družbe ali potisnjeni na njen rob.

Komu je namenjeno prostovoljno delo in katere so njegove prednosti?

Prostovoljno delo je namenjeno ljudem vseh starosti, predvsem pa odraslim in brezposelnim, saj pomaga pri sklepanju novih vezi in prijateljstev, ob delu pa lahko pridobite tudi številna spoznanja in znanja. Tudi številni delodajalci cenijo izkušnje s prostovoljstvom, saj predvidevajo, da ste s tem pridobili številna znanja, prostovoljno delo pa izrazi tudi vašo pripravljenost na pomoč oz. vaše vrednote nasploh. Plačilo za razliko od rednega dela sicer ni zagotovljeno, prostovoljec pa je upravičen do nadomestila za stroške, ki so povezani s prostovoljnim delom (denimo prevoz) ter do zavarovanja.

Kje lahko najdete ponudbo prostovoljnih del in za kakšna dela gre?

Prostovoljna dela so objavljena na številnih portalih oz. na letakih ali plakatih v ustanovah, kot so Prostovoljstvo.org, Sonček, Rdeči križ, Voluntariat, Zavod Zni, Humanitas, Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon, PUM (Projektno učenje za mlade) centri, centri za socialno delo idr. Prostovoljna dela so z različnih področij, denimo socialnega, izobraževalnega, zdravstvenega, kulturnega ipd. Primeri prostovoljnih del so učna pomoč, pomoč pri ustvarjalnih delavnicah, spremstvo starejšim osebam, snemanje predstavitvenega videa, pomoč v družinskem centru, delo v DrogArt ekipi, pomoč pri delitvi hrane in negi za brezdomce in številna druga.

Prostovoljno delo v tujini

Veliko ljudi, predvsem mladih, se odloča tudi za prostovoljno delo v tujini, ki ga želijo združiti s potovanji ter z odkrivanjem novih kultur. Poleg t. i. prostovoljnih delovnih taborov, ki predvidevajo nekajtedensko delo na neprofitnem projektu (denimo SCI – Service Civil International), je denimo priljubljena Evropska prostovoljna služba (EVS). Prostovoljca gosti predlagatelj iz tuje države, plačajo pa se mu potni stroški, stroški nastanitve ter osebni izdatki, denimo za hrano, osebno higieno ipd. Omenjeno delo, za katero je predviden polni delovni čas, lahko traja od dveh mesecev do enega leta, prostovoljci pa delajo na projektih s številnih področij, kot so kultura, mladi, šport, umetnost ipd.